Ιράκ: Τρίτη επίθεση μέσα σε λίγες ημέρες με ρουκέτες εναντίον βάσης του συνασπισμού – Πομπέο: Η Ρωσία σκότωσε “δεκάδες Τούρκους στρατιώτες” στη Συρία

Νέα επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στο Ιράκ, σε βάση όπου σταθμεύουν ξένα στρατεύματα κοντά στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός για την τρίτη αυτού του είδους επίθεση που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πολλές ρουκέτες έπληξαν τη βάση Μπασμάγια, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτη, όπου σταθμεύουν μέρος του ισπανικού αποσπάσματος που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ, καθώς και στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Στη βάση αυτή σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί, Βρετανοί, Καναδοί και Αυστραλοί στρατιώτες που εκπαιδεύουν τον ιρακινό στρατό.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 έχουν εξαπολυθεί εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ 24 επιθέσεις με ρουκέτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και κυρίως στην οργάνωση Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Την Πέμπτη για πρώτη φορά η Καταέμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη, τις επιθέσεις με 18 ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι που είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιώτης, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά «τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις».

Οι ιρακινές αρχές, που βασίζονται στις διεθνείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και των εν υπνώσει πυρήνων τους στο Ιράκ, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει τους δράστες των επιθέσεων αυτών.

Ωστόσο ανακοινώνουν τακτικά, όπως το έκαναν και το Σάββατο έπειτα από μια δεύτερη επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, ότι εντόπισαν εκτοξευτήρες ρουκετών κοντά στις βάσεις που γίνονται στόχοι.

 

Πομπέο: Η Ρωσία σκότωσε “δεκάδες Τούρκους στρατιώτες” στη Συρία

Αποτέλεσμα εικόνας για foto     Πομπέο

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει σκοτώσει δεκάδες Τούρκους στρατιώτες κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να παρέχει τη στήριξή της στην Τουρκία, τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει σκοτώσει δεκάδες Τούρκους στρατιώτες κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να παρέχει τη στήριξή της στην Τουρκία, τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα (17/3) ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε το πού ή σε ποιο επεισόδιο σκοτώθηκαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Τον περασμένο μήνα, σε αεροπορικό πλήγμα για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 Τούρκοι στρατιώτες. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στη Συρία.

“Πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει σκοτώσει δεκάδες Τούρκους στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεών της και στηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και συνεχίζουμε να εξετάζουμε επιπρόσθετα μέτρα για να στηρίξουμε την Τουρκία και να σταματήσουμε τη βία στο Ιντλίμπ και στη Συρία γενικότερα”, είπε ο Πομπέο.

Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη βορειοδυτική Συρία, μετά την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Η κατάπαυση του πυρός τηρείται σε γενικές γραμμές.