Ισπανία: Σκέψεις της κυβέρνησης Σoσιαλιστών/Podemos για καθολικό εγγυημένο εισόδημα – Μπολσονάρο: Ένας πρόεδρος που πλέον δεν… προεδρεύει

H κυβέρνηση συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων (PSOE/Unidas Podemos) στην Ισπανία επιδιώκει να επιταχύνει τη θέσπιση ενός «εγγυημένου καθολικού εισοδήματος», προκειμένου να μην αφήσει ακάλυπτους όσους έχουν χάσει την εργασία τους, ή χωρίς τα αναγκαία προς το ζην, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο ποσόν για το εγγυημένο τούτο εισόδημα, που αρχικά θα προορίζεται για περιορισμένο τμήμα του πληθυσμού, εκείνο με τις μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς η Ισπανία –χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα μετά την Ισπανία– μέτρησε αριθμό ρεκόρ επιπλέον 300.000 ανέργων μόνον μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais το ποσόν αυτό ενδέχεται να κυμαίνεται γύρω στα 440 ευρώ τον μήνα.

«Υπάρχει διευρυμένη συναίνεση μέσα στην κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με πολλά υπουργεία για να θέσουμε σε λειτουργία το μέτρο τούτο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κατανάλωσης Αλβέρτο Γκαρθόν, που προέρχεται από το κόμμα Unidas Podemos του Πάβλο Ιγκλέσιας.

«Πρόκειται να το θεσπίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», είχε διαβεβαιώσει μέσω του τηλεοπτικού σταθμού La Sexta, την περασμένη Κυριακή, κι η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, τονίζοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «χρήσιμο» εργαλείο για το «προσωρινό» πρόβλημα του κορονοϊού και αυτό «να παραμείνει στη συνέχεια για πάντα, για να αποτελέσει ένα δομικό, μόνιμο στοιχείο».

«Ήταν ήδη μια πρώτιστη ανάγκη πριν από την κρίση, με δέκα εκατ. πολίτες σε κατάσταση κινδύνου φτώχειας και με ποσοστά 30% παιδικής φτώχειας στην Ισπανία. Με την παρούσα κρίση, η κατάσταση του κινδύνου αυτή έχει υπερπολλαπλασιασθεί για πολλούς πολίτες. Οι άνθρωποι στις πιο ευπαθείς συνθήκες, εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους, όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι, ή να αγοράσουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, δεν μπορούν να επιτρέψουν να μην πάρει δραστικά την κατάσταση στα χέρια της η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο Ιγκλέσιας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

Μπολσονάρο: Ένας πρόεδρος που πλέον δεν… προεδρεύει

Για εξευτελιστική ήττα του προέδρου της Βραζιλίας κάνουν λόγο δημοσιογράφοι και αναλυτές στη χώρα, καθώς ο Μπολσονάρο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του για αποπομπή του υπουργού Υγείας.

Στις προθέσεις του προέδρου αντιστάθηκαν ανώτερα στελέχη του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Βραζιλίας και τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Ζαΐρ Μπολσονάρο ήταν έτοιμος να απολύσει τον Λουίζ Ενρίκε Μαντέντα τη Δευτέρα, καθώς οι δυο τους είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊόύ.

Ο Μαντέντα, γιατρός στο επάγγελμα, είχε ακυρώσει τις δηλώσεις του προέδρου περί «υστερίας» και είχε καλέσει σε άμεση δράση για την πανδημία και έκτακτα μέτρα.

Την Κυριακή ο Μπολσονάρο είχε προειδοποιήσει ότι ορισμένοι υπουργοί δεν έχουν την απαραίτητη «μετριοπάθεια» και σύντομα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Όμως οι αντιδράσεις που ακολούθησαν και έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορήσει η φημολογία ακόμη και για πραξικόπημα στη χώρα, ανάγκασαν τον ακροδεξιό πρόεδρο να αλλάξει την απόφασή του.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του κεντροαριστερού Φερνάντο Χαντάν, ο οποίος έχασε τις προηγούμενες εκλογές: Δεν έχει δει ξανά έναν πρόεδρο να βάζει τον εαυτό του σε τόσο εξευτελιστική κατάσταση.

Πολιτικοί σχολιαστές  χαρακτηρίζουν τη αποτυχία του προέδρου ως «καλά νέα» για την υγεία των Βραζιλιάνων πολιτών, αλλά καταστροφικό χτύπημα στην εξουσία του Μπολσονάρο.

Μάλιστα αρθρογράφος της Ο Γλόμπο έγραψε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας πρόεδρος που πλέον δεν προεδρεύει», ενώ ένας άλλος ανέφερε «πρακτικά ο Μπολσονάρο σήμερα καθαιρέθηκε».

Η Βραζιλία μετρά μέχρι στιγμής περίπου 500 θανάτους και περισσότερα από 11.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*