Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Οι ακραίοι των ακραίων τζιχαντιστών – Αυτός είναι ο βομβιστής του ISIS στην Καμπούλ

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Οι ακραίοι των ακραίων τζιχαντιστών

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν Θεωρούν τους Ταλιμπάν «φιλελεύθερους»

Στο Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν στρέφονται οι υποψίες για τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίτερα την Πέμπτη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή με το ακρωνύμιο ISIS-K, έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Προσφιλείς στόχοι του ISIS-Kείναι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί πολιτικοί και υπουργεία, οι Ταλιμπάν, θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες μουσουλμάνοι και οι Σιχ, δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αρωγής.

Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.

Πεδία δράσης του είναι κυρίως η ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ και η πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά έχει αναλάβει την ευθύνη και για επιθέσεις στις επαρχίες Κουνάρ, Τζόουζτζαν, Πακτία, Κουντούζ και Χεράτ.

Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι εχθρικές.

Το Χοράσαν είναι μια ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ασίας που καλύπτει τμήματα του σύγχρονου Αφγανιστάν, του Πακιστάν του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν, και του ανατολικού Ιράν.

CNNi screengrab

Πιο «σκληροί» από τους Ταλιμπάν

Το ISIS-K δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και φέρεται να αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη των Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το ISIS-K ήταν αρχικά ενιαία οργάνωση στις δύο χώρες. Ωστόσο, τον Μάιο του 2019, κήρυξε ξεχωριστή νέα οργάνωση στην «επαρχία του Πακιστάν».

Οι θέσεις τους είναι πολύ πιο σκληρές από εκείνες των Αφγανών Ταλιμπάν και οι μεταξύ τους σχέσεις είναι άκρως εχθρικές. Η ομάδα θεωρεί τους Ταλιμπάν «αποστάτες», καθιστώντας τη δολοφονία τους νόμιμη, σύμφωνα με την ερμηνεία της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Το ISIS-K καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα.

Καταδίκασε επίσης την πρόσφατη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ τους παρέδωσαν τη χώρα στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας.

Το ISIS-K υπέστη μεγάλες στρατιωτικές ήττες στα τέλη του 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2020 συνελήφθησαν ηγετικά στελέχη του.

Έκτοτε, ωστόσο, επέστρεψε δριμύτερο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις σε ένα κύμα βίας που αποσκοπούσε να αποτρέψει τις συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Προειδοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες

Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους ειχαν προειδοποιήσει σύμμαχων περί «άμεσης απειλής» τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν -εξ ου και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο βομβιστής του ISIS στην ΚαμπούλΕκατόμβη νεκρών μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της ΚαμπούλΕκατόμβη νεκρών μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ  AP PHOTO/MOHAMMAD ASIF KHAN

Ο ISIS – K έδωσε τη φωτογραφία του Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι στη δημοσιότητα.

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS που είναι πίσω από τις θανατηφόρες διπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών.

Το ISIS-K, που έχει αναλάβει την ευθύνη για τα χτυπήματα, έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα ενός από τους δράστες της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, όπως αναφέρει το skynews, του οποίου τα λοιπά στοιχεία παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο βομβιστής του ISIS στην Καμπούλ

Η ομάδα, γνωστή ως ISIS-K για συντομία, είναι το σκέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και βρίσκεται σε αντιπαλότητα τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με την Αλ Κάιντα για την επιρροή που ασκούν στο Αφγανιστάν.

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί (103 μέχρι στιγμής) από τη διπλή επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στο Abbey Gate κοντά στο Baron Hotel, όπου διέμεναν και Βρετανοί πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*