Ιράν: Οι όροι της Τεχεράνης για να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο – Κολομβία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με λείψανα 26 ανθρώπων

Εργαστήριο στο Ιράν.

Με τον πρόεδρο Μπάιντεν να θέλει συνομιλίες με το Ιραν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τεχεράνη βάζει όρους ωστε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο.

Το Ιράν δεν θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% προτού οι ΗΠΑ άρουν όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο, αφού αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον θα υποβάλει νέα πρόταση για την επανέναρξη συνομιλιών.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανέλθουν στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Βάσει της συμφωνίας αυτής επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ώστε να μην μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.

“Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Press TV ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20% μόνο εφόσον οι ΗΠΑ πρώτες άρουν ΟΛΕΣ τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν”, έγραψε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στον ιστότοπό του.

“Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αν οι ΗΠΑ δεν άρουν όλες τις κυρώσεις, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι ο χρόνος θα τελειώσει γρήγορα”, πρόσθεσε.

Εξάλλου η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter: “Δεν χρειάζεται καμία πρόταση για να επανέλθουν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία. Χρειάζεται μόνο μια πολιτική απόφαση από τις ΗΠΑ για να επιστρέψουν πλήρως και αμέσως στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας”.

Νωρίτερα το Politico έκανε λόγο για μια αμερικανική πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, η οποία θα ζητεί από το Ιράν να σταματήσει κάποιες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες – όπως τα έργα σε προηγμένες μηχανές φυγοκέντρησης και τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%- με αντάλλαγμα μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

 

Κολομβία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με λείψανα 26 ανθρώπωνΣτρατιώτες κοντά σε ομαδικό τάφο. Φωτο αρχείου.

Τα λείψανα 26 ανθρώπων εντοπίστηκαν σε μυστικό ομαδικό τάφο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για τη διαδικασία αναγνώρισης.

Ιατροδικαστές εντόπισαν λείψανα 26 αγνώστων σε μυστικό ομαδικό τάφο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογοτά, ενώ αναζητούσαν αυτά μιας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί το 1995, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει την εισαγγελία στο καθήκον αυτό.

Συνολικά εκταφιάστηκαν υπολείμματα 26 ανθρώπων, διευκρίνισε η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κολομβίας μέσω Twitter.

Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκεται ο μυστικός ομαδικός τάφος στην Μπογοτά, πόλη ανεξίτηλα σημαδεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα για σχεδόν εξήντα χρόνια, αν και λιγότερο από περιοχές της επαρχίας.

Έπειτα από δεκαετίες βίας, στη χώρα των Άνδεων αγνοούνται περίπου 120.000 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι τετραπλάσιοι από όσους «εξαφάνισαν» οι δικτατορίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Χιλής τον 20ό αιώνα, σύμφωνα με τη μονάδα έρευνας για τα πρόσωπα που φέρονται να αγνοούνται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, τον στρατό, τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, συμμορίες…

Η εισαγγελία δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα χθεσινά ευρήματα. Ανέφερε στον Τύπο απλά ότι «τα λείψανα διακομίστηκαν σε εργαστήριο γενετικής για τη διαδικασία αναγνώρισης», ώστε να εξακριβωθεί ποια ήταν τα θύματα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, παρέχουν επίσης τεχνική υποστήριξη στην κολομβιανή εισαγγελία στο έργο του εντοπισμού και της αναγνώρισης των αγνοουμένων του εμφυλίου πολέμου.

«Σκοπός της τεχνικής υποστήριξης (…) είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων εντοπισμού και αναγνώρισης μυστικών τάφων, προσαγωγής των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη, προσδιορισμού των συνθηκών των θανάτων και την αξιοπρεπή παράδοσή τους στους επιζήσαντες συγγενείς», ανέφερε η πρεσβεία.

Ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Κολομβία το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, χωρίς να λογαριάζονται οι 120.000 «εξαφανισμένοι», ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη, δημόσιου θεσμού. Τα δεδομένα αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς των τελευταίων ετών.