Σύμφωνα με το αποκλειστικό βίντεο που εξαφάλισε η εφημερίδα «Domani», το περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Απριλίου του 2020 με πρωταγωνιστές δεκάδες σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εμφανίζονται να δέρνουν με γκλοπ και κλωτσιές τους κρατούμενους. Από το μένος τους δεν ξέφυγε ούτε ένας άνδρας καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εμφανίζονται να δημιουργούν ανθρώπινους διαδρόμους απ’ τους οποίους αναγκάζουν τους κρατούμενους να περνούν, τρώγοντας ξύλο. Κάποιοι μετά βίας καταφέρνουν να σταθούν όρθιοι και τελικά καταλήγουν στο πάτωμα.
Για το περιστατικό τέθηκαν σε αναστολή και ερευνώνται συνολικά 52 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Η υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια, δήλωσε ότι πρόκειται για προσβολή της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας των κρατουμένων αλλά και της στολής που πρέπει να τιμά κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας στην δικαστική αστυνομία. «Έτσι προδίδεται το σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) κάλεσε την υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για το περιστατικό στις φυλακές. Σε δήλωσή του στη Repubblica, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, τόνισε ότι πρόκειται «απλά για ντροπή για μια πολιτισμένη χώρα».
«Η δικαιοσύνη πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Η πολιτική αλληλεγγύη με αυτούς που διαπράττουν τέτοια βία ή την υποβαθμίζουν, σημαίνει ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση το γράμμα του νόμου και επίσης αποδομούνται το έργο και οι θυσίες πολλών δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, που εργάζονται με αυταπάρνηση, αφοσίωση και σέβονται τους νόμους και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», τόνισε ο Λέτα.

Ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, που έχει εξελιχθεί σε συχνό «μπελά» για τον Ερντογάν, ξαναχτύπησε και αυτή τη φορά καταγγέλλει συνεργάτη του Τούρκου προέδρου για trafficking γυναικών σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ
Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, στις 26 Ιουνίου, ο Πεκέρ κατηγορεί τον Κορκμάζ Καρατζά, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Ερντογάν επί των οικονομικών για εμπλοκή σε κύκλωμα trafficking που απλώνεται στον χώρο της πολιτικής.
Τον Μάιο του 2010, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο φέρεται να έδειχνε τον Μπαϊκάλ να είχε σχέσεις εκτός γάμου με βουλευτίνα του CHP. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο σημερινός αρχηγός του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι ο Μπαϊκάλ και άλλοι 28, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών του στρατού, γραφειοκρατών, πολιτικών της αντιπολίτευσης και του ίδιου του Ερντογάν είχαν κατασκοπευτεί μέσω κρυφών καμερών, ανέφερε τότε η εφημερίδα Hürriyet.
Ο Καρατζά κανόνισε να φέρει «κορίτσια» στον Μπαϊκάλ και σε άλλους, ως μέρος του προγράμματος, κατήγγειλε ο Πεκέρ.
«Η οικογένεια ενός από τα κορίτσια που έφερε στον Ντενίζ Μπαϊκάλ, έμαθε για την κατάσταση. Έτσι, (ο Καρατζά) προσπάθησε να με πλησιάσει μέσω μερικών από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους», είπε ο Πεκέρ.
Ο Τούρκος μαφιόζος είπε ακόμα ότι ο Καρατζά κανόνισε μια συνάντηση, το 2017, μεταξύ του Μπαϊκάλ και του Ερντογάν σε ένα νοσοκομείο.
Ο Καρατζά είχε διατελέσει σύμβουλος του Μπαϊκάλ μεταξύ του 2010 και του 2017, προτού αλλάξει «στρατόπεδο» και μεταπηδήσει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP).
Ο Καρατζά έχει εμφανιστεί δημοσίως με πολλούς κορυφαίους αξιωματούχους του AKP, συμπεριλαβανομένου του Ερντογάν, του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του γαμπρού του Ερντογάν και ο πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά ΜΜΕ.
«Πούλησα τη μητέρα ή τη γυναίκα σας;» απάντησε ο Καρατζά σε σχόλιο χρήση στα social media, που τον κατηγόρησε ότι «πουλάει γυναίκες σε όλη την πατρίδα».
Πολλά από τα κορίτσια που χρησιμοποιήθηκαν στο κύκλωμα διακίνησης προέρχονταν από μειονεκτικά περιβάλλοντα, δήλωσε στο Twitter, τη Δευτέρα, η δικηγόρος Ντιλέκ Εκμεκτζί. «Εκείνες που πωλούνται σε δικαστές, εισαγγελείς, γραφειοκράτες και πολιτικούς είναι γυναίκες που μεγάλωσαν σε κοιτώνες της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Παιδιών, πολλές από τις οποίες έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι», σχολιάσε η δικηγόρος.
Η Εκμεκτζί είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, αφότου η αδελφή της έπεσε θύμα του κυκλώματος. Είπε ότι το κύκλωμα περιελάμβανε τον αρχηγό της αστυνομίας Koray Ö. και εργαζόμενους στον δήμο της Άγκυρας που ήταν στο περιβάλλον του πρώην δημάρχου Μελίχ Γκοκτσέκ. Όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, οι άνδρες αυτοί προστατεύτηκαν από τον Μανσούρ Γιαβάς, μέλος του CHP που εξελέγη δήμαρχος της Άγκυρας το 2019.
Αρκετά περιφερειακά στελέχη και υποστηρικτές του AKP συμμετείχαν επίσης στο κύκλωμα, είπε η δικηγόρος.
Ένα από τα άτομα στα οποία κατέληξαν οι συνοδοί ήταν ο πρώην πρόεδρος του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης με τα αρχικά Ο.Κ., ο οποίος είχε εμπλακεί σε άλλο σκάνδαλο trafficking και κοκαΐνης το 2010, είπε. Επίσης, μίλησε για την εμπλοκή εισαγγελέα και αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα.
Η Εκμεκτζί κατήγγειλε ακόμα ότι κάποιες από τις κοπέλες είχαν εξαναγκαστεί σε χρήση ναρκωτικών. Τέλος, κατήγγειλε ότι η μήνυσή της κατέπεσε ξαφνικά, μια μέρα αφότου κάλεσε μάρτυρες.