Ιταλία: Αύριο ξεκινά 48ωρη απεργία στα πρατήρια βενζίνης λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα — «Κατηγορώ» Λαβρόφ: Η Δύση διεξάγει αληθινό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία — Μαύρα σύννεφα πάνω από το Νταβός

Αύριο το βράδυ ξεκινά σαρανταοκτάωρη απεργία των ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης στην Ιταλία.

Οι προσπάθειες αναστολής της κινητοποίησης, με την πραγματοποίηση δυο συναντήσεων της κυβέρνησης Μελόνι με τους βενζινοπώλες της χώρας, δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πρόσφατο κυβερνητικό διάταγμα το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι τα πρατήρια βενζίνης πρέπει να αναρτούν σε καθημερινή βάση τη μέση τιμή των καυσίμων στη χώρα.

«Πραγματοποιήσαμε ήδη δύο συναντήσεις, η κυβέρνηση δεν ενέκρινε τα μέτρα αυτά για να στοχοποιήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά αντιθέτως για να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί έντιμοι επαγγελματίες», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Οι Ιταλοί βενζινοπώλες, όμως, επιμένουν ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν οφείλεται στο δικό τους κέρδος, υπενθυμίζουν ότι η νέα κυβέρνηση της Ρώμης δεν ανανέωσε τη μείωση των φόρων που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και θεωρούν ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία η οποία εκτιμούν ότι στοχεύει στη συκοφάντησή τους».

Πηγή: Ανδρεάδης-Συγγελάκης

 

«Κατηγορώ» Λαβρόφ: Η Δύση διεξάγει αληθινό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία«Κατηγορώ» Λαβρόφ: Η Δύση διεξάγει αληθινό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Δύση προετοιμαζόταν πολύ καιρό για αυτό

«Η Δύση διεξάγει αληθινό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αν μιλάμε για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, δεν πρόκειται για υβριδικό πόλεμο: αυτός είναι αληθινός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, για τον οποίο η Δύση προετοιμαζόταν πολύ καιρό», είπε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Αφρική.

Μιλώντας στην Πρετόρια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η Δύση «προσπαθεί να καταστρέψει καθετί ρωσικό, από τη γλώσσα ως τον πολιτισμό», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο κ. Λαβρόφ εκφράστηκε μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Νότιας Αφρικής, τη Ναλέντι Πάντορ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε τη διαταγή που έδωσε στον στρατό του να εισβάλει στην Ουκρανία —ο πόλεμος εισέρχεται σήμερα στον δωδέκατο μήνα— προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το Κίεβο επιδίδεται σε διωγμό των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Το Κίεβο και η Δύση κάνουν λόγο απεναντίας για απρόκλητο και κατακτητικό πόλεμο.

Η Νότια Αφρική, μέλος της ομάδας αναδυόμενων οικονομικών BRICS (μαζί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα), έχει υιοθετήσει στάση ουδετερότητας όσον αφορά την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.

Σχεδιάζονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας στα ανοικτά του λιμένα του Ντέρμπαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, που θα συμπέσουν με την επέτειο της εισβολής.

Σχεδιάζεται επίσης σύνοδος κορυφής της Ρωσίας και κρατών της Αφρικής τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη.

 

Μαύρα σύννεφα πάνω από το ΝταβόςΜαύρα σύννεφα πάνω από το Νταβός

Στο συνηθισμένο ραντεβού των επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας στο Νταβός της Ελβετίας οι «παγκόσμιοι ηγέτες» της οικονομίας και της πολιτικής συγκεντρώθηκαν για άλλη μια χρονιά σε μια ελιτίστικη βεγγέρα, στην οποία συζήτησαν τα οικονομικά προβλήματα του πλανήτη χωρίς να εκπροσωπούνται αυτοί που θα πληρώσουν το… μάρμαρο. Οι πολίτες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στους επικεφαλής των εταιρειών –ακόμη μικρότερη στους πολιτικούς– και ίσως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να έρθει ο «άνθρωπος του Νταβός» σε σύνδεση με την πραγματικότητα όπου οι εταιρείες καταστρέφουν τον πλανήτη για το κέρδος και η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη έχουν όσα μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι. Σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης δεν λείπουν οι εκκλήσεις ακόμη και από ναυαρχίδες των απολογητών του καπιταλισμού, όπως το περιοδικό «Economist», για περισσότερη διαφάνεια στις κυβερνητικές διεργασίες και η απαίτηση για μεγαλύτερο έλεγχο στις εταιρείες ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις και οι παρανομίες.

Ο πληθωρισμός

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών που έδωσαν το παρών φάνηκαν να διακατέχονται από τον φόβο του παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού. Οι αυξημένες τιμές έχουν προκαλέσει προβλήματα στον παγκόσμιο νότο, με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και το κώλυμα που έχει δημιουργηθεί στην αλυσίδα προμηθειών να έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Οι τραπεζίτες δεν μπορούν παρά να πάρουν μέτρα για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού: να αυξήσουν τα επιτόκια ώστε –σύμφωνα πάντα με μια μονεταριστική λογική– να μειωθεί ο όγκος χρήματος στην αγορά. Ομως η άνοδος των επιτοκίων έχει αντίκτυπο στην πραγματική αγορά, αφού από τη μία οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναγκάζονται να σπαταλούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, ενώ από την άλλη ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος.

Η «αναιμική ανάπτυξη»

Από την πλευρά τους οι εκτελεστικοί διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών ομίλων έδειξαν ότι δεν φοβούνται τόσο τον πληθωρισμό (ίσως επειδή δεν τους αγγίζει πολύ) όσο την «αναιμική ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια», όπως είπε ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας BlackRock Λάρι Φινκ.

Το θέμα στον καπιταλισμό είναι ότι φέρει εγγενώς μια θεμελιώδη αντίφαση: στόχος πάντα είναι το περισσότερο κέρδος, ενώ η αέναη ανάπτυξη είναι χίμαιρα. Ετσι οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, από τις οποίες προκύπτει και ο μισθός του κ. Φινκ, που εξαρτώνται από το κλίμα της οικονομίας, δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, εξού και η ανησυχία των απανταχού CEO. Βέβαια, στην τελευταία κρίση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η διεθνοποίηση της παραγωγής από τις μεγάλες πολυεθνικές, που τώρα φοβούνται την ύφεση…

Είναι λογικό επομένως να θεωρούν «καταλύτη που θα λειτουργήσει περισσότερο θετικά για την οικονομία» το γεγονός ότι η Κίνα αίρει αιφνιδιαστικά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, αφού αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης και ευκαιρία για κέρδος. Δεν υπολογίζεται όμως το ανθρώπινο κόστος.

Έκκληση για φόρους

Ολοι θυμούνται την προτροπή του Ολλανδού συγγραφέα Ρούτχερ Μπρέχμαν για φορολόγηση των πλουσίων που έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν από λίγα χρόνια. Φέτος μια ομάδα οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης Τζαγιάτι Γκος επαναλαμβάνουν το αίτημα για δίκαιη φορολόγηση, με σκοπό τα έσοδα να λειτουργήσουν ανταποδοτικά τόσο για την αντιστροφή της κλιματικής καταστροφής όσο και για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*