Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιφέρειες του βορρά και ανακοίνωσε την αποδέσμευση ποσού 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει την κοιλάδα του Πάδου εδώ και εβδομάδες.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες: Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία έως την 31η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Ιταλία: Πρόστιμο για λούσιμο σε κομμωτήρια λόγω ξηρασίας
Ο δήμαρχος μιας ιταλικής πόλης απαγόρευσε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους δύο φορές με σαμπουάν, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σοβαρές ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Carlo Gubellini, δήμαρχος του Καστενάζο, κοντά στη Μπολόνια στην περιοχή Εμίλια – Ρομάνια, ανέφερε ότι χιλιάδες λίτρα νερού σπαταλώνται κάθε μέρα λόγω του διπλού λουσίματος, το οποίο πολλοί κομμωτές πιστεύουν ότι είναι ευεργετικό, και κατά συνέπεια κάνουν και διπλό ξέβγαλμα.
Εκτιμάται ότι είναι ο μόνος δήμαρχος στην Ιταλία που έλαβε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα περιλαμβάνει ελέγχους και πρόστιμα έως και 500 ευρώ για κομμωτήρια που παραβιάζουν τον κανόνα, καθώς η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ξηρασία κατά τη διάρκεια ενός έντονου, παρατεταμένου καύσωνα.
Το Καστενάζο, που έχει πληθυσμό 16.000 κατοίκων, έχει 10 κομμωτήρια και κουρεία.
“Αν πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για κάθε πελάτη, μιλάμε για χιλιάδες λίτρα την ημέρα“, είπε ο Gubellini στην Corriere della Sera. “Το Καστενάζο είναι μικρό: φανταστείτε τι σημαίνει από άποψη κατανάλωσης νερού στις μεγάλες πόλεις. Εκδώσαμε την εντολή το Σάββατο, δεδομένου ότι τα κομμωτήρια είναι κλειστά τις Κυριακές και τις Δευτέρες, για να τους δώσουμε άφθονο χρόνο προσαρμογής“.
Ένα εγχειρίδιο που συνοδεύει τις κατευθυντήριες γραμμές του μέτρου, αναφέρει ότι 13 λίτρα νερού το λεπτό ρέουν από μια ανοιχτή βρύση και ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20 λίτρα για να ξεπλυθούν τα μαλλιά κάποιου δύο φορές.
Ο Gubellini είπε ότι το μέτρο, που θα ισχύει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτυχε θετικής αντιμετώπισης. Ανέφερε ότι ελπίζει να μπορέσει να τροποποιήσει το μέτρο πριν λήξει, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι «πραγματικά ανησυχητική».
«Η Εμίλια – Ρομάνια έχει αρκετά αποθέματα νερού που είναι απαραίτητα για γεωργικές εκτάσεις μέχρι τις 29 Ιουνίου, μετά από τον Ιούλιο τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δραστικά χειρότερα“, είπε.
Οι δήμαρχοι άλλων ιταλικών πόλεων έχουν επίσης επιβάλει μέτρα περιορισμού του νερού, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, όπου τα δημόσια σιντριβάνια έχουν κλείσει. Οι περιοχές της βόρειας Ιταλίας υποφέρουν περισσότερο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου, μετά από ισχνές βροχές και χιονοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.
Ντράγκι: Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η θανατηφόρα αποκόλληση πάγου στις ιταλικές Άλπεις
Συνεχίζονται οι ερεύνες για τον εντοπισμό των 14 αγνοουμένων στις Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας, όπου σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας της αποκόλλησης μεγάλου στρώματος πάγου που σημειώθηκε την Κυριακή.
Το κομμάτι του πάγου έπεσε σε μια ομάδα πεζοπόρων που διέσχιζαν ένα δημοφιλές μονοπάτι στη Μαρμολάντα, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων του ψηλότερου βουνού των ιταλικών Άλπεων. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ξένοι υπήκοοι ήταν μεταξύ εκείνων που παρασύρθηκαν.
Στο μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν σκάνερ θερμότητας, συνεχίζουν να πετούν στην περιοχή, προς εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις κινήσεις τους, διότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει κίνδυνος νέας αποκόλλησης μέρους των παγετώνων.
Το πρωί της Δευτέρας, οι επιχειρήσεις διακόπηκαν λόγω ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Τρεντίνο, αλλά δεν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του τραγικού συμβάντος, για να μην καθυστερήσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων.
Όπως δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προβληματισθεί και να δράσει, με στόχο να μην ξανασυμβούν άλλες, παρόμοιες τραγωδίες» συνδέοντας το γεγονός με την κλιματική αλλαγή.
«Η χώρα μας σήμερα πενθεί» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους συγγενείς των θυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία της πόλης Τρέντο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκίνησε έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτήν τη θανατηφόρα φυσική καταστροφή.
O δήμαρχος του Τρέντο, τέλος, Φράνκο Ιανεσέλι, διερωτήθηκε με νόημα: «πρέπει να περιοριστούμε σε μια μοιρολατρική στάση ή να κάνουμε αμέσως ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας;».