Ισπανία: Aπειλητικές επιστολές με σφαίρες στον Ιγκλέσιας και στον υπ. Εσωτερικών – Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Απάντηση ετοιμάζει η Μόσχα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάνδο Γκράντες-Μαρλάσκα, και ο ηγέτης του Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έλαβαν απειλητικές επιστολές για τη ζωή τους που περιείχαν σφαίρες, όπως είπε ο ίδιος ο Ιγκλέσιας.

“Η σύζυγός σου, οι γονείς σου και εσύ καταδικάζεστε στην εσχάτη των ποινών, τελειώνει ο χρόνος σας”, έγραφε η ανώνυμη επιστολή, σύμφωνα με μια φωτογραφία της την οποία ανήρτησε ο πρώην υπουργός Ιγκλέσιας στο Twitter.

Ο ίδιος μάλιστα ανήρτησε και μια φωτογραφία με τέσσερις σφαίρες μαζί με τον φάκελο της επιστολής.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο επικεφαλής της Γκουάρντια Σιβίλ (της ισπανικής χωροφυλακής) έλαβαν παρόμοιες επιστολές, όπως είπε ο Ιγκλέσιας. Ο Γκράντες-Μαρλάσκα δεν έκανε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Ο Ιγκλέσιας έχει αναδειχτεί σε έναν από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας μετά την δημιουργία του κόμματος Podemos το 2014 και στη συνέχεια την μετονομασία του σε Unidas Podemos, που έχει γίνει η βασική οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το κόμμα συμμάχησε με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον Ιανουάριο του 2020 για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συμμαχίας στη χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα χρόνια του 1970.

Ο Ιγκλέσιας ήταν υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων μέχρι τον Μάρτιο που παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη που θα διεξαχθούν στις 4 Μαϊου.

Πολιτικοί από την κυβερνητική συμμαχία, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, και από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον Ιγκλέσιας και τον Μαρσλάσκα.

Το ακροδεξιό ωστόσο Vox και τα αυτονομιστικά κόμματα από τις διάφορες περιοχές της χώρας δεν αντέδρασαν.

Δ. Παπαδημούλης: Η ακροδεξιά τρομοκρατία αποτελεί ευθεία απειλή για την δημοκρατία

«Πλήρης η δημοκρατική υποστήριξη και η αλληλεγγύη μου στον φίλο μου @PabloIglesias, ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις & τις απειλές για τη ζωή του.

Η ακροδεξιά τρομοκρατία αποτελεί ευθεία απειλή για την δημοκρατία. Πρέπει να παλέψουμε για να μην επικρατήσει η ρητορική του μίσους».

Πηγή: indicator.gr

 

Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών – Απάντηση ετοιμάζει η Μόσχα

«Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για την απάντησή μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν σήμερα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, η Λιθουανία την απέλαση δύο υπαλλήλων της ρωσική πρεσβείας ενώ η Λετονία και Εσθονία την απέλαση ενός Ρώσου η κάθε μία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία προειδοποίησε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους να αρχίσουν να σκέφτονται ποιοι θα εγκαταλείψουν την Ρωσία.

«Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για την απάντησή μας. Οι διπλωμάτες τους μπορούν ήδη να αρχίσουν να σκέφτονται ποιος από αυτούς θα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει τα πράγματά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανακοίνωσαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η απόφασή τους αυτή ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Τσεχία. Χθες η Τσεχία ανακοίνωσε ότι εξισώνει τον αριθμό των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα με τον αριθμό των Τσέχων διπλωματών στην πρεσβεία της στην Μόσχα.

Επίσης χθες, 22 Απριλίου, η Σλοβακία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Την απόφαση της Λετονίας για την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, την απέλαση επίσης δύο Ρώσων διπλωματών από την Λιθουανία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γαμπριέλιους Λαντσμπέργκις , και την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από την Εσθονία ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ρίγα, Βίλνιους και Ταλίν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η Πράγα προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Τσεχία, η οποία είχε απελάσει νωρίτερα 18 Ρώσους διπλωμάτες, ισχυριζόμενη ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην ανατολική Τσεχία, για να ακολουθήσει η απάντηση της Μόσχας που απέλασε 20 Τσέχους υπαλλήλους της

Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε το 2014, που βρίσκεται στην ανατολική Τσεχία, εμπλέκονται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.