Ισπανία: Απομακρύνεται ο σχηματισμός συντηρητικής κυβέρνησης — «Εξαιρετικά ανησυχητική» αύξηση των απαγωγών παιδιών και γυναικών στην Αϊτή

Απομακρύνεται το σενάριο σχηματισμού συντηρητικής κυβέρνησης στην Ισπανία μετά το όχι των Βάσκων, παρά τη μη συμμετοχή του ακροδεξιού VOX που δήλωσε ότι θα στηρίξει κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού κόμματος «χωρίς όρους» για να μην «νικήσουν οι εχθροί»

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι μπορεί να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο και να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ακροδεξιού κόμματος VOX ότι θα στήριζε, χωρίς προϋποθέσεις, την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Vox δήλωσε την Κυριακή ότι οι 33 βουλευτές του θα «στήριζαν μια πλειοψηφία» για το δεξιό μπλοκ στην κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου για να σταματήσει τους Σοσιαλιστές (PSOE) να κάνουν συμφωνίες με Καταλανούς και Βάσκους αυτονομιστές και να σταματήσου αυτό που το ακροδεξιό κόμμα έχει περιγράψει ως «μια κυβέρνηση εθνικής καταστροφής».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση της ακροδεξιάς έγινε για να ανοίξει το δρόμο για άλλα μικρά κόμματα που αντιτάχθηκαν στη συμμετοχή του Vox να στηρίξουν το PP να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο γενικός συντονιστής του PP, Elias Bendodo.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και ως εκ τούτου τα κόμματα που είχαν προηγουμένως λάβει θέση (τώρα αντιμετωπίζουν) διαφορετικές συνθήκες», δήλωσε ο Bendodo στο Radio COPE τη Δευτέρα.

Αλλά ο ισχυρισμός του Bendodo αντικρούστηκε γρήγορα από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), το οποίο δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει. Το PNV έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το PP για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει ο Vox.

Το PP και το Vox, που θεωρούνταν πιθανοί εταίροι συνασπισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, απέσπασαν συνολικά 170 έδρες στην Κάτω Βουλή των 350 εδρών, υπολειπόμενοι των 176 βουλευτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δεδομένου ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ αναμένεται να δώσει στο PP την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση όταν το κοινοβούλιο συγκληθεί στις 17 Αυγούστου.

Οι Βάσκοι οι οποίοι έχουν πέντε έδρες, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν το PP το 2018 επέτρεψε στην κυβέρνηση μειοψηφίας του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Αλλά το κόμμα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενότερους δεσμούς με τους Σοσιαλιστές (PSOE), σχηματίζοντας συνασπισμούς σε αρκετούς δήμους στη Χώρα των Βάσκων.

Το ΡΡ μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Coalicion Canaria, το οποίο έχει μία έδρα και έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιοδήποτε μπλοκ, αν και όχι αυτό που θα οδηγήσει το Vox στην κυβέρνηση.

Η Vox δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να διευκρινίσει τη δήλωσή της. Αλλά μια πηγή του κόμματος είπε ότι εννοούσε ότι δεν θα επιδιώξει θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική υποστήριξη, ούτε θα εμποδίσει την υποστήριξη του PP από το PNV, στο οποίο έχει αντιταχθεί στο παρελθόν λόγω των πολιτικών του που προωθούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Βάσκων.

Η απόφαση του Vox να παραμερίσει τις φιλοδοξίες του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού συμφωνήθηκε σε «μυστικές συναντήσει»” με το PP, δήλωσε η Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ, εκπρόσωπος της υπηρεσιακής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, σε βίντεο που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Η Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι η Vox συμφώνησε να παραμερίσει τις φιλοδοξίες της με αντάλλαγμα υποσχέσεις από το PP για μείωση της δράσης για την κλιματική αλλαγή και πολιτικές για τη βία μεταξύ των φύλων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Το PSOE, το οποίο μαζί με τον σύμμαχο Sumar κέρδισε 152 έδρες, έχει επίσης μια διέξοδο προς την εξουσία, αλλά θα απαιτήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένου του σκληροπυρηνικού Junts, ο οποίος λέει ότι θα θέλει μια νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία σε αντάλλαγμα.

 

«Εξαιρετικά ανησυχητική» αύξηση των απαγωγών παιδιών και γυναικών στην Αϊτή

Σχεδόν 300 παιδιά και γυναίκες απήχθησαν στην Αϊτή τους πρώτους έξι μήνες του 2023, τόνισε χθες Δευτέρα η UNICEF, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικό» το φαινόμενο.

Οι απαγωγές μέχρι στιγμής φέτος ήδη «αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο» αυτών που «καταγράφτηκαν το 2022» κι είναι «σχεδόν τριπλάσιες από αυτές του 2021», υπογράμμισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, γυναίκες και παιδιά απάγονται από ένοπλες ομάδες και χρησιμοποιούνται για οικονομικά ή τακτικά οφέλη. Τα θύματα που επιστρέφουν στα σπίτια τους συχνά φέρουν ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα, υπογράμμισε η UNICEF.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είναι ούτε εμπορεύματα, ούτε πιόνια. Δεν πρέπει να υφίστανται τέτοια αδιανόητη βία», τόνισε ο Γκάρι Κόνιλ, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Η μεγεθυνόμενη τάση απαγωγών είναι εξαιρετικά ανησυχητική» και «απειλεί τόσο τον λαό της Αϊτής όσο και αυτούς που πάνε να τον βοηθήσουν», συνέχισε.

Συμμορίες ελέγχουν περί το 80% του Πορτ-ο-Πρενς, της αϊτινής πρωτεύουσας, όπου διαπράττονται καθημερινά βίαια εγκλήματα όπως βιασμοί, απαγωγές για λύτρα, ένοπλες ληστείες, πειρατείες αυτοκινήτων κ.ο.κ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί απευθύνουν έκκληση από πέρυσι να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής. Η Κένυα ανέλαβε πρωτοβουλία να ηγηθεί τέτοιας δύναμης και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για αυτή.

Εκτός της κρίσης ασφαλείας, η Αϊτή βιώνει ταυτόχρονα ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση. Στη χώρα της Καραϊβικής έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

«Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων παιδιών», υπενθύμισε η UNICEF.

«Το σύστημα υγείας βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης», ενώ «σχολεία υφίστανται επιθέσεις» και ο πληθυσμός βιώνει «μόνιμο τρόμο», συμπλήρωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Η βία των συμμοριών είχε συνέπεια να αυξηθεί κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο ο οξύς ακραίος υποσιτισμός των παιδιών, όπως έδειξαν δεδομένα που δημοσιοποίησε η UNICEF τον Μάιο.

Σχεδόν το ένα παιδί στα τέσσερα υφίσταται χρόνιο υποσιτισμό και 115.600 παιδιά αναμενόταν να αντιμετωπίσουν το 2023 την πλέον θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού, κατά την ίδια πηγή.