Ισπανία: Φτιάχνουν αυτοσχέδια νοσοκομεία. Αποκαλυπτικό βίντεο – Ρωσία: Ανοικτές ακόμα οι εκκλησίες – ΗΠΑ: 33.453 κρούσματα σε 50 πολιτείες. 400 νεκροί – ΠΟΥ: Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας – Η πόλη Ουχάν αποκτά και πάλι ζωή

Η Ισπανία είναι επίσης μια χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κορονοϊού με τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα καθημερινώς και την κατάσταση να βρίσκεται ένα βήμα πριν βρεθεί εντελώς εκτός ελέγχου.

Ο αριθμός των νεκρών του κορονοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα.

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Ed Leon Klinger ανέβασε στο Twitter ένα σύντομο αλλά αποκαλυπτικό βίντεο με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ισπανικά νοσοκομεία. Στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα δείχνει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας με τους ασθενείς να είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα του διαδρόμου του νοσοκομείου.

Το μήνυμά του είναι απλό: Εάν είναι άσχημο που ακυρώσατε μία συνάντηση ή ένα γεύμα με φίλους, αυτό είναι σίγουρα χειρότερο. Μείνετε σπίτι.

Ed Leon Klinger@edleonklinger
Video of a hospital in Spain. Watch it. Watch it again with the volume up. 

Now cancel that brunch.
Postpone that coffee meet-up.
Rain check that dinner with friends.
Sucks doesn’t it? But not as hard as this 👇

Μετέτρεψε συνεδριακό κέντρο σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν χθες σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που δημιουργήθηκε σε συνεδριακό κέντρο στο κέντρο της Μαδρίτης στην Ισπανία.

Το κέντρο θα εξοπλιστεί με 5.500 νοσοκομειακά κρεβάτια ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί 1.300 νοσοκομειακά κρεβάτια. Επίσης, με τη βοήθεια του στρατού έχουν μεταφερθεί οι πρώτοι 200 ασθενείς.

Οι αρχές έχουν επίσης διαμορφώσει ξενοδοχεία στην Μαδρίτη, την περιοχή που πλήττεται χειρότερα από τον κορονοϊό.

Ρωσία – Κορονοϊός: Ανοικτές ακόμα οι εκκλησίες – Έκκληση από το Φιλελεύθερο Κόμμα

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, καλεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να απαγορεύσει τις λειτουργίες και όλες της μαζικές θρησκευτικές εκδηλώσεις έως ότου τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού, και να ακολουθήσει το παράδειγμα των Μουσουλμάνων, των Καθολικών και άλλων δογμάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κοινοβουλευτική του ομάδα, την οποία ανάρτησε στην σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης telegram.

«Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας καλεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις, τις λειτουργίες και τις δεήσεις έως ότου τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού. ¨Όλα αυτά συνιστούν παραβίαση των μέτρων καραντίνας και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πιστών, των συγγενών και των οικείων τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας χαιρετίζει τις ενέργειες μια σειράς θρησκευτικών δογμάτων να αναστείλουν τις λειτουργίες στους δικούς τους χώρους λατρείας. «Θα επιθυμούσαμε, να πράξουν το ίδιο και οι Ορθόδοξοι. ¨Όμως προς το παρόν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει τις λειτουργίες, την μετάληψη, ενώ οι πιστοί φιλούν τις εικόνες και τα λείψανα. Αυτό, δεν πρέπει να γίνεται με κανένα τρόπο αυτή τη στιγμή, πρέπει να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα της καραντίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπισθεί η επιδημία είναι η απομόνωση . «Όταν όμως οι άνθρωποι συναθροίζονται κατά εκατοντάδες σε έναν χώρο, ακόμη και με τις πιο αγαθές προθέσεις, αυτό δεν συνιστά απομόνωση, αλλά κολεκτιβοποίηση, που συμβάλλει στη διασπορά του ιού». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο «καλούμε την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ακολουθήσει τον δρόμο που επέλεξαν οι Μουσουλμάνοι , οι Καθολικοί και άλλα δόγματα».

ΗΠΑ: 33.453 κρούσματα κορονοϊού σε 50 πολιτείες – 400 νεκροί

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 33.453 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 18.185 κρούσματων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

Το CDC επισήμανε ότι ο απολογισμός της νόσου Covid-19, που ανακοίνωσε, περιλαμβάνει την καταμέτρηση των κρουσμάτων και των νεκρών έως χθες το απόγευμα τοπική ώρα (22 Μαρτίου) και το συνέκρινε με τον προηγούμενο απολογισμό που είχε δώσει στις 20 Μαρτίου. Κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

 

Νέα ανακοίνωση ΠΟΥ: Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή του ότι η εξάπλωση του Covid-19 επιταχύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη. Η κοινωνική απόσταση και ο κατ’ οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε, ανέφερε ο Τέντρος. «Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 695 νοσούντες. Στην Ελλάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι λόγω του κορονοϊού.

Η πόλη Ουχάν αποκτά και πάλι ζωή – Άρχισαν οι πρώτες μετακινήσεις πολιτών

Στην καθημερινότητα πριν «χτυπήσει» η επιδημία του κορονοϊού επιστρέφουν οι κάτοικοι της πόλης Ουχάν από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Έπειτα από δύο μήνες κλεισμένοι στα σπίτια τους, μετά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση, η χώρα επιστρέφει σταδιακά στους ρυθμούς της και οι κάτοικοι βγαίνουν δειλά δειλά από τα σπίτια τους.

Τη Δευτέρα, μικρές ομάδες κατοίκων βγήκαν από τα σπίτια τους και πήγαν στα καταστήματά τους. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο, έφτασε το πρώτο τρένο στην πόλη στο οποίο επέβαιναν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της επαρχίας οι οποίοι επέστρεφαν στις εργασίες τους.

Οι κάτοικοι της Γουχάν που θεωρείται ότι είναι καλά στην υγεία τους μπορούν πλέον να μετακινούνται μέσα στην πόλη, να παίρνουν το λεωφορείο ή το μετρό εμφανίζοντας την ταυτότητά τους, εξήγησαν οι αρχές.

Παράλληλα έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στην εργασία τους, εφόσον διαθέτουν τη σχετική άδεια από τον εργοδότη τους.

Η απόφαση για την άρση των περιορισμών αποφασίστηκε την ώρα που το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα της covid-19 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο εντοπίστηκαν 39 εισαγόμενα κρούσματα σε όλη την Κίνα.

Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι η πόλη θα «ανοίξει σταδιακά» και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα επανέλθουν και πάλι σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία.

Ένα σημάδι πως η πόλη επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς, αποτελεί το γεγονός σύμφωνα με την Guardian πως παρατηρήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένους δρόμους.