Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Μητσοταρχίας (της Ελένης Τσερεζόλε) — Η προκλητική παραδοχή του ΥΠΕΘΑ για υποχώρηση στην Τουρκική επεκτατικότητα

Μητσοτάκης: Έργα εθνικής σημασίας οι έρευνες υδρογονανθράκων - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Μητσοταρχίας. Τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται, όπως οι καταγγελίες της χώρας από διεθνείς οργανώσεις. Χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησαν έξι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα».

Μία έκθεση-κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που, σύμφωνα με το συμπέρασμά της επιχειρεί να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές. Η χώρα μας έχει ήδη υποχωρήσει κατά 5 θέσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των «προβληματικών χωρών», σύμφωνα με τον Δείκτη που ανακοίνωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Σε αυτό το τοξικό, για την ελευθερία του Τύπου και των λειτουργών της, περιβάλλον ήλθε να προστεθεί η αποκάλυψη του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ότι παρακολουθείται με σύγχρονα μέσα εδώ και 10 μήνες το κινητό του. Πρόκειται για καταξιωμένο οικονομικό συντάκτηπου έχει αναδείξει σημαντικά θέματα κι έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσ α όπως οι Financial Times και το CNBC. Σύμφωνα με το Citizen Lab, το διεπιστημονικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό λογισμικών κατασκοπείας (spyware), το κινητό του Ελληνα δημοσιογράφου είχε μολυνθεί από το spyware Predator («αρπακτικό»). Ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων.

Για την σοβαρή αυτή υπόθεση το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου «απαιτεί απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση». Και ποια ήταν η αντίδραση της «επιτελικής» κυβέρνησης Μητσοτάκη; Άρον, άρον και πριν καν η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών βγάλει οποιοδήποτε πόρισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να πάρει θέση που συσκοτίζει.

Είπε ότι πρόκειται για παρακολούθηση «από ιδιώτη σε ιδιώτη»! Άμεση ήταν η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν «έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης “Predator” της εταιρίας INTELLEXA;». Στοίχημα ότι απάντηση δεν θα πάρει;

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Η προκλητική παραδοχή του ΥΠΕΘΑ για υποχώρηση στην Τουρκική επεκτατικότητα

Ο υπουργός τοποθετήθηκε στα μνημόνια κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας, την Τουρκία και την Ρουμανία, τα οποία τέθηκαν προς κύρωση στη βουλή. Και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπεραμύνθηκε της ελληνικής συμμετοχής λέγοντας ότι είναι επωφελής και ουσιώδης για τη χώρα μας και ότι υποδιοικητής του Κέντρου της Κωνσταντινούπολης θα είναι Έλληνας.

Στην αντίδραση του του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε:

«Απορρίπτω το επιχείρημα ότι όλα αυτά σας τα επιβάλουν οι Αμερικανοί, που τους δώσατε πάρα πολλά, χωρίς τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Καμία κ. Νούλαντ δεν ήρθε να συζητήσει τη συμμετοχή μας στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης. Μπορεί να ήρθε με μια άλλη ατζέντα, πιο προσαρμοσμένη στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά για το Κέντρο δεν συζητήσαμε. Εάν ήταν η προτεραιότητά τους, θα έριχναν το βάρος τους στην MCDA, τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία επίσης, αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή».

Όμως το προκλητικό σημείο που αποδεικνύει πως κάτω από το τραπέζι γίνονται συνεννοήσεις με την Άγκυρα, ήταν άλλο. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η γείτονα είναι ενισχυμένη, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρώπη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να αποδείξει πρώτη και καλύτερη την συμμόρφωσή της προς τας υποδείξεις!

«Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι, αυτή την εποχή, οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουνε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών συστημάτων, των πυραύλων S-400 ή όχι, είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν. Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας, θα ζητάμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο, στοιχεία της συμπεριφοράς της: λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως η παραβίαση του εναέριου χώρου μας, οι υπερπτήσεις, που, αυτό το διάστημα, ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητάμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας!

Υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή για την ισχυροποίηση του ρόλου της Τουρκίας; Όταν μάλιστα για καιρό η κυβέρνηση επέμενε ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη;

Δεν θα πρέπει δε να παραβλέψουμε το γεγονός πως οι γείτονες τις τελευταίες μέρες προχωράνε σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας. Όπως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως ενώ πανηγυρικά προχώρησε σε ανακοινώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για έρευνες υδρογονανθράκων, δεν τόλμησε να συμπεριλάβει το Αιγαίο! Και ο νοών νοείτο…