Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής άνθρακα κατέγραψε η Κίνα — Οι ενιαίες ρίζες της τουρκικής γλώσσας βρίσκονται στους γεωργούς της Κίνας εδώ και 9.000 χρόνια

Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής άνθρακα κατέγραψε η Κίνα

Η παραγωγή αυτή, ήταν αυξημένη κατά 120.000 τόνους από την προηγούμενη παραγωγή ρεκόρ, ενώ η ημερήσια παραγωγή άνθρακα στις περιοχές παραγωγής, κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την NDRC την Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Η εξέλιξη αυτή, παγίωσε τη βάση διασφάλισης της παροχής ενέργειας και σταθεροποίησης των τιμών, όπως επεσήμανε η ίδια επιτροπή.

Η παραγωγή άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ, καταγράφηκε μετά την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων παραγωγής, από το πέρασμα ενός κύματος ψύχους, που σάρωσε αρκετές περιοχές της Κίνας την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή άνθρακα.

Η μέση ημερήσια παραγωγή άνθρακα μεταξύ της 7ης και της 9ης Νοεμβρίου καταγράφηκε στα 11,75 εκατομμύρια τόνους.

Με τη λήψη προληπτικών μέτρων αντίδρασης στις ακραίες συνθήκες από τους σιδηροδρόμους, τα οδικά δίκτυα μεταφορών και τα λιμάνια, η επίδραση των καιρικών συνθηκών ψύχους στη μεταφορά του άνθρακα μειώνεται σταδιακά, ενώ τα αποθέματα άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συνεχίζουν να αυξάνονται σύμφωνα με την NDRC.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αποκάλυψαν μεταξύ τους συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, τη σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης άνθρακα και την προστασία των δασών.

 

Οι ενιαίες ρίζες της τουρκικής γλώσσας βρίσκονται στους γεωργούς της Κίνας εδώ και 9.000 χρόνιαΟι ενιαίες ρίζες της τουρκικής γλώσσας βρίσκονται στους γεωργούς της Κίνας εδώ και 9.000 χρόνια

Η οικογένεια των λεγόμενων υπερ-ευρασιατικών γλωσσών, η οποία – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει τα ιαπωνικά, τα κορεατικά, τα μογγολικά, τα τουνγκουσικά και τα τουρκικά, πιθανώς έλκει την καταγωγή της από την αγροτική Κίνα πριν περίπου 9.000 χρόνια και η εξάπλωση της βασίστηκε στην επέκταση της γεωργίας, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Η υπερ-ευρασιατική γλωσσική οικογένεια – μερικές φορές γνωστή και ως Αλταϊκή – είναι σήμερα εξαπλωμένη από την Τουρκία στα δυτικά έως την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Σιβηρία στα ανατολικά. Παρά την τόσο μεγάλη εξάπλωση της σε μια έκταση άνω των 8.000 χιλιομέτρων και τη χρήση αυτών των γλωσσών από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι σήμερα υπάρχουν έντονες επιστημονικές διαμάχες για την λίγο-πολύ μυστηριώδη καταγωγή της.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτίνε Ρομπέετς, επικεφαλής της Ομάδας Αρχαιογλωσσικών Ερευνών του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συνδύασαν επιστημονικά δεδομένα από την ιστορική γλωσσολογία (ανάλυση 98 γλωσσών), την αρχαιογενετική (μελέτη αρχαίου DNA από 23 άτομα που έζησαν στην Ασία προ 300 έως 9.000 ετών) και την αρχαιολογία (από ευρήματα σε 255 τοποθεσίες της ανατολικής Ασίας της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού).

Η νέα διεπιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, δημιούργησε ένα οικογενειακό γλωσσικό «δέντρο» με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προγονική «κοιτίδα» των υπερ-ευρασιατικών γλωσσών (εκτιμώνται σε περίπου 80 σήμερα) ήσαν, γύρω στο 7200 π.Χ. (πρώιμη νεολιθική περίοδο), οι πρώτοι αγρότες που καλλιεργούσαν κεχρί, ένα είδος δημητριακού, στην κοιλάδα του ποταμού Λιάο της βορειοανατολικής Κίνας και της Εσωτερικής Μογγολίας. Μετά την τήξη των πάγων και την ανάδυση της γεωργίας στη Γη, το κεχρί αποτέλεσε μια σημαντική πρώιμη γεωργική καλλιέργεια, που επέτρεψε τη μετάβαση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε ένα πιο στατικό αγροτικό τρόπο ζωής.

Καθώς αυτοί οι γεωργοί, κατά την ύστερη νεολιθική εποχή, άρχισαν να αντικαθιστούν το κεχρί με σιτάρι και ρύζι και να μετακινούνται ευρύτερα στη βορειοανατολική Ασία, η πρωτο-υπερευρασιατική γλώσσα τους εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη, έως τις σιβηρικές στέπες και τις κορεατικές ακτές. Έτσι, μέσα και από επιμιξίες με ντόπιους πληθυσμούς, σταδιακά υπήρξε διαφοροποίηση σε επιμέρους γλωσσικούς κλάδους και πολιτισμούς. Στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας π.χ. εκτιμάται ότι οι νέες γεωργικές πρακτικές, μαζί με τη νέα γλώσσα, έφθασαν περίπου το 1000 π.Χ., ενώ στην χερσόνησο της Κορέας είχαν φθάσει λίγο νωρίτερα, το 1300 π.Χ.

Η νέα θεωρία, με την ονομασία «γεωργική υπόθεση», αμφισβητεί την λεγόμενη «ποιμενική υπόθεση», που προτείνει μια πιο πρόσφατη προέλευση της οικογένειας των υπερευρασιατικών γλωσσών, γύρω στο 2000 έως 1000 π.Χ., καθώς και μια εξάπλωση τους μέσω νομάδων με αφετηρία τις ανατολικές στέπες.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*