Ιταλία: «Σύμφωνο εμπιστοσύνης» για τη διάσωση της κυβέρνησης ζήτησε ο Ντράγκι — Προειδοποίηση Πούτιν για καθυστερήσεις στις ροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 — Ξαναρέει φυσικό αέριο στον Nord Stream 1

Ιταλία: «Σύμφωνο εμπιστοσύνης» για τη διάσωση της κυβέρνησης ζήτησε ο Ντράγκι

Το απόγευμα, προβλέπεται δευτερολογία του Μάριο Ντράγκι (φωτογραφία) και ψήφος εμπιστοσύνης των γερουσιαστών

Έτοιμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία, αν τα κόμματα που συμμετέχουν στον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό τον υποστηρίξουν δήλωσε ότι θα παραμείνει ο Μάριο Ντράγκι, απευθύνοντας έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για τη διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης.

«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο;», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας, προσθέτοντας ότι αυτό ζητούν οι Ιταλοί.

Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, όταν το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων αρνήθηκε να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά την ψηφοφορία επί προτάσεως εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Γερουσία, σήμερα το πρωί, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι την περασμένη εβδομάδα, μέρος των πολιτικών αυτών δυνάμεων (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διότι, όπως δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, για να μπορέσει να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων: από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μέχρι την μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα, και την μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ιταλία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, και ότι, όπως του είπε χθες Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει, ο λαός αυτός να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Υπογράμμισε, δε, ότι θέλησε να εισακούσει τις τόσες εκκλήσεις των Ιταλών, των επιχειρηματιών, πολυάριθμων δημάρχων να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.

Το απόγευμα η ψήφος εμπιστοσύνης

Στη συνέχεια της ημέρας, αναμένεται να εξακριβωθούν οι θέσεις των κομμάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων θα τοποθετηθούν αναλυτικά, στην αίθουσα της ιταλικής Γερουσίας. Το απόγευμα, προβλέπεται δευτερολογία του Μάριο Ντράγκι και ψήφος εμπιστοσύνης των γερουσιαστών.

Οι Ιταλοί αναλυτές, στα πρώτα τους σχόλια τονίζουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην ομιλία του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Μένει να διαπιστωθεί αν τα κόμματα θα παραμερίσουν, όντως, τις όποιες διαφορές τους, για την δημιουργία νέου κλίματος αποδοτικής συνεργασίας ή αν, τελικά, θα επιλεγεί η λύση της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

 

Προειδοποίηση Πούτιν για καθυστερήσεις στις ροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1Προειδοποίηση Πούτιν για καθυστερήσεις στις ροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται επανεκκίνηση του Nord Stream 1 αλλά με μειωμένη ροή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης».

«Υπάρχουν δύο λειτουργικά μηχανήματα εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα… Αν ένα δεν επιστραφεί, θα απομείνει ένα, αφορά 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;» δήλωσε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να μεταφέρει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά, ο οποίος αρχικά είχε απαγορεύσει την επιστροφή εξοπλισμού λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης, ότι ο Καναδάς έστειλε τελικά αεροπορικώς την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Κίεβο της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Gazprom είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

«Να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.

«Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας «προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» – όπως είπε – που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.

 

Ξαναρέει φυσικό αέριο στον Nord Stream 1

Φυσικό αέριο «έρευσε» στον αγωγό Nord Stream 1 αργά το απόγευμα της Τρίτης, με τη διαχειρίστρια εταιρεία να πραγματοποιεί δοκιμές πίεσης λίγο πριν το τέλος της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης, την Πέμπτη.

Εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι ροές φυσικού αερίου θα αποκατασταθούν τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις 11 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η συντήρηση διάρκειας 10 ημερών.

Νωρίτερα την Τρίτη, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι ροές θα επανέλθουν πιθανότατα στο τέλος της περιόδου συντήρησης, αλλά σε ποσοστό λιγότερο από τη συνολική δυναμικότητα του αγωγού που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Και αυτό λόγω της τουρμπίνας που είχε αποσταλεί για συντήρηση στον Καναδά, με την Gazprom να υποστηρίζει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει ασφαλώς χωρίς τον εν λόγω αεριοστρόβιλο – κάτι πάντως που διαψεύδει η γερμανική πλευρά.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για να διακόψει οριστικά τις ροές αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*