Ο ανώτατπος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ (Φωτογραφία αρχείου)Office of the Iranian Supreme Leader via AP
Το Ιράνανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή τους προσεχείς μήνες μιας στρατηγικής σύμπραξης με τη Ρωσία, επτά μήνες μετά τη συνομολόγηση μιας παρόμοιας συμφωνίας με την Κίναστο πλαίσιο της πολιτικής προς «ανατολάς» και προς γειτονικές χώρες.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία πραγματοποιείται σε ένα κλίμα ενισχυμένης καχυποψίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν απέναντι στη Δύση και σε μια περίοδο επίμονων ισχυρών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ανάμεσα στο Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, σχεδιάζεται ο ανατολικός άξονας. Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώθηκε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία και να υπάρξει επικέντρωση σε στρατηγικές συμπράξεις», δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.
«Οι αρχικές διευθετήσεις του εγγράφου, που φέρει τον τίτλο Σφαιρικό Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και στη Ρωσία έχουν ολοκληρωθεί» πρόσθεσε σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
«Αυτή τη στιγμή οριστικοποιούμε τις διάφορες ρήτρες του εγγράφου και θα τις στείλουμε στη Μόσχα. Ελπίζουμε να υπογράψουμε αυτό το έγγραφο τους επόμενους μήνες. Αυτό αντιστοιχεί στο έγγραφο στρατηγικού σχεδίου 25 χρόνων που επεξεργαστήκαμε με την Κίνα», αναφέρει ο εκπρόσωπος.
Στις 27 Μαρτίου, το Ιράν κατέληξε με την Κίνα, μια χώρα «φίλη σε δύσκολους καιρούς», σε μια συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας για 25 χρόνια έπειτα από πολυετείς συζητήσεις, η οποία περιλαμβάνει «πολιτικές και οικονομικές ρήτρες».
Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν έγινε δεκτό στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης του οποίου ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα.
Η μονομερής καταγγελία από την Ουάσινγκτον το 2018 της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η αδυναμία των Ευρωπαίων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν το ίδιο έτος έπεισαν τις ιρανικές αρχές πως η Δύση δεν είναι ένας εταίρος «άξιος εμπιστοσύνης», σύμφωνα με την έκφραση του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
Το Ιράν εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με την «Ανατολή», που σημαίνει για το Ιράν χώρες όπως η Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία ή η Ρωσία.
Αιθιοπία: Ο στρατός εξαπέλυσε χερσαία επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Τιγκράι
Ο στρατός της Αιθιοπίας εξαπέλυσε χερσαία επίθεση εναντίον των δυνάμεων της εξεγερμένης βόρειας επαρχίας Τιγκράι, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα της περιοχής, Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).
Ο εκπρόσωπος του TPLF, Γκετάτσιου Ρέντα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τηλεφωνικώς πως ο στρατός, μαζί με δυνάμεις από τη βόρεια περιοχή Αμχάρα, ξεκίνησαν την επίθεση σήμερα, Δευτέρα, το πρωί.
Το Reuters δεν δύναται να επιβεβαιώσει τη δήλωση αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση, η Μπιλένε Σεγιούμ, εκπρόσωπος του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ, είπε πως η αιθιοπική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες της σε όλα τα τμήματα της χώρας από οποιεσδήποτε ενέργειες τρομοκρατίας.
«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται στην καταστροφή, τη βία και τις δολοφονίες του TPLF στην περιοχή Αμχάρα και αλλού» προσέθεσε χωρίς να επεκταθεί.
Η Αμχάρα και η Τιγκράι έχουν εμπλακεί σε δαφική διαμάχη αφότου η Τιγκράι διεύρυνε τα σύνορά της πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, προκειμένου να συμπεριλάβει εύφορη γη την οποία διεκδικεί επίσης η περιοχή Αμχάρα.
Η Αμχάρα έστειλε δυνάμεις στην περιοχή αυτή -που είναι γνωστή επίσημα ως Δυτική Τιγκράι- όταν ξέσπασαν οι μάχες τον Νοέμβριο ανάμεσα στον εθνικό στρατό και τις δυνάμεις του TPLF και έχει διατηρήσει τον έλεγχο από τότε.
Τον Ιούνιο, οι δυνάμεις της Τιγκράι ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Τιγκράι, αναγκάζοντας τον στρατό να αποσυρθεί. Στη συνέχεια η Τιγκράι εισέβαλε στη γειτονική περιοχή Αμχάρα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι το έκανε προκειμένου να αναγκάσει τις δυνάμεις της Αμχάρα να φύγουν από την περιοχή του Δυτικού Τιγκράι.
Ο εκπρόσωπος της Αμχάρα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στο Twitter πως μπορεί να επίκειται επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Τιγκράι. Από την Παρασκευή πυκνά αεροπορικά πλήγματα αναφέρθηκαν σε πολλές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Τιγκράι στην Αμχάρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα»
«Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, ο αιθιοπικός στρατός με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της Αμχάρα ξεκίνησε συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα» ανέφερει ανακοίνωση του γραφείου του οποίου προΐσταται ο Ρέντα.
Ο Ρέντα είπε πως σημειώνονται μάχες στις πόλεις Βεγκελτένα, Βουργκέσα και Χάρο της Αμχάρα, και πως οι δυνάμεις χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), άρματα μάχης και ρουκέτες για να επιτεθούν.
Όταν ρωτήθηκε για σχόλια, η περιφερειακή κυβέρνηση της Αμχάρα παρέπεμψε το Reuters στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Οι μάχες που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Τιγκράι στην πείνα -μια κατάσταση για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη επέρριψαν την ευθύνη στον κυβερνητικό αποκλεισμό. Η κυβέρνηση αρνείται ότι μπλοκάρει τη βοήθεια.
Οι δυνάμεις της Τιγκράι ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής στα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια προωθήθηκαν στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Περίπου 5,2 εκατ. άνθρωποι στην Τιγκράι -περισσότερο από το 90% του πληθυσμού- και άλλοι 1,7 εκατ. άνθρωποι στην Αφάρ και την Αμχάρα εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.
Ερντογάν: Απειλεί με νέα δράση κατά των Κούρδων της Συρίας
Έτοιμος να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξουδετερώσει τη δράση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων.
«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ερντογάν, «δείχνοντας» την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
«Η υπομονή μας τελείωσε αναφορικά με αυτές τις περιοχές της Συρίας από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στη χώρα μας» διαμήνυσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας αποφασισμένος να εξαλείψει την «απειλή» της YPG «είτε μαζί με τις δυνάμεις που είναι ενεργές εκεί, είτε με ίδια μέσα».
Οι απειλές Ερντογάν έρχονται την επομένη του θανάτου δύο ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον του στρατιωτικού οχήματός τους στην Αζάζ της βόρειας Συρίας.
Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση από το «παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK» στην Αζάζ, βάσει της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η Daily Sabah.
Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε επίσης σήμερα, Δευτέρα, στην Αφρίν και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα σκοτώθηκαν τρία άτομα και δέκα τραυματίστηκαν.
Τουρκικές δυνάμεις και συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις έχουν καταλάβει από το 2018 την κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 70 χλμ από την Ιντλίμπ.
Στον τομέα, όπως σε όλα τα εδάφη που ελέγχουν αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώνονται τακτικά δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις, που τις περισσότερες φορές αποδίδονται από την Άγκυρα στις κουρδικές πολιτοφυλακές.
Χιλιάδες μαχητές και άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κατέλαβε το συριακό καθεστώς έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Τζάις αλ Ισλάμ (του Στρατού του Ισλάμ), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Δαμασκού, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.