Ιστορικό “ρεκόρ” για το διοξείδιο του άνθρακα – Facebook: Δεν θα ειδοποιήσει τους 530 εκατ. χρήστες των οποίων τα στοιχεία διέρρευσαν – Σφοδρές συγκρούσεις στη Β. Ιρλανδία με αφορμή το Brexit

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 800.000 ετών το διοξείδιο του άνθρακα  - Xalazi.gr

Πάνω από 421,21 μέρη ανά εκατομμύριο

Το διοξειδίο του άνθρακα, το αέριο που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, έφθασε για πρώτη φορά στο επίπεδο ρεκόρ των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο.

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του κυριότερου “αερίου του θερμοκηπίου” που προκαλεί την κλιματική αλλαγήέφθασε προ ημερών για πρώτη φορά στο επίπεδο ρεκόρ των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αναφοράς του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα στην κορυφή ενός ηφαιστείου στη Χαβάη.

Πρόκειται για ένα δυσοίωνο ορόσημο στην πορεία υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο οποίος οδεύει προς διπλάσια επίπεδα διοξειδίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (εκτιμώνταν σε περίπου 278 ppm), κάτι που πιθανώς θα συμβεί στη δεκαετία του 2060. Ο εν λόγω σταθμός της Χαβάης παρακολουθεί συνεχώς τον καιρό και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950 και οι διαχρονικές καταγραφές του θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ο σταθμός Μάουνα Λόα ξεκίνησε τις μετρήσεις στο τέλος της δεκαετίας του ’50, οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου ήταν περίπου 315 μέρη ανά εκατομμύριο. Το προηγούμενο Σάββατο είχαν πια διαμορφωθεί σε 421,1 ppm για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς ποτέ έως τώρα δεν είχαν υπάρξει μετρήσεις πάνω από τα 420 ppm (parts per million).

Αν και το επίπεδο των 421,21 ppm ήταν η μέτρηση του μέσου επιπέδου του διοξειδίου μόνο σε μία μέρα, τα μέσα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών είναι άνω των 417 ppm και τα μέσα ετήσια επίπεδα για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 416 ppm.

Περίπου οι μισές εκπομπές διοξειδίου παραμένουν για καιρό στην ατμόσφαιρα και έτσι επιφέρουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Η Γη είναι ήδη περίπου δύο βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την περίοδο πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι περίπου οκτώ φορές περισσότερο στη γήινη ατμόσφαιρα σε σχέση με το μεθάνιο, γι’ αυτό η προσοχή έχει εστιαστεί στο πρώτο, όμως το μεθάνιο είναι ακόμη πιο ισχυρό στη δράση του για άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Facebook: Δεν θα ειδοποιήσει τους 530 εκατ. χρήστες των οποίων τα στοιχεία διέρρευσανΓιατί απενεργοποιεί το Facebook λειτουργίες του Messenger και του Instagram | ΣΚΑΪ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Facebook δήλωσε πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλήρη εικόνα σχετικά με το ποιοι χρήστες θα έπρεπε να ενημερωθούν

facebook

Το Facebook Inc δεν ειδοποίησε τους άνω των 530 εκατομμυρίων χρήστες του, των οποίων τα στοιχεία των λογαριασμών διέρρευσαν λόγω της αδυναμίας μιας λειτουργίας της πλατφόρμας πριν από το 2019 και προσφάτως δημοσιοποιήθηκαν σε μια βάση δεδομένων, και δεν σχεδιάζει, αυτή τη στιγμή, να το κάνει, είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας.

Το Business Insider έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αριθμοί τηλεφώνων και άλλες λεπτομέρειες από λογαριασμούς χρηστών ήταν διαθέσιμοι σε μια δημόσια βάση δεδομένων. Το Facebook ανέφερε, σε μια ανάρτηση σε μπλογκ χθες, ότι “κακόβουλοι παράγοντες” απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαιτίας μιας αδυναμίας στο εργαλείο της πλατφόρμας για τις συγχρονισμένες επαφές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook δήλωσε πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλήρη εικόνα σχετικά με το ποιοι χρήστες θα έπρεπε να ενημερωθούν. Είπε, επίσης, ότι έλαβε υπόψη του το γεγονός πως οι χρήστες δεν μπορούν να διορθώσουν το θέμα και ότι τα δεδομένα είναι δημοσίως διαθέσιμα, προκειμένου να αποφασίσει να μην ειδοποιήσει τους χρήστες. Το Facebook διαβεβαίωσε ότι επέλυσε το πρόβλημα μόλις το αναγνώρισε εκείνη την περίοδο.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν περιλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την κατάσταση υγείας του χρήστη ούτε κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με το Facebook. Εντούτοις, τα δεδομένα που διέρρευσαν θα μπορούσαν να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για χάκινγκ ή άλλες δόλιες χρήσεις.

 

Σφοδρές συγκρούσεις στη Β. Ιρλανδία με αφορμή το BrexitΣφοδρές συγκρούσεις στη Β. Ιρλανδία με αφορμή το Brexit

Έξι ημέρες είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Ιρλανδία, με επίκεντρο το Μπέλφαστ, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βρετανική περιφέρεια, αλλά και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, ξυπνώντας τις οδυνηρές μνήμες του μακροχρόνιου εμφυλίου. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από διαμαρτυρίες νεαρών προτεσταντών υποστηρικτών της Ένωσης με τη Βρετανία (loyalists) με αφορμή την επέτειο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που έδωσε τέλος στον πολυετή πόλεμο μεταξύ καθολικών (unionists) και προτεσταντών.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν έπειτα από την κηδεία πολιτικού στελέχους του Sinn Féin (Σιν Φέιν), άλλοτε πολιτικό σκέλος του IRA, με τη συμμετοχή πολλών μελών του κόμματος ενώ είναι σε ισχύ μέτρα για την πανδημία. Οι συγκρούσεις υποδαυλίζονται και από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας για το Brexit, καθώς οι Ενωτικοί φοβούνται ότι δημιουργούν εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ένωσης με τη Βρετανία έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας στη Βόρεια Ιρλανδία (PSNI) γιατί από τη Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου έως σήμερα δεν έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η οποία φαίνεται να έχει ξεφύγει.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Σάιμον Μπερν, απάντησε ότι «είναι ανοιχτός στον διάλογο με όποιον θέλει να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα».

Το βράδυ της Τετάρτης, διαδηλωτές κατέλαβαν ένα αστικό λεωφορείο κοντά στην πύλη του τείχους που χωρίζει τις περιοχές όπου εκατέρωθεν κατοικούν καθολικοί και προτεστάντες στο Μπέλφαστ, πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογράφου που κάλυπτε τα γεγονότα.

Οι διαδηλωτές, μέλη της προτεσταντικής κοινότητας, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και κάδους απορριμμάτων στον οδό Λάναρκ, με τις αρχές να κλείνουν την πύλη και να συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter δείχνουν ότι το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση ενώ ήταν εν κινήσει από μια ομάδα 12 ατόμων με μάσκες, κάποιοι έμοιαζαν να είναι παιδιά, ενώ άλλοι τους επευφημούσαν από μακριά. Ευτυχώς, ο οδηγός του λεωφορείου κατόρθωσε να βγει από το όχημα σώος, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρχαν επιβάτες στο όχημα.

Ο φωτορεπόρτερ που δέχθηκε την επίθεση, δήλωσε ότι του επιτέθηκαν από πίσω δύο άνδρες με μάσκες. Ο ένας εξ αυτών τον πέταξε στο έδαφος, ενώ ο δεύτερος του έσπασε τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσε.

Οι ηγέτες των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας θα συναντηθούν στις 10 το πρωί τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδας), ενώ στη μία το μεσημέρι στο κοινοβούλιο της χώρας (Stormont Αssembly) όπου θα γίνει συζήτηση για το θέμα.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος, καταδίκασε μέσω Twitter την επίθεση στο λεωφορείο, με τη δήλωση ότι «Δεν υπάρχει αιτιολόγηση για τη βία. Είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει», σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις «δεν εκπροσωπούν ούτε τους καθολικούς ούτε τους προτεστάντες» και «συνιστούν ντροπή για τη Βόρεια Ιρλανδία και το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αποσύρουν την προσοχή από αυτούς που παραβίασαν τον νόμο στο Σιν Φέιν».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, μέλος του Σιν Φέιν, κάλεσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις, αλλά και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει την ανησυχία και στην κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο, με τον Μπόρις Τζόνσον να σημειώνει ότι «μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ειρήνη είναι ο διάλογος και όχι η βία ή οι εγκληματικές ενέργειες».

Η πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ έκανε έκκληση στους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Τζόνσον, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδία, Μιχαΐλ Μάρτιν, να συνεργαστούν ώστε να σταματήσουν η βία και οι συγκρούσεις.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις βίαιες επιθέσεις στους αστυνομικούς, σε δημοσιογράφους, στον οδηγό του λεωφορείου όλες τις τελευταίες ημέρες. Είναι επιτέλους η ώρα οι δύο κυβερνήσεις και οι ηγέτες όλων των πλευρών να συνεργαστούν ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα και να αποκατασταθεί η ηρεμία».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Ιρλανδία είπε ότι οι Βρυξέλλες «παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση» έχοντας πλήρη επίγνωση «των ευαίσθητων ισορροπιών στη χώρα», δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι «πλήρως δεσμευμένη στην εξεύρεση ενός παραγωγικού τρόπου για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα», υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι κανόνες του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποχώρησης.