Ινδία: Τους 200.000 πλησιάζουν οι νεκροί, μαζικές αποτρεφώσεις – Ινδία: Καθ’ οδόν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V – Κυνισμός και ψέματα του Μπόρις

Ινδία: Τους 200.000 πλησιάζουν οι νεκροί, μαζικές αποτρεφώσεις 

Μετά από το πέμπτο κατά σειρά παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου μειώθηκαν αλλά παρέμειναν πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 320.000 για έκτη συνεχόμενη μέρα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας  ανακοίνωσε επίσης πως πέθαναν ακόμη 2.771 ασθενείς με Cοvid-19 –και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812), αλλά όχι πολύ– με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 197.894 νεκρούς.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι η τεράστια πτώση στις καθημερινές περιπτώσεις… οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πτώση των τεστ» σχολίασε ο Ρ. Τζον, καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης στη νότια πολιτεία της Κεράλα, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν ότι λιγότερα κρούσματα αλλά περισσότερους θανάτους ενεργών κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα τεστ ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κατά το δεύτερο, σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας, που έχει προκαλέσει χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν στους δρόμους»

Στο Δελχί τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και δεν δέχονται νέους ασθενείς, σύμφωνα με το ΒΒC.  Γιατροί στην πρωτεύουσα αναφέρουν πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία. Δρόμοι έξω από ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει από τους βαριά άρρωστους, καθώς οι συγγενείς τους προσπαθούν να βρουν φορεία ή οξυγόνο ζητώντας από τις νοσοκομειακές αρχές να τους βάλουν μέσα.

«Περιπλανιόμαστε εδώ και τρεις μέρες ψάχνοντας για κρεβάτι», είπε στο Reuters ένας άνδρας, του οποίου η σύζυγός του καθόταν ακίνητη στο πεζοδρόμιο. «Δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν στους δρόμους» είπε ένας άλλος.

Όμως, οι τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου δεν περιορίζονται στην πρωτεύουσα. Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα χρειάζονται απελπισμένα προμήθειες.

Στο μεταξύ βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε ιατρικούς θαλάμους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κρεβατιών, ενώ στάδια και αθλητικές αίθουσες έχουν γίνει νοσοκομεία, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μαζικές αποτεφρώσεις με τους εργαζόμενους να εργάζονται μέρα και νύχτα σε πολλές πόλεις. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι άνθρωποι δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν σαν ζώα» δήλωσε ο Τζ. Μαλχότρα στο BBC σημειώνοντας ότι δεν είχε δει ποτέ μια τόσο τρομακτική κατάσταση.

Διαπραγματεύσεις Ινδίας – ΗΠΑ για εμβόλια της AstraZeneca 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής κρίσης. Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στέλνουν οξυγόνο, ενώ η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ οι αρχές διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ, που έχουν ανακοινώσει ότι θα μοιραστούν 60 εκατ. δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca με άλλες χώρες.

«Σημαντική άσκηση πίεσης αυτή τη στιγμή για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για την Ινδία», δήλωσε στο Reuters Ανώτερος Ινδός αξιωματούχος υποστηρίζοντας ότι ο Μόντι θα εξασφαλίσει να δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία.

 

Ινδία: Καθ’ οδόν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην πανδημίαΙνδία: Καθ' οδόν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην πανδημία

Την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik Vγια την Covid-19 θα παραλάβει το το Σάββατο η Ινδίαη οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δύνη της πανδημίας ανακοινώνοντας σταθερά πάνω από 300.000 κρούσματα την ημέρα και θρηνώντας καθημερινά σχεδόν 3.000 νεκρούς, την ώρα που οι ελλείψεις στα νοσοκομεία παραμένουν τραγικά.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στην Ινδία τις προηγούμενες 24 ώρες μειώθηκαν σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, παρέμειναν όμως πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 300.000 για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 323.144 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τις 17,64 εκατ., ενώ ακόμη 2.771 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 – και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812), αλλά όχι πολύ – αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας μέχρι εδώ στους 197.894 νεκρούς.

Το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προκαλεί κορεσμό στα νοσοκομεία: η κατάσταση στη χώρα που θρηνεί τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον πλανήτη χαρακτηρίζεται χαοτική.

Η Ινδία, στην αρπάγη του καταιγιστικού δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δυσκολεύεται να μειώσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, που σπάνε το ένα παγκόσμιο ρεκόρ πίσω από το άλλο. Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατακλυστεί και κυβερνήσεις αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως στέλνουν υλική βοήθεια.

«Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν την 1η Μαΐου», ανέφερε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα βοηθήσουν τη χώρα της Ασίας να κάνει ένα βήμα προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Το RDIF έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του RDIF σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και κατόπιν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Αλλεπάλληλα μαύρα ρεκόρ

Στο μεταξύ όμως η χώρα των 1,3 δισεκ. ψυχών παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ασθενείς να υποκύπτουν στα κορεσμένα νοσοκομεία τους εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. Χθες η Ινδία έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, και κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η χώρα θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

oksygono_india.jpg

Όπως μαρτυρούν και οι συγκεκριμένες διαφημίσεις στα social media, το οξυγόνο έχει γίνει πλέον πολύτιμο αγαθό.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

Κυνισμός και ψέματα του ΜπόριςΚυνισμός και ψέματα του Μπόρις

Η ατάκα που εκστόμισε μεσούσης της πανδημίας στοιχειώνει τον πρωθυπουργό Τζόνσον, που κλονίζεται επίσης από τις αποκαλύψεις του άλλοτε στενού του συνεργάτη Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατέχει έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα που απειλεί να δημοσιοποιήσει.

Eκτός από αθεράπευτα… ανέμελος, είναι τελικά και κυνικός ψεύτης; Ρητορικό προφανώς το ερώτημα, ειδικά για έναν σοβαρό πολιτικό σαν τον Μπόρις Τζόνσον που δεν δίνει λαβές, ούτε έχει καταφύγει ποτέ καιροσκοπικά σε μυστικά και ψέματα – θυμηθείτε μόνο την απατηλή προεκλογική καμπάνια υπέρ του Brexit.

Τώρα όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει στριμωχτεί για τα καλά και μάλιστα προεκλογικά, όχι μόνο από τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων -ασχέτως του πετυχημένου προγράμματος εμβολιασμών- ή τα σκάνδαλα διαφθοράς και ευνοιοκρατίας των κυβερνώντων Τόρις, αλλά από μια αδιανόητη ατάκα που καταδεικνύει το ποιόν του ανδρός κι επιστρέφει τώρα να τον στοιχειώσει, πόσο μάλλον αν δεν αποτελεί άλλη μια εκδικητική διαρροή του κορυφαίου πρώην συμβούλου του και άσπονδου πλέον εχθρού του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Το επίμαχο χθεσινό πρωτοσέλιδο της Daily Mail

«Όχι άλλα γαμημένα λοκντάουν, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται σε ψηλούς σωρούς κατά χιλιάδες» είναι η άκρως κυνική φράση που ξεστόμισε έξαλλος ο Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Οκτώβρη, έχοντας αναγκαστεί να υποκύψει στις εκκλήσεις των επιδημιολόγων να επιβάλει δεύτερο λοκντάουν. Την εκρηκτική αποκάλυψη έκανε χθες η εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

Δεδομένης της δεξιάς, φιλοκυβερνητικής της γραμμής, είναι απίθανο -όχι όμως αδύνατο- η πληροφορία να προήλθε από τον Κάμινγκς, στον οποίον είχε επιτεθεί πρωτοσέλιδα μόλις την προηγούμενη μέρα. «Απόλυτες κουταμάρες» χαρακτήρισε το ντροπιαστικό δημοσίευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, με υπουργούς του να το διαψεύδουν επίσης.

Έλα όμως που και οι τοίχοι έχουν αυτιά και οι δημοσιογράφοι πολλαπλές πηγές, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αυτήκοοι μάρτυρες του επίμαχου ξεσπάσματός του. Ακόμα και το -ουδέτερο υποτίθεται- BBC επαλήθευσε την άσπλαχνη ατάκα, βγάζοντας ακούσια πλην de facto ψεύτη τον πρωθυπουργό!

Πέραν του γεγονότος πως το ξεμπρόστιασμα από σύσσωμα σχεδόν τα βρετανικά ΜΜΕ γίνεται παραμονές των τοπικών εκλογών της 6ης Μαΐου στη Βρετανία (συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης δημάρχου στο Λονδίνο), κόλαφο για τον «ΜποΤζο» συνιστά κι άλλη μια κάκιστη συγκυρία.

Γροθιά στο στομάχι

Η κυβέρνησή του είχε μόλις αρνηθεί να συναντηθεί με μέλη της ομάδας «Covid-19 Bereaved Families For Justice», αποτελούμενης από χιλιάδες οικογένειες κάποιων εκ των 127.681 θυμάτων του κορονοϊού στη Βρετανία, απορρίπτοντας μάλιστα το αίτημά τους για επείγουσα έναρξη δημόσιας έρευνας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, επικαλούμενη προσχηματικά φόρτο εργασίας.

Η φράση του Τζόνσον για τους σωρούς πτωμάτων είναι «γροθιά στο στομάχι όλων όσοι πενθούν», κατήγγειλε η οργάνωση. «Θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Τόνι Φιτζέραλντ που έχασε τη σύζυγό του. «Εγώ τουλάχιστον δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ. Ντροπή σου Μπόρις»…

Μέσα σ’ αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα, ο Τζόνσον άνοιξε παράλληλα έναν «εμφύλιο» πόλεμο… ξεκατινιάσματος με τον Κάμινγκς, τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος τα βρόντηξε στα τέλη του 2020 λόγω της μάχης εξουσίας, όπως πιστεύεται, που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σ’ εκείνον και τη μνηστή του πρωθυπουργού Κάρι Σάιμοντς. Ο Κάμινγκς άρχισε ήδη να βγάζει άπλυτα στη φόρα.

Εκτός από αλληλογραφία, έγγραφα και σημειώματα, στην κατοχή του φέρεται να έχει και ηχητικά ντοκουμέντα που απέκτησε ηχογραφώντας κρυφά συναντήσεις, ικανά ενδεχομένως να κάψουν το πρώην αφεντικό του και άλλους αξιωματούχους, όταν θα καταθέσει εντός Μαΐου σε επιτροπή της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας.

Πιεσμένος από τους Εργατικούς και τη λοιπή αντιπολίτευση, ο «ΜποΤζο» καλείται τώρα επιτακτικά να δώσει εξηγήσεις (μεταξύ πλείστων άλλων) για τα -«πιθανώς παράνομα» κατά τον Κάμινγκς- σχέδιά του να ανακαινίσει το πρωθυπουργικό διαμέρισμα με χρήματα δωρητών των Τόρις, υπόθεση που διερευνά ήδη η αρμόδια Εκλογική Επιτροπή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*