ΙΟΒΕ: “Βουτιά” καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε υψηλά 21 ετών το οικονομικό κλίμα — Νέο σοκ από Eurostat με προαναγγελία άλματος πληθωρισμού προς το 9%

χρήματα στοκ εικόνες. εικόνα από - 3341734

 Σε υψηλά 21 ετών το οικονομικό κλίμα

Στις 113,2 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (114,0 μονάδες), διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος.

Παραμένει έτσι κοντά στο μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες και λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ βελτιώθηκαν στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές.

Oι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υπό τις πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν από το φθινόπωρο αλλά κλιμακώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου, υφιστάμενες και δυνητικές, αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, ύστερα από ένα δίμηνο ανόδου, υποχώρησε έντονα τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου αναμένεται να αποτελέσουν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο. Σε οικονομικό επίπεδο, οι αρχικές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας, έχουν διευρυνθεί στην προμήθεια ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και πρώτων υλών. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες επιδράσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πρόωρο να εκτιμηθούν.

Οι αντιδράσεις οικονομικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις και αφορούν πρωτίστως στην ανάσχεση του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες τηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής με μικρές μεταβολές στα εργαλεία πολιτικής τους. Τυχόν νέες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής προσεχώς, και οι προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα εξαρτηθούν κρίσιμα από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν ήπια. – στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν αισθητά.- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, εκείνες για τη ζήτηση εξασθένισαν εντονότερα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώθηκαν ήπια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν έντονα, ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους επιδεινώθηκαν ηπιότερα. Παράλληλα υποχώρησαν έντονα οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

 

Ακρίβεια: Νέο σοκ από την Eurostat με προαναγγελία άλματος πληθωρισμού προς το 9%Eurostat : Η Ελλάδα συνεχίζει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μέχρι και το 9%θα αγγίξει ή και θα φτάσει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, όπως δείχνει το νέο άλμα του εναρμονισμένου δείκτη στο 8% – Την επόμενη Παρασκευή οι ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση της Eurostat για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ΕΕ τον Μάρτιο περιλαμβάνει προαναγγελία νέου σοκ ακρίβειας για την χώρα μας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο εναρμονισμένος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δείκτης θα κάνει νέο άλμα, στο 8%, από 7,2% τον Φεβρουάριο.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τις εθνικές πρακτικές, είναι παγίως υψηλότερος και η απόκλιση διευρύνεται όσο αυξάνονται οι τιμές. Τον Φεβρουάριο ήταν 7,2%, όταν ο εναρμονισμένος της Eurostat ήταν 6,3%.

Πλέον, αναμένεται ο ελληνικός πληθωρισμός να εκτιναχθεί κοντά στο 9%, να το φτάσει ή και να το ξεπεράσει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου.

Μόλις χτες δημοσιοποιήθηκε, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, ένας ακόμη προάγγελος νέων αυξήσεων στο καλάθι του νοικοκυριού, που αφορά την εκτόξευση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια. Ειδικότερα, άλμα 33,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου δείχνει άνοδο της τάξης του 20%.

Αντίστοιχα, ανατιμήσεις οι οποίες φτάνουν το 10% μεσοσταθμικά παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του Μαρτίου.
Ήδη έρχονται στο φως της δημοσιότητας εφιαλτικά σενάρια για εκτόξευση του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό και ως το 11% φέτος.