Ιράκ: Νέο πλήγμα στη βάση Τάτζι – Διπλωματική κρίση μετά τα αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ

Ιρακινός συνταγματάρχης δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε τουλάχιστον 10 ρουκέτες να πέφτουν στη βάση και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να ηχούν οι σειρήνες

Πολλές ρουκέτες έπληξαν ξανά σήμερα τη στρατιωτική βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης στο Ιράκ, όπου σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, έπειτα από αντίστοιχη επίθεση την Τετάρτη στην οποία σκοτώθηκαν τρεις στρατιωτικοί, ένας Βρετανός και δύο Αμερικάνοι, επεσήμαναν ιρακινές και αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ιρακινός συνταγματάρχης δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε τουλάχιστον 10 ρουκέτες να πέφτουν στη βάση και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να ηχούν οι σειρήνες.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Τετάρτης, τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ιρακινοί, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί και στρατιώτες.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 έχουν εκτοξευθεί εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ 23 επιθέσεις με ρουκέτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και κυρίως στις Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Την Πέμπτη για πρώτη φορά η Καταέμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει την ευθύνη, τις επιθέσεις με 18 ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά “τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις”.

 

Διπλωματική κρίση μετά τα αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ

Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν από τις δυνάμεις των δύο χωρών σε αντίποινα για τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών και ενός Βρετανού από ρουκέτες την Πέμπτη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς μετά την αμερικανική επίθεση σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν ακόμη 12.

«Ο υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη στην οποία οι υφυπουργοί, σύμβουλοι και ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου συζήτησαν τα μέτρα όσον αφορά την πρόσφατη αμερικανική επίθεση. Κάλεσε τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Βαγδάτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο ιρακινός στρατός καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Βρετανών στη διάρκεια της νύχτας, χαρακτηρίζοντάς τες παραβίαση της κυριαρχίας και στοχευμένη επίθεση εναντίον των επίσημων ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Κατάιμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ, την οποία κατηγορούν για την επίθεση με ρουκέτες στη βάση  Τάτζι στην οποία σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιώτης.

«Η δικαιολογία ότι η επίθεση αυτή ήρθε ως απάντηση στην επίθεση που είχε στόχο μια βάση στην Τάτζι είναι μια λανθασμένη δικαιολογία που οδηγεί σε κλιμάκωση και δεν δίνει λύση», αναφέρει η Διοίκηση Κοινών Επιχειρήσεων του Ιράκ.

«Αυτή η ενέργεια στρέφεται ενάντια στη βούληση του ιρακινού κράτους και είναι παραβίαση της κυριαρχίας του. Ενισχύει παρανόμους. Κανένα μέρος δεν έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει το κράτος, την κυριαρχία του ή τις νόμιμες αποφάσεις του», τόνισε.

Επίσης, προσθέτει ότι κανείς παραστρατιωτικός δεν σκοτώθηκε, αλλά νεκροί είναι τρεις στρατιώτες, δύο αστυνομικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι τέσσερις στρατιώτες, δύο αστυνομικοί, ένας άμαχος και πέντε παραστρατιωτικοί.

Το Πεντάγωνο πάντως επιμένει πως οι επιδρομές είχαν στόχο αποθήκες όπλων που χρησιμοποιούσαν μαχητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

Προειδοποιήσεις από το Ιράν

Το Ιράν, αντιδρώντας στην αμερικανική επίθεση, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε «επικίνδυνη ενέργεια» έπειτα από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κατακρίνουν τους άλλους (…) για τις συνέπειες της παράνομης παρουσίας τους στο Ιράκ και τις αντιδράσεις του λαού του στη δολοφονία Ιρακινών διοικητών και μαχητών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί.

«Αντί να προβαίνει σε επικίνδυνες ενέργειες και να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες, ο κ. Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει την παρουσία και τη συμπεριφορά των στρατευμάτων του στην περιοχή», πρόσθεσε.