Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει ότι αυτη η κυβέρνηση είναι ότι πιο χειριστικό έχει περάσει — Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Συντηρούν κλίμα δικαστικής ομηρίας της Ρένας Δούρου

Ο Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος έδωσε εντολή παραποίησης εγγράφου του FBI για τον Λοβέρδο – ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγή στην ποινική υπόθεση Λοβέρδου – Οργή Πολάκη

Με υπογραφή Μητσοτάκη … το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγή στην ποινική υπόθεση Λοβέρδου! Του πιο φιλικού προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ πολιτικού άλλου κόμματος!!!

Ερώτηση προς υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας Κώστα Τσιάρα και Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη σχετικά με τη μη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) εκ μέρους του Δημοσίου στην ποινική υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis.

Αφορμή υπήρξε η απαλλακτική πρόταση που υπέβαλε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Μαρία Κάψου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με  τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματαπαραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου.

Μαζί με την ερώτηση κατατέθηκε και σχετικό επισυναπτόμενο έγγραφο με το οποίο όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύονται πλήρως όλα τα παραπάνω.

Τα ως άνω κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για να συσχετιστούν με την ποινική δικογραφία του Ανδρέα Λοβέρδου και ακολούθως γνωστοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Έγγραφο για Novartis
Έγγραφο για Novartis
Έγγραφο για Novartis

Αναλυτικά η ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας

Θέμα: «Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου  σχετικά με την υπόθεση Novartis»

Το σκάνδαλο Novartis με βάση και το πρόσφατο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι απολύτως υπαρκτό και ως τέτοιο αποτελεί υπόθεση ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος. Η πλήρης κατάρρευση του αφηγήματος της σκευωρίας σηματοδότησε πέραν των άλλων την ανάγκη της διεκδίκησης αποζημίωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 04/07/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής αποζημιώσεως κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να προσκομίσει.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία και πέρα από κάθε λογική, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ .Μαρία Κάψου, υπέβαλε απαλλακτική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Λοβέρδο σχετικά με  τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση τη Novartis. Η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση, όπως αποδεικνύεται από το επισυναπτόμενο σημείωμα, στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου.

Επειδή στην ως άνω εισαγγελική πρόταση επιχειρείται η αποδόμηση της αξιοπιστίας των προστατευμένων μαρτύρων, παρότι αυτή έχει κριθεί αμετάκλητα από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επειδή η ως άνω εισαγγελική πρόταση στηρίζεται σε μια κατ’ επίφαση ανακριτική διαδικασία.

Επειδή η εν λόγω εισαγγελική πρόταση είναι νομικά αστήριχτη και ουσιαστικά αβάσιμη.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :

Για ποιο λόγο το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) σε βάρος του κ. Α. Λοβέρδου στην ως άνω ποινική υπόθεση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Ιωάννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κψνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διανύσιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέτυ

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χριστίδου Ράλια

Την σφοδρή αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η … έφεση που ασκήθηκε (και μάλιστα εκπρόθεσμα !!!) από τις Δικαστικές Αρχές κατά της προηγούμενης απόφασης του Δικαστηρίου με την οποία είχε αθωωθεί η Ρένα Δούρου στη δίκη για την τραγωδία με τις πλημμύρες στην Μάνδρα το 2017!

Για πρόσχημα που συντηρεί κλίμα δικαστικής ομηρίας και της Ρένας Δούρου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «τέτοιου είδους σκοπιμότητες θα αποκρουστούν και πάλι».

Ειδικότερα, η εισαγγελική έφεση αφορά το σκέλος της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που κήρυξε αθώους κατά πλειοψηφία την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, δύο τότε στελέχη του Δασαρχείου και δύο τότε στελέχη της Πολεοδομίας για κατηγορίες που αφορούσαν ανά περίπτωση τις πράξεις της πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Μετά την εισαγγελική έφεση, η Ρένα Δούρου και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί της θα κληθούν να καθίσουν ξανά στο εδώλιο όταν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την τραγωδία που έπληξε την πόλη της Μάνδρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι «η Ρένα Δούρου αθωώθηκε πλήρως από κάθε κατηγορία για την πλημμύρα της Μάνδρας, μετά από δύο χρόνια δικαστικής διαδικασίας. Η προσπάθεια να της χρεωθούν πολιτικές επιλογές προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν στην τραγωδία απέτυχε παταγωδώς. Η, μετά από 15 ημέρες, άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης λειτουργεί μόνο ως πρόσχημα για τη συντήρηση κλίματος δικαστικής ομηρίας και της Ρένας Δούρου».

«Εμείς, υπερασπιζόμενοι σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους σκοπιμότητες θα αποκρουστούν και πάλι» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.