Ιράκ: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο Κιρκούκ με 13 νεκρούς – Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Δευτέρα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον θέσης της αστυνομίας 30 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Η επίθεση εναντίον φυλακίου της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και διήρκησε ώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο (24645396).

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν ενισχύσεις να φθάσουν στο σημείο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Το ΙΚ, πυρήνες του οποίου παραμένουν ενεργοί στην περιοχή, ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτηση του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ, οργάνου προπαγάνδας του, στην πλατφόρμα Telegram.

Παρά την ανακήρυξη της «νίκης» του Ιράκ επί του ΙΚ το 2017, πυρήνες της οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε αγορά στη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους βυθίζοντας στο πένθος τη σιιτική συνοικία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Ιράκ που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο οι πυρήνες του ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην αραιοκατοικημένη περιοχή γύρω από το Κιρκούκ κυρίως «εξαιτίας της έλλειψης αεροπορικής υποστήριξης και υποστήριξης από τον στρατό».

 

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο ότι προχώρησε σε δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» φερόμενων «τρομοκρατών», ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Κάιρο και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Μέλη της αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας «προφανώς σκότωσαν δεκάδες φερόμενους ‘τρομοκράτες’ σε όλη την Αίγυπτο σε εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ως ‘ανταλλαγές πυρών’», σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 755 άνθρωποι φονεύθηκαν σε 143 ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μόλις ένας συνελήφθη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσοι φονεύθηκαν «δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους ανθρώπους όταν σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση», τόνισε το HRW.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρχές ανακοίνωναν ότι τις συγκρούσεις ξεκινούσαν οι «τρομοκράτες», οι οποίοι συχνά κατηγορούνταν ότι είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Από το 2014, όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι οι αρχές διώκουν ανελέητα κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.

«Οι διεθνείς εταίροι της Αιγύπτου θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν όπλα και να επιβάλουν κυρώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους αξιωματούχους που ευθύνονται για τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες συνεχίζονται», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Το HRW διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε τρεις στις πέντε περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δεν είναι πιθανό το σενάριο της ανταλλαγής πυρών. «Φωτογραφίες δείχνουν ότι τα χέρια (των φερόμενων ως δραστών) ήταν δεμένα στην πλάτη τους λίγο πριν τον θάνατό τους», εξηγεί.

Τον Μάρτιο 31 χώρες είχαν καλέσει την Αίγυπτο να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να πάψει να κρατά προφυλακισμένους επ’ αόριστον τους επικριτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης.