Ιράν: “Τρομοκρατική” ενέργεια σε πυρηνικές εγκαταστάσεις – Μιανμάρ: Η χούντα ζητά 85 δολάρια για να δώσει τους νεκρούς διαδηλωτές στους συγγενείς τους

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν  AP

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ επλήγησαν από την τρομοκρατία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν. Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το συμβάν, μετέδωσε η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία.

Ένα συμβάν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν που σημειώθηκε την Κυριακή (11/04) προκλήθηκε από μια ενέργεια “πυρηνικής τρομοκρατίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών.

Η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ, Kan, μετέδωσε, επικαλούμενη πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, την εθνικότητα των οποίων δεν αποκάλυψε, πως η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ πραγματοποίησε κυβερνοεπίθεση στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει επίσημο ισραηλινό σχόλιο για το συμβάν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είχε πει πως ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ προκάλεσε ένα συμβάν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, δήλωσε πως δεν προκλήθηκαν απώλειες ή μόλυνση.

Το Σάββατο (10/04) η Τεχεράνη εγκαινίασε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην έρημο στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν, είναι η κύρια μονάδα που προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και επιβλέπεται από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

“Ενώ καταδικάζει αυτή την απαράδεκτη κίνηση, το Ιράν τονίζει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ασχοληθούν με αυτήν την πυρηνική τρομοκρατία και διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών”, είπε ο Σαλεχί χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της IAEA ανέφερε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, “Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές των ΜΜΕ. Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο σε αυτό το στάδιο”.

Το Kan Radio, επικαλούμενο πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε πως η ζημιά που έχει προκληθεί στη Νατάνζ είναι πιο εκτεταμένη απ΄ ό,τι έχει αναφερθεί στο Ιράν.

Πέρυσι τον Ιούλιο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, η οποία σύμφωνα με το Ιράν ήταν μια απόπειρα να υπονομευθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το 2010, ο ηλεκτρονικός ιός Stuxnet, που πιστεύεται ευρέως ότι αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε μετά τη χρήση του για μια επίθεση στη Νατάνζ.

“Η ενέργεια εναντίον των εγκαταστάσεων της Νατάνζ δείχνει την αποτυχία της εναντίωσης στη βιομηχανική και πολιτική πρόοδο του Ιράν να εμποδίσει τη σημαντική ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας του Ιράν”, είπε ο Σαλεχί.

“Για να αντικρούσει τους σκοπούς εκείνων που διέταξαν αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια… το Ιράν θα συνεχίσει να βελτιώνει την πυρηνική τεχνολογία του και παράλληλα να αίρει τις καταπιεστικές κυρώσεις των ΗΠΑ”, είπε.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί επανέλαβε τη δέσμευση του Ιράν στη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων το Σάββατο, εποπτεύοντας την έναρξη λειτουργίας των προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης στη μονάδα της Νατάνζ, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας.

 

Μιανμάρ: Η χούντα ζητά 85 δολάρια για να δώσει τους νεκρούς διαδηλωτές στους συγγενείς τουςΜιανμάρ: Η χούντα ζητά 85 δολάρια για να δώσει τους νεκρούς διαδηλωτές στους συγγενείς τους

«Χαράτσι» 85 δολαρίων επιβάλλει η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ στους συγγενείς που ζητούν τις σορούς των διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε μία φρικιαστική διάσταση της κατάστασης στη χώρα.

Οι νεκροί διαδηλωτές από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ, έχουν ξεπεράσει τους 700, σύμφωνα με την ομάδα Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).

Μόνο την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπάνγκο, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Γιαγκόν, μετά από επέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.

Στρατός και επίλεκτες δυνάμεις επιδίδονται τις τελευταίες δυνάμεις σε συστηματική καταστολή άοπλων και ειρηνικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα περίπου 3.000 να έχουν συλληφθεί και πολλοί περισσότεροι να έχουν τραπεί σε φυγή.

Κατά την εισβολή στην Μπάνγκο την Παρασκευή, ο στρατός επιτέθηκε με όπλα και χειροβομβίδες, αναγκάζοντας πολλούς να καταφύγουν σε διπλανά νησιά, ενώ αποκλείστηκε και η πρόσβαση στο internet.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook της Ένωσης Πανεπιστημιακών Φοιτητών της Μπάνγκο, τώρα ο στρατός χρεώνει τις οικογένειες 85 δολάρια προκειμένου να ανακτήσουν τις σορούς των συγγενών που πέθαναν την Παρασκευή. Τη μαρτυρία επιβεβαιώνουν και άλλες πηγές.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του στρατού, οι δυνάμεις της Μιανμάρ δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές προσθέτοντας ότι αυτοί χρησιμοποίησαν «αυτοσχέδια όπλα, μολότοφ, βέλη, αυτοσχέδιες ασπίδες και χειροβομβίδες προκειμένου να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας».

Myanmar’s military is charging families $85 to retrieve bodies of relatives killed in crackdown, by Julia Hollingsworth and Akanksha Sharma, CNN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*