Ινδία: Το Ταζ Μαχάλ άνοιξε τις πύλες του παρά τα αυξημένα κρούσματα – Τραγική πορεία του ιού στην Ινδία. 90.000 οι νεκροί – ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για αποφυγή ενός νέου «ψυχρού πολέμου» – Συμφωνία Σνόουντεν με κυβέρνηση ΗΠΑ για εκχώρηση…

Taj Mahal photography tips + insider tips for first time visitors |  Sunshine Seeker

Το Ταζ Μαχάλ, το εμβληματικό μνημείο της Ινδίας, άνοιξε τη Δευτέρα ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες μετά από έξι μήνες που παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19.

Η Ινδία, με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού μέχρι στιγμής και είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ, με σχεδόν 100.000 νέα κρούσματα να εντοπίζονται καθημερινά.

Όμως μετά το εθνικό lockdown που είχε κηρυχθεί στα τέλη Μαρτίου, το οποίο έχει αρχίσει να αίρεται σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου και στέρησε από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους το εισόδημά τους, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να επιβάλει περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία, αίροντας τους περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, στην κυκλοφορία των τρένων, ανοίγοντας τα καταστήματα και τα εστιατόρια. Aπό σήμερα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Ταζ Μαχάλ που παρέμενε κλειστό από τις 17 Μαρτίου.

«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του lockdown. Οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ και έχει έρθει ώρα να ανοίξει εντελώς η χώρα», σχολίασε ο Αγιούμπ Σέιχ, 35 ετών, που εργάζεται σε τράπεζα και ο οποίος πήγε σήμερα να επισκεφθεί το μνημείο μαζί με τη σύζυγό του και το μωρό τους. «Δεν φοβόμαστε τον ιό. Αν είναι να μολυνθούμε, θα μολυνθούμε».

«Όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την covid-19, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, θα εφαρμόζονται», διαβεβαίωσαν οι αρχές ανακοινώνοντας πριν από 15 ημέρες την επαναλειτουργία του μνημείου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία, αίροντας τους περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, στην κυκλοφορία των τρένων, ανοίγοντας τα καταστήματα και τα εστιατόρια. Aπό σήμερα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Ταζ Μαχάλ που παρέμενε κλειστό από τις 17 Μαρτίου.

«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του lockdown. Οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ και έχει έρθει ώρα να ανοίξει εντελώς η χώρα», σχολίασε ο Αγιούμπ Σέιχ, 35 ετών, που εργάζεται σε τράπεζα και ο οποίος πήγε σήμερα να επισκεφθεί το μνημείο μαζί με τη σύζυγό του και το μωρό τους. «Δεν φοβόμαστε τον ιό. Αν είναι να μολυνθούμε, θα μολυνθούμε».

«Όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την covid-19, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, θα εφαρμόζονται», διαβεβαίωσαν οι αρχές ανακοινώνοντας πριν από 15 ημέρες την επαναλειτουργία του μνημείου.

«Στην Ινδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, επικρατεί κούραση σε ό,τι αφορά τα ακραία μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», εξήγησε ο Γκάουταμ Μενόν καθηγητής φυσικής και βιολογίας στο πανεπιστήμιο Ασόκα, ο οποίος προσθέτει ότι αναμένει άνοδο των κρουσμάτων.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία, παρά τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ που γίνονται καθημερινά στη χώρα, ξεπερνά τον επίσημο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον αριθμό των θανάτων (περισσότεροι από 86.000 μέχρι στιγμής), πολλοί από τους οποίους δεν καταγράφονται σωστά ακόμη και σε κανονικές περιόδους.

Όμως υπάρχει κάποια αντίσταση απέναντι στη χαλάρωση που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι τη Δευτέρα για τους μαθητές ηλικίας 14 με 17 ετών, σε εθελοντική βάση. Όμως οι Αρχές σε πολλά κρατίδια, όπως στο Μαχαράστρα και το Γκουτζαράτ, εκτίμησαν ότι είναι νωρίς.

 

Συνεχίζεται η τραγική πορεία του ιού στην Ινδία – Ξεπέρασαν τους 90.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδίααυξήθηκε κατά 83.347 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 5.646.010, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, άλλοι 1.085 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το ίδιο διάστημα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊούστη χώρα να φθάνει τους 90.020 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, 4.587.613 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 968.377.

Η Ινδία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και στην τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

 

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για αποφυγή ενός νέου «ψυχρού πολέμου»

Αντιμέτωπος με την πανδημία της Covid-19, ο κόσμος χρειάζεται μια «παγκόσμια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των “θερμών'”συγκρούσεων, κάνοντας “τα πάντα για να αποφύγει έναν νέο ψυχρό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, εγκαινιάζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας την αυξανόμενη σινο-αμερικανική αντιπαλότητα στον κόσμο. Για μια εβδομάδα, 193 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας από σήμερα θα μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος λόγω της πανδημίας.

«Ο κόσμος μας δεν θα αντέξει ένα μέλλον στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος, η καθεμιά θα διέπεται από τους δικούς της εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες, το δικό της Διαδίκτυο και τις δικές του δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη», υπογράμμισε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε επίσης ότι είχε ζητήσει από τον Μάρτιο τη διακοπή των εχθροπραξιών για να καταστεί ευκολότερη η καταπολέμηση της πανδημίας.

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε από κοινού νέα ώθηση στην ειρήνη και στη συμφιλίωση. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της -υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας– για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υποστήριξη που είχε στο θέμα αυτό από τον Μάρτιο.

Επί του πεδίου ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν υλοποιηθεί.

«Ορισμένα ένοπλα κινήματα ανταποκρίθηκαν — στο Καμερούν, στην Κολομβία, στις Φιλιππίνες και αλλού — παρότι αρκετές από τις εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί δεν διατηρήθηκαν», παραδέχτηκε.

Μεταξύ των θετικών εξελίξεων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε το Σουδάν και τη νέα του ιστορική συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με πέντε οργανώσεις ανταρτών, το Αφγανιστάν με την έναρξη ενδοαφγανικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη Συρία όπου παρατηρείται εκεχειρία για αρκετούς μήνες στην περιοχή της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

 

Συμφωνία Σνόουντεν με κυβέρνηση ΗΠΑ για εκχώρηση μέρους των κερδών από τις αποκαλύψεις

Να παραχωρήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των βιβλίων και των ομιλιών του στην αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CΙΑ, ο οποίος το 2013 διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, δημοσίευσε πέρυσι το βιβλίο του «Permanent Record» χωρίς κυβερνητική έγκριση, κατά παράβαση του συμβολαίου που είχε υπογράψει με τη CIA και την NAS.

Στο δικαστικό έγγραφο αποτυπώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενός ομοσπονδιακού δικαστή και του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει ο Σνόουντεν.

Μέχρι στιγμής πάντως ο δικαστής δεν έχει εγκρίνει το κατασχετήριο.

Η υπόθεση αντιπροσωπεύει έναν από τους ελάχιστους τρόπους με τον οποίο καταφέρει η αμερικανική κυβέρνηση να «παγιδεύει» πρώην συνεργάτες της, οι οποίοι είναι υπόλογοι για παράνομες διαρροές.

Με ανάλογο τρόπο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί μερίδιο από τα κέρδη του βιβλίου που εξέδωσε, νωρίτερα φέτος, ο Τζον Μπόλτον. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ έγραψε ένα διόλου κολακευτικό βιβλίο για τον πρόεδρο Τραμπ.

Και αυτή η δικαστική υπόθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ ο Μπόλτον αμφισβητεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία, μόνο αυτό τον μήνα έβαλε στον λογαριασμό του περίπου 4,2 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις και τα δικαιώματα του βιβλίου του.

Επιπλέον, πραγματοποίησε 56 ομιλίες επί πληρωμή, κατά τις οποίες προχώρησε σε αποκαλύψεις με τις οποίες αθέτησε το συμβόλαιο εχεμύθειάς του με την κυβέρνηση.
Συνολικά, εκτιμάται ότι ο Σνόουντεν έχει βγάλει περίπου 1,3 εκατομμύρια από τις ομιλίες του, με την κάθε μία να αποτιμάται περί τα 18.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας του Σνόουντεν με τη διοίκηση Τραμπ, τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε καταπίστευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*