Ισχυρό προβάδισμα νίκης για τον Λούλα — Απασφάλισε ο Ράμα κατά ΝΑΤΟ, Βουλγαρίας και Ε.Ε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του απέναντι στον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐρ Μπολσονάρο και καλπάζει προς τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ο ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς, 76 ετών, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του, που εξελέγη το 2018, δεν πιστώνεται παρά το 28%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Datafolha που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Folha de São Paulo.

Η ψαλίδα έκλεισε οριακά σε σύγκριση με τα στοιχεία της κυλιόμενης δημοσκόπησης αυτής πριν από έναν μήνα (Λούλα 48%, Μπολσονάρο 27%).

Σε μεγάλη απόσταση, στην τρίτη θέση ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμες (7%), ενώ ο κεντρώος Αντρέ Ζανόν (2%) και η γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ (1%) είναι στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση, χωρίς να μοιάζουν να έχουν την παραμικρή πιθανότητα επικράτησης.

Με αναγωγή –αν δηλαδή αφαιρεθούν τα ποσοστά όσων είπαν πως θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό– ο Λούλα προσελκύει το 53% των προθέσεων ψήφου και ο πρόεδρος Μπολσονάρου, το 32%.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις ο ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα εκλεγεί θριαμβευτικά από τον πρώτο γύρο τη 2η Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα κερδίσει τον Μπολσονάρο με 57% έναντι 34%.

«Η νέα δημοσκόπηση δείχνει, για ακόμη μια φορά, πως ο βραζιλιάνικος λαός θέλει απαλλαχτεί από αυτή την τραγική κυβέρνηση», σχολίασε ο Λούλα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταταφόλια διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη 22η και χθες Πέμπτη 23η Ιουνίου σε 181 πόλεις της Βραζιλίας, σε δείγμα 2.556 πολιτών· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

 

Απασφάλισε ο Ράμα κατά ΝΑΤΟ, Βουλγαρίας και Ε.Ε.

Σκληρά λόγια κατά πάντων από τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με… άγριες διαθέσεις.

Την ώρα που οι περισσότεροι ηγέτες προσήλθαν με ευχολόγια και γενικόλογες διατυπώσεις, ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε «ντροπή» για το ΝΑΤΟ την ομηρία της Βουλγαρίας απέναντι σε δύο χώρες (σ.σ. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τρομακτική ανικανότητα.

«Πρώτα απ΄όλα είναι ντροπή μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, να απάγει δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εν μέσω πολέμου στην αυλή της Ε.Ε., με τις υπόλοιπες 26 χώρες να κάθονται και να παρακολουθούν ένα τρομακτικό σόου ανικανότητας» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έντι Ράμα καλωσόρισε τα βήματα που έχει κάνει το Κίεβο, όμως επέστησε την προσοχή μετά τη «βαλκανική εμπειρία», λέγοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια εδώ και 17 χρόνια, εάν δεν έχω… χάσει το μέτρημα. Η Αλβανία εδώ και οκτώ χρόνια. Καλωσορίζουμε την Ουκρανία, είναι καλό να έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά ελπίζω ο ουκρανικός λαός να μην τρέφει πολλές αυταπάτες».