Ιταλία: Ευρωομόλογο εναντίον ευρωσκεπτικισμού και στο βάθος Italexit – Χάος στις αγορές πετρελαίου – Για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητικές τιμές το συμβόλαιο του αργού

Η Ιταλία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον ευρωσκεπτικισμό, ένα αίσθημα που γεννήθηκε μέσα από αυτό που πολλοί θεωρούν απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια των πρόσφατων μεταναστευτικών κρίσεων και το οποίο σήμερα ενισχύεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ. Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της ΕΕ και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονο-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα “κορωνο-ομόλογα” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση “δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία”, δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία “στις εκπτώσεις”.

Αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS), ο οποίος όμως φέρνει άσχημες αναμνήσεις με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν αυστηρούς όρους και πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. Τα ακροδεξιά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση.

Από τη μία τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ΕΜΣ, όμως χωρίς όρους. Από την άλλη οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τη Ρώμη ότι θέλει να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία.

“Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ της λαϊκιστικής ψυχής, της αντιευρωπαϊκής”, αυτής της Λέγκας και των Fratelli d’ Italia, αλλά και ενός μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και “της ευρωπαϊκής ψυχής” της κυβέρνησης, εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

“Αν δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ιταλία έλαβε λίγα ή τίποτε” από την Ευρώπη από άποψη βοήθειας, “αν τα χρήματα δεν έρθουν και οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τότε ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της οργής στη χώρα”, πρόσθεσε.

“Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, δημοσκοπήσεις πολύ αρνητικές για την κυβέρνηση, άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους ή που πάνε να κλέψουν από τα σούπερ- μάρκετ”, καταλήγει ο καθηγητής.

 

Χάος στις αγορές πετρελαίου – Για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητικές τιμές το συμβόλαιο του αργού

Για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικό πρόσημο οι τιμές αναφοράς του αμερικανικού αργού, καθώς η κατάρρευση ζήτησης άφησε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αδιάθετες και δίχως να υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους.

Αρνητικές τιμές για το πετρέλαιο σημαίνει ότι οι παραγωγοί πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το προϊόν τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times η τιμή του αμερικανικού αργού έχασε και 250% της αξίας και το βαρέλι έφτασε τα -40, 32 δολάρια.

Η κατάρρευση του μαύρου χρυσού είναι μεγάλο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τους πετρελαιοπαραγωγούς υποστηρίζοντας και τις κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Guardian αριθμός ρεκόρ 160 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου έχουν αποθηκευτεί σε πετρελαιοφόρα, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Κόλπου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ζήτηση τα τελευταία 25 έτη και οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*