Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη – Χαοτικές εικόνες σε αεροδρόμια της Ευρώπης (vid)

Ιρακινοί στρατιώτες στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη μετά από επίθεση τον Ιανουάριο του 2020Ιρακινοί στρατιώτες στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη μετά από επίθεση τον Ιανουάριο του 2020  

Το αντιπυραυλικό σύστημα της πρεσβείας ετέθη σε λειτουργία, αποκρούοντας μία από τις τρεις ρουκέτες. Δεν υπήρξαν θύματα.

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες Katyusha εκτοξεύθηκαν κατά της Πράσινης Ζώνης στην Βαγδάτη, σε μία επίθεση που είχε ως στόχο την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι σειρήνες ήχησαν, ενώ το αντιπυραυλικό σύστημα της αμερικανικής πρεσβείας ετέθη σε λειτουργία αποκρούοντας την μία από τις ρουκέτες. Δεν υπήρξαν θύματα.

Η καλά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας φιλοξενεί κυβερνητικά κτίρια και διπλωματικές αποστολές.

 

Χαοτικές εικόνες σε αεροδρόμια της Ευρώπης (vid)

Ποια κοινωνική απόσταση; Ατελείωτες ουρές στο Heathrow χωρίς τήρηση των μέτρων

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των Βρετανών για νέο στέλεχος του κοροναϊού, με τις εικόνες στα αεροδρόμια της χώρας να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να φύγουμε!», εκλιπαρεί Γερμανίδα σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ανάμεσα σε δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Στο αεροδρόμιου του Ανόβερου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το μέτρο κατέλαβε εξαπίνης μια ομάδα 63 επιβατών που έφθασαν από τη χώρα αυτή, καθώς οι Αρχές δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από το χώρο του αεροδρομίου, κάτι που επιβεβαίωσε η τοπική αστυνομική διεύθυνση.

Όλοι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Τα έκανε επιτόπου ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εφοδιασμένη με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας — στολές, μάσκες, προσωπίδες. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να γίνουν γνωστά απόψε.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο εγκατέστησε κλίνες εκστρατείας σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς για να περάσουν τη νύχτα οι επιβάτες.

«Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καινούργιο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στην περιοχή», εξήγησε ο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών Αρχών, Αντρέας Κραντς, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των επιβατών που αποκλείστηκαν, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

«Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, μας κρατούν εδώ παρά τη θέλησή μας, αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε τεστ και μας απαγορεύθηκε να φύγουμε προτού να βγουν τα αποτελέσματα», διαμαρτύρεται η νεαρή Γερμανίδα, η Μανουέλα Τόμις, στο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Μεταξύ των αποκλεισμένων είναι και ένα βρέφος εννέα μηνών.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Στουτγκάρδη στη Γερμανία, με μια αρκετά μικρότερη ομάδα επιβατών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδηγήθηκε σε επιτόπιο εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Και αυτοί θα λάβουν άδεια να φύγουν μόνο αν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων είναι αρνητικά, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

«Έχουμε συναίσθηση της ενόχλησης που προκαλεί αυτό, ειδικά τόσο κοντά στα Χριστούγεννα», ανέφερε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και να έχουν καλή μεταχείριση οι επιβάτες.

Η Γερμανία, όπως ολοένα περισσότερες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όσες έφθασαν το βράδυ της Κυριακής, αποφασίστηκε να γίνουν ενισχυμένοι έλεγχοι των επιβατών μετά την προσγείωση, ιδίως να υποβληθούν σε τεστ.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, που πιστεύεται πως είναι πολύ πιο μολυσματικό, ανησυχεί τις Αρχές: εκτιμάται πως μπορεί να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από άλλα.

Ακραίος συνωστισμός καταγράφηκε στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη του κορoναϊού.

Ειδικότερα, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στο Χίθροου του Λονδίνου, λόγω της λήψης νέων, αυστηρότατων, μέτρων.

Οι επιβάτες περίμεναν οδηγίες από την κάθε αεροπορική εταιρεία προκειμένου να μάθουν εάν μπορούν να πετάξουν ή όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και επιβάτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ.