Ιστορική στιγμή: Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση – Brexit: Λονδίνο και Μαδρίτη κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για το Γιβραλτάρ – “Ποδαρικό” με ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: “Στέμμα του 2020 η Αγία Σοφία”

Ιστορική στιγμή: Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολλές φορές μια ιστορική στιγμή δεν γίνεται αντιληπτή ή γίνεται μερικώς αντιληπτή από αυτούς που τη ζουν.

Αυτή είναι ίσως η περίπτωση του Brexit που με τον ερχομό της νέας χρονιάς τέθηκε σε εφαρμογή. Από σήμερα η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλείνοντας μια πορεία 48 ετών που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1973. Χρειάστηκαν σχεδόν 5 χρόνια από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 κι ένας χρόνος «μεταβατικής περιόδου» για να ολοκληρωθεί η εξαιρετικά περίπλοκη (πολιτικά και τεχνικά) διαδικασία του Brexit. Την ώρα λοιπόν που όλοι μας ασχολούμαστε (δικαίως) με τον κορωνοϊό, ο πολιτικός και οικονομικός χάρτης της Ευρώπης αλλάζει. Οι συνέπειες δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η νέα κατάσταση όμως θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονο οποίος εκλέχτηκε με σημαία το Brexit, δήλωσε σε πανηγυρικό τόνο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του:

«Είναι μια απίστευτη στιγμή. Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και επαφίεται σ’ εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.»

Προσέθεσε ότι:

«Πιστεύω ότι το συντριπτικό ένστικτο του λαού αυτής της χώρας θα είναι να ενωθεί σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εργάζονται από κοινού για να εκφράσουν τις αξίες μας σε όλον τον κόσμο. Και αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ανοιχτό, γενναιόδωρο, εξωστρεφές, διεθνιστικό και υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών.»

Από τη μεριά του, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εντεταλμένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, φάνηκε πιο προσγειωμένος σε συνέντευξή του στη Passauer Neue Presse:

«Η διαδικασία του Brexit δεν έχει νικητές. Tόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Βρετανία θα αποδυναμωθούν από το Brexit. Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν πάντοτε στον μετριασμό των σοβαρών συνεπειών και των μειονεκτημάτων για τους πολίτες και τις εταιρείες και την αποφυγή του χάους και της αβεβαιότητας σε περίπτωση ενός σκληρού, άτακτου.»

Είπε ακόμα ότι: «Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επιτευχθείσα εμπορική συμφωνία είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Η συμφωνία είναι περιεκτική, δίκαιη και ισορροπημένη. Η μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται επομένως σε σταθερή και νομικά ασφαλής βάση. Επιπλέον υπάρχει η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας.

Υποχώρηση της ΕΕ

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας συνιστά μια ιστορική υποχώρηση. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δεν διευρύνεται, αλλά χάνει ένα μέλος της. Το πρωτοφανές της διαδικασίας υπήρξε ένας από τους λόγους άλλωστε που η αποχώρηση κράτησε τόσο πολύ και υπήρξε τόσο δύσκολη. Ακόμα χειρότερο για την ΕΕ είναι ότι δεν χάνει απλώς ένα μέλος, αλλά μια χώρα-πυλώνα της Ευρώπης από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Μια πυρηνική δύναμη, μέλος του G7, με πληθυσμό 66 εκατομμύρια. Το πλήγμα είναι καίριο τόσο στο επίπεδο των συμβολισμών όσο και της ουσίας. Η ΕΕ αποδυναμώνεται στη διεθνή σκακιέρα.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν μετά την αναπόφευκτη περίοδο προσαρμογής, το Λονδίνο σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον, επιχειρήσει διπλωματικά και οικονομικά φλερτ με μεμονωμένα κράτη-μέλη, ενισχύοντας τις αποκλίνουσες τάσεις εντός της Ένωσης.

Εσωστρέφεια

Παρά τους πανηγυρισμούς του Τζόνσον, η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε για τη Μεγάλη Βρετανία. Η βρετανική οικονομία αλλά και η δημόσια διοίκηση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στη μεταβατική περίοδο προσαρμογής, με ανοιχτό πάντα το στοίχημα αν το Brexit θα αποδειχτεί επικερδές σε βάθος χρόνου. Αναμφίβολα, η περίοδος προσαρμογής θα προκαλέσει εσωστρέφεια και θα σημάνει μια ορισμένη «απόσυρση» της Μεγάλης Βρετανίας από τη διεθνή διπλωματική σκηνή. Αυτή η «απόσυρση» αρχίζει να γίνεται ήδη εμφανής στο Κυπριακό.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το Λονδίνο είναι η ενδεχόμενη απειλή στη συνοχή της χώρα. Ήδη το ειδικό τελωνειακό καθεστώς που αποφασίστηκε για τη Βόρεια Ιρλανδία και η διατήρηση του «μαλακού συνόρου» με την Ιρλανδική Δημοκρατία, αντικειμενικά συνιστούν ένα βήμα που φέρνει το Μπέλφαστ πιο κοντά με το Δουβλίνο.

Τα πράγματα είναι όμως πιο σοβαρά σε ό,τι αφορά τη Σκωτία. Όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος, το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κρίθηκε εν πολλοίς στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα η Σκωτία βρίσκεται εντός Μεγάλης Βρετανίας και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της πρώτης υπουργού (πρωθυπουργού) της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον:

«Είναι καιρός η Σκωτία να χαράξει το μέλλον της ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος.»

Η κ. Στέρτζον προανήγγειλε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης

 

Brexit: Λονδίνο και Μαδρίτη κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για το Γιβραλτάρ

Γιβραλτάρ

Οι συμφωνίες Σένγκεν θα εφαρμόζονται στο εξής στον βρετανικό θύλακο του Γιβραλτάρ

Το Λονδίνο και η Μαδρίτη κατέληξαν σε «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» σχετικά με το Γιβραλτάρ, η οποία θα επιτρέψει να συνεχισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και τον βρετανικό θύλακο, ο οποίος βρίσκεται στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Η συμφωνία συνήφθη μερικές μόνο ώρες πριν από την έναρξη της ισχύος του Brexit, σήμερα τα μεσάνυχτα (01:00 της Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας) και έτσι αποφεύγεται να μετατραπούν από αύριο, Παρασκευή, το σύνορο ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία σε «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το βρετανικό αυτό Υπερπόντιο Έδαφος στο νότιο άκρο της Ιβηρικής θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο χώρος Σένγκεν.

Οι συμφωνίες Σένγκεν, που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκά κράτη χωρίς έλεγχο διαβατηρίων, θα εφαρμόζονται στο εξής στον βρετανικό θύλακο του Γιβραλτάρ, ανακοίνωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει πλέον φράκτης. Η συμφωνία Σένγκεν εφαρμόζεται στο Γιβραλτάρ (στις σχέσεις του) με την Ισπανία, πράγμα που επιτρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία, αυτό επιτρέπει να φύγει ο φράκτης», δήλωσε η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια μερικές ώρες πριν αρχίσει να ισχύει το Brexit.

Η Μαδρίτη και το Λονδίνο διαπραγματεύονταν πώς θα αστυνομεύουν τα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ, τα οποία είχαν αποκλεισθεί από τη συμφωνία εξόδου που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

“Ποδαρικό” με ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: “Στέμμα του 2020 η Αγία Σοφία”

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία ΣοφίαO Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία  AP

Σε νέες του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δίνοντας το “παρών” στην προσευχή της Πρωτοχρονιάς.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την Αγία Σοφία προέβη ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε το “παρών” στην προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη μετατροπή της σε τζαμί “στέμμα του 2020”, μιας χρονιάς που, όπως είπε, ήταν “γεμάτη πόνο για όλη την ανθρωπότητα”.

Παράλληλα, σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter:

“Όσοι ενοχλούνται από τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς σαν τζαμί, και της χαράς που έδωσε αυτό το γεγονός στον λαό μας, βρίσκονται σε πόλεμο με ο,τιδήποτε ανήκει στο έθνος μας. Επιπλέον, εχθρεύονται την αρχή πως η κυριαρχία ανήκει στο κράτος μας άνευ προϋποθέσεων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν, απαντώντας ακόμη στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, έκανε λόγο για “φασιστική” αντίληψη του κόμματος του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου το οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: “Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα”, είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το «στέμμα» του 2020

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην Τουρκία έχουν ήδη φτάσει τρία εκατομμύρια δόσεις και προσθέτοντας πως η Άγκυρα αναμένει – εκτός από την Κίνα- σημαντική προμήθεια και από τη Γερμανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*