Κάπως ασυνάρτητη πρωθυπουργική λογιοσύνη

Οπωσδήποτε το φιλότιμο, όπως λέει και το γνωστό άσμα, δεν φτάνει για να πάει κανείς μπροστά, να κάνει δηλαδή ένα βήμα ώστε να αφήσει πίσω του τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη διασπορά του κορονοϊού. Ας λέει ο πρωθυπουργός, με κάπως ασυνάρτητη λογιοσύνη, είναι αλήθεια, ότι το φιλότιμο είναι «το εθνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού». Κανείς δεν τον ακούει πια. Κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως έχουν χάσει τον έλεγχο από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα, χωρίς προηγουμένως να έχουν θωρακίσει τη χώρα [η οικονομία πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάμε την πολιτική του φιλελευθερισμού και των πιστών υπηρετών του]. Μάλλον είναι δύσκολο τώρα να «συνετίσουν» τον κόσμο, απλούστατα γιατί ο κόσμος τούς γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Λένε, π.χ., οι ειδικοί για πληρότητα 60% ή και 65% στα αεροπλάνα, στο 80% και στο 85% το ανεβάζει ο ανεπαρκέστατος υπουργός Τουρισμού. Μιλάνε ότι οι εισερχόμενοι σε ελληνικό έδαφος πρέπει να κάνουν τεστ για τον ιό και στα αεροδρόμια, στις αφίξεις δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε καν θερμομέτρηση, όπως με πληροφόρησαν νεαροί που επέστρεψαν μετά δεκαήμερο ταξίδι στην Αυστρία – εκεί βεβαίως πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κυβερνούν παρά κυβερνώνται από οικονομικά συμφέροντα – αυτό είναι όλο το θέμα και ας αφήσουν τις μεγαλόφωνες ρητορείες τους, ότι ελέγχουν τάχα τη διασπορά του ιού.

Σαφώς και βαραίνει η ατομική ευθύνη, περισσότερο όμως μετράει η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αξιοπιστία την οποία απώλεσε με δική της υπαιτιότητα, επειδή δεν τολμά να παίρνει αποφάσεις εάν, πρώτα, δεν πάρει συμβουλές από το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, το οποίο, όπως είναι φυσικό για την κυβέρνηση, δεν πρέπει να πάψει να λειτουργεί ώστε να μη χάνεται το κέρδος των εφοπλιστών και των μεγαλοεταιρειών. Προέχουν δηλαδή της υγείας των πολιτών τα συμφέροντα ισχυρών οικονομικών παραγόντων – είπαμε: αυτό είναι ο φιλελευθερισμός. Αυτά τώρα περί χρήσης της μάσκας παντού είναι ημίμετρα, καθυστερημένα μάλιστα· σκοπός ήταν να μη διασπαρεί ο ιός, να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι [κάτι που δεν έγινε] στις πύλες εισόδου της χώρας, στα εκκλησιάσματα, στα πανηγύρια, στους γάμους και αλλού όπου επικρατούσε συνωστισμός. Και εδώ που τα λέμε: ποιος κάνει καλή [σωστή] χρήση της μάσκας; Οι περισσότεροι την κουβαλάμε, μάλιστα την ίδια πάντα, για να γλιτώσουμε το πρόστιμο κυρίως και δευτερευόντως για την προστασία των διπλανών – αν όχι οι περισσότεροι, τουλάχιστον αρκετοί. Αυτό είναι κάπως σαν μέτρο ανυπόστατο.

Ούτε οι «συνωμοσιολόγοι» και οι «ασεβείς» παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην τηρούν οι πολίτες τα μέτρα – ποιος πιστός, π.χ., δίνει βάση στον σκοταδιστικό και επικίνδυνο λόγο του Αμβρόσιου, αυτού του ανεκδιήγητου; Ούτε οι πολίτες φταίνε αποκλειστικά ούτε οι αρνητές της επιδημίας. Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή φάνηκε να ελέγχει τη διασπορά, στη συνέχεια τα έκανε μαντάρα με ασφαλώς δική της ευθύνη – ώς και αυτός ο συμπαθέστατος Τσιόδρας φαίνεται να έχει χάσει αρκετή από την αρχική του «λάμψη».

Γιώργος Σταματόπουλος | ARTI NEWS

Γιώργος Σταματόπουλος