Ιταλία: 1.695 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά ακροδεξιοί διαδηλώνουν αμφισβητώντας την ύπαρξή του – Κορονοϊός: 2.600 θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα – Λαοθάλασσα στο Μινσκ, αίτημα η παραίτηση του Λουκασένκο –

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κάτω Ιταλία, ζήτησε από όσους αμφισβητούν την ύπαρξη της Covid -19 «να δείξουν, τουλάχιστον, σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφηκαν 1695 νέα κρούσματα κορονοϊού και 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες 1733 άνθρωποι είχαν προκύψει θετικοί στον ιό και οι θάνατοι ήταν 11.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 121 ασθενείς, ενώ 29.453 άνθρωποι είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1620 βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Σε σύνολο είκοσι ενός περιφερειών, μόνον σε δυο (στο Μολίζε και στην Βάλλε Ντ΄Αόστα) δεν υπάρχουν σήμερα νέα περιστατικά.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ρώμη πορεία ακροδεξιών οργανώσεων που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού. Την κινητοποίηση πλαισιώνουν και οργανώσεις οδηγών ταξί και ιδιοκτητών εστιατορίων, που κατηγορούν την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Όχι στις μάσκες» και «θέλουμε την αλήθεια», είναι δυο από τα συνθήματα της κινητοποίησης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κάτω Ιταλία, ζήτησε από όσους αμφισβητούν την ύπαρξη της Covid -19 «να δείξουν, τουλάχιστον, σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού».

 

Κορονοϊός: 2.600 θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα

Το 82% από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας υπήρξαν τελείως ψευδείς, βάσει νέας διεθνούς έρευνας

Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού, οι συνωμοσιολόγοι απανταχού επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή δημοσιοποίηση/αναπαραγωγή/διάδοση θεωριών συνωμοσίας για το πώς, από πού και για ποιον λόγο μπήκε στις ζωές μας η Covid-19, συμβάλλοντας επιδραστικά στα διεθνή κινήματα αρνητών του ιού.

Έτσι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα εντόπισε περισσότερες από 2.600 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με το τη νόσο Covid-19, οι οποίες και αναπαριστώνται στο γράφημα που ακολουθεί:

ereyna.pngΘεωρίες συνωμοσίας για κορονοϊό/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τρεις από τις πιο συχνές ψευδείς πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα στη χρήση μάσκας είναι οι εξής:

«Έλλειψη οξυγόνου και υπερβολικό CO2» – ΛΑΘΟΣ

Η λανθασμένη ιδέα ότι υπάρχει κίνδυνος «υποξίας» –όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε επικίνδυνο βαθμό– ο οποίος προκαλείται από τις μάσκες είναι μία από τις πιο διαδεδομένες. Ορισμένοι έχουν αναρτήσει μάλιστα δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες ισχυρίζονται ότι οι μάσκες μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν.

Η μάσκα δεν προκαλεί ανεπάρκεια οξυγόνου, εξήγησαν ωστόσο πολυάριθμοι γιατροί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η μάσκα δεν είναι κλειστό κύκλωμα, αφήνει το οξυγόνο να περνάει», υπογραμμίζει για παράδειγμα ο καθηγητής Ιβ Κοπιετέ, γιατρός επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).

Μπορεί αντιθέτως να υπάρξει «μια αίσθηση δυσφορίας η οποία προκαλεί μια εντύπωση ασφυξίας, όμως αυτό είναι ψυχολογικό. Στην περίπτωση ενός υγιούς ανθρώπους, η μάσκα δεν εμποδίζει στο παραμικρό κάποιον να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητές του φυσιολογικά», προσθέτει.

Η εξίσου εσφαλμένη ιδέα ότι με τη μάσκα διατρέχουμε κίνδυνο επειδή αναπνέουμε το CO2 που οι ίδιοι εκπνέουμε είναι επίσης πολύ δημοφιλής. Όμως όπως είδαμε η μάσκα δεν κλείνει ερμητικά και αφήνει να κυκλοφορεί ο αέρας. «Μια μάσκα δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα. Σχεδόν όλος ο αέρας που εκπνέεται διαφεύγει από τη μάσκα συνεπώς δεν αναπνέετε το δικό σας CO2», εξηγεί έτσι ο Σέιν Σαμπέρα, διευθυντής του προγράμματος για τα πνευμονικά νοσήματα του δημόσιου νοσοκομείου του Τορόντο (Καναδάς).

«”Φωλιές” για βακτήρια, μύκητες, μούχλα» – ΛΑΘΟΣ

«Οι σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις (που συνδέονται με τους μύκητες) είναι σπάνιες», εξηγεί η Φρανσουάζ Ντρομέ, υπεύθυνη της μονάδας Μοριακής Μυκητολογίας και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Διεισδυτικών Μυκητιάσεων του Ινστιτούτου Παστέρ. «Στις συνιστώμενες συνθήκες χρήσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναπτυχθούν μύκητες στο εσωτερικό μιας μάσκας», διαβεβαιώνει.

«Για να μουχλιάσει μια μάσκα, θα πρέπει να την αφήσεις, για παράδειγμα, υγρή μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο μούχλα ή μέσα σε κοπρόχωμα για εβδομάδες», προσθέτει υπενθυμίζοντας πως πρέπει να αλλάζουμε μια μάσκα κάθε 4 ώρες.

Καθώς «οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά βακτήρια στο στόμα τους και στις ρινικές κοιλότητες», «όταν μιλάμε, αποβάλλουμε σταγονίδια σάλιου. Μπορεί να υπάρχουν εκεί μύκητες ή βακτήρια που παραμένουν στη μάσκα», εξηγεί επίσης ο Ντάνιελ Πάουα, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Όμως «οι περισσότεροι από τους παράγοντες αυτούς δεν προκαλούν ασθένεια, επειδή είναι βακτήρια τα οποία έχουμε μέσα στο στόμα», προσθέτει.

«Αφήνουν τον ιό να περάσει» – ΛΑΘΟΣ

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι μάσκες αφήνουν τον ιό να περάσει είναι κι αυτή πολύ δημοφιλής και συχνά λέγεται πως τα κενά στις μάσκες είναι μεγαλύτερα από τον ιό.

Από τη μια πλευρά, «το μέγεθος του ιικού σωματιδίου δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό», σταγονίδια που σε μεγάλο βαθμό φιλτράρονται από τη μάσκα, εξηγεί ο δρ. Τζούλιαν Λίμποβιτς, καθηγητής μικροβιακής ανοσολογίας στο A&M University του Τέξας.

Από την άλλη πλευρά, η χειρουργική μάσκα δεν λειτουργεί σαν σουρωτήρι, αλλά σαν φίλτρο σύμφωνα και με άλλες φυσικές αρχές (αδράνεια και ηλεκτροστατική έλξη…) ούτως ώστε να εμποδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα σταγονίδια, ακόμη και μικρά, να περάσουν, σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Κουρτί, καθηγητή Φυσικής στη Σορβόννη και ερευνητή στο εργαστήριο Kastler Brossel.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, οι μάσκες που πωλούνται στο ευρύ κοινό πρέπει να φιλτράρουν τουλάχιστον το 70% των σωματιδίων – όλων των μεγεθών. Και «οι μάσκες δεν είναι ανάγκη να είναι 100% αποτελεσματικές για να έχουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της επιδημίας», υπογραμμίζει ο ιολόγος Μπέντζαμιν Νόιμαν του A&M University του Τέξας.

Ο ΠΟΥ θεωρεί τη χρήση μάσκας αποτελεσματικό μέτρο για να περιορισθεί η διάδοση του ιού, επιπλέον της φυσικής αποστασιοποίησης και του πλυσίματος των χεριών. Είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό αν ένας πληθυσμός φοράει μαζικά μάσκες, διότι έτσι αυτοί που τις φορούν προστατεύουν ο ένας τον άλλον.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, σήμερα διανύουμε τον ένατο μήνα μετά το «σημείο 0» και ήδη έχουν καταγραφεί τόσες χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η πανδημία υπήρξε «πεδίο δόξης λαμπρό» για όσους «τρέφονται» από αυτές και τις «τρέφουν». Κι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να επιστρέψουμε σε εκείνο που γνωρίζαμε ως «κανονικότητα»…

Λαοθάλασσα στο Μινσκ με αίτημα την παραίτηση του Λουκασένκο

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή τα περίχωρα της προεδρικής κατοικίας στο Μινσκ, αψηφώντας τα πολύ αυστηρά μέτρα της αστυνομίας, καθώς απαιτούν από τον πρόεδρο Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ προχώρησαν και σε δεκάδες συλλήψεις.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Απ’ αυτές η πιο πολυπληθής έγινε στο Μινσκ, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

«Αυτή η θάλασσα ανθρώπων δεν μπορεί να σταματήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, κανόνια νερού, προπαγάνδα και συλλήψεις. Οι περισσότεροι Λευκορώσοι θέλουν μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας και δεν θα κουραστούμε να το απαιτούμε», δήλωσε η Μαρία Κολενσόβα, ηγέτιδα του Συμβουλίου Συντονισμού που συστάθηκε από την αντιπολίτευση για να προσπαθήσει να οργανώσει διάλογο με τον 66χρονο Λουκασένκο για μετάβαση της εξουσίας.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του Λουκασένκο με κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές μπήκαν στην πέμπτη εβδομάδα τους. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν τον τελευταίο μήνα, μετά τις εκλογές.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις τόσο σε μέγεθος όσο και σε διάρκεια για τη χώρα, την οποία κυβερνά ο Λουκασένκο από το 1994.