Ιράκ: 12 πύραυλοι χτύπησαν δίπλα στο προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Αρμπίλ — Η Γερμανία αγοράζει 35 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ!

Οι Φρουροί της Επανάστασης πίσω από την πυραυλική επίθεση στην Ερμπίλ

Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, όπως δήλωσε ο Σαμάν Μπαρζανί, υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης.

Επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε στη 1 π.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή στην πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Η πυραυλική επίθεση εναντίον της κουρδικής περιφερειακής πρωτεύουσας Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ είχε στόχο «μυστικές ισραηλινές βάσεις», δήλωσε σήμερα ανταποκριτής της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης που έχει την έδρα του στο Ιράκ.

Η πυραυλική επίθεση, που έπληξε σήμερα την κουρδική περιφερειακή πρωτεύουσα Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, εξαπολύθηκε από το Ιράν, δήλωσε στο Ρόιτερς αμερικανός αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, όπως δήλωσε ο Σαμάν Μπαρζανί, υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης. Μόνο υλικές ζημιές προκλήθηκαν από την πυραυλική επίθεση και ο τραυματισμός ενός αμάχου, σύμφωνα με το κουρφικό υποργείο Εσωτερικών.

Κάτοικοι της Αρμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις και μερικοί είπαν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν από τις εκρήξεις. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα βίντεο αυτά.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος (που δεν κατονομάζεται) στο πρακτορείο Reuters. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμή, ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι» εκτοξεύτηκαν από τοποθεσία εκτός της ιρακινής επικράτειας με στόχο το Αρμπίλ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Η πυραυλική επίθεση σημειώθηκε κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ και το αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εξωφρενική επίθεση», ενώ επιβεβαίωσε πως κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν ζημιές στο αμερικανικό προξενείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Kurdistan24 δημοσίευσε εικόνες από καταστροφές στις εγκαταστάσεις του σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον πολλών τμημάτων του Αρμπίλ, καλούμε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασρούρ Μπαρζανί.

Η τελευταία επίθεση κατά της πόλης Αρμπίλ σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν drones έπληξαν το αεροδρόμιο, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020 -τα ιρανικά αντίποινα για το φόνο από τις ΗΠΑ νωρίτερα εκείνο το μήνα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στην επίθεση του 2020 δεν είχε σκοτωθεί αμερικανικό προσωπικό, αλλά πολλοί είχαν τραυματισθεί.

Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έκαναν αμέσως γνωστό πού έπληξαν οι πύραυλοι. Εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία θα εξοπλίσει με τα νέα μαχητικά την Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Το F-35, το αεροσκάφος της Lockheed Martin, με τεχνολογία που το καθιστά ως έναν βαθμό αόρατο για τα ραντάρ, θα αγοραστεί από την Γερμανία για να αντικατασταθεί ο στόλος των Tornado, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 40 και πλέον χρόνια, εξήγησαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως θα αντικαθιστούσε τα Tornado παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς της στόχους τον Σεπτέμβριο. Πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, το Βερολίνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 35 τέτοια μαχητικά.

Τον περασμένο μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του, που διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ, το ποσοστό που αξίωνε το NATO αλλά για χρόνια το Βερολίνο επέλεγε να μην ξοδεύει, καθώς η σύρραξη στην Ουκρανία ανάγκασε τη Γερμανία να αναθεωρήσει την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική.

Το ποσό που θα δαπανηθεί θα ξεπεράσει τα 100 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σολτς. Η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει εξάλλου την ανησυχία του Παρισιού πως η απόκτηση των F-35 θα πλήξει το σχέδιο να κατασκευαστεί ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System).

Στην περίπτωση του F-35, επισημάνθηκε πρόσφατα ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας στο NATO ήδη χρησιμοποιούν το μαχητικό, άρα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα «συνεργειών».