Ιδού η Ρόδος κ. Φλωρίδη: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών — Euroactiv για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αφαίρεσαν αντιπλημμυρικά έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Ιδού η Ρόδος κ. Φλωρίδη: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών

Σε μια κίνηση που βάζει τον υπουργό Δικαιοσύνης στα σχοινιά προχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας τροπολογία για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, κάτι που ο ίδιος ο Γιώργος Φλωρίδης είχε θέσει ως στόχο του στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Η απιστία δεν γίνεται να διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτά θα τα επαναφέρω», είχε υποστηρίξει ο υπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας ψευδώς πως η ασυλία των τραπεζιτών θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζητήσει από τον κ. Φλωρίδη να ανακαλέσει στην Ολομέλεια, με τον ίδιο να αρνείται και την Ηρώδου Αττικού να τον αδειάζει με το γάντι μέσω ενημερωτικού σημειώματος που προώθησε στα στελέχη που θα είχαν την επομένη τηλεοπτική παρουσία.

Μάλιστα, η «γραμμή άμυνας» ήταν τόσο φαιδρή που έφτανε στο σημείο να μιλά για «προσωπικές απόψεις του υπουργού», οι οποίες «δεν είχαν εκφραστεί σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου», λες και οι προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν διαδικασία παράθεσης προσωπικών απόψεων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Τώρα, λοιπόν, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο των «θαλασσοδανείων», θα αποσαφηνίσει την κατάσταση και θα δώσει τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποδείξει ότι τηρεί τον λόγο του.

Η τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ -ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

Θέμα: Κατάργηση ποινικής ασυλίας τραπεζιτών για εγκλήματα απιστίας

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η ποινική ασυλία που παραχωρήθηκε (από την κυβέρνηση της ΝΔ) στα τραπεζικά στελέχη για το έγκλημα της απιστίας έναντι των ιδίων των Τραπεζών. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση παύει να απαιτείται έγκληση για τη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας (άρ. 390 παρ. 1 εδ. β΄ ΠΚ) κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έτσι πλέον θα είναι δυνατή η δίωξη και τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων διασπάθισης χρήματος, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τους ίδιους του δράστες.
Η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης δικαιολογείται από λόγους ισότητας στη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ανάγκης προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και διάλυσης υπονοιών για ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποθέσεων, που αφορούν τις Τράπεζες. Τις θέσεις αυτές ενστερνίζεται άλλωστε και ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (7 Ιουλίου 2023), είπε τα εξής: «Η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ’ έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. … Αυτά θα τα επαναφέρω, … Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα το κάνουμε. … γιατί ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται. Σου λέει: «Εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σ’ ένα δικαστήριο και οι άλλοι πώς καταφέρνουν και τη γλιτώνουν».
Με βάση τα ανωτέρω, η υφιστάμενη ρύθμιση του Ποινικού Κώδικα, που εισήχθη με το νόμο 4637/2019, καταργείται.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

«Άρθρο ….
Αυτεπάγγελτη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προστέθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του νόμου 4637/2019 (ΦΕΚ Α A’ 180/18.11.2019) καταργείται.
Ομοίως, καταργείται και η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του νόμου 4637/2019 (ΦΕΚ Α 180/18.11.2019).»

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Οι προτείνοντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Τζάκρη Θεοδώρα

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Άγγελος Προβολισιάνος

 

Κόλαφος Euroactiv για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αφαίρεσαν αντιπλημμυρικά έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Κόλαφος Euroactiv για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αφαίρεσαν αντιπλημμυρικά έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Δημοσίευμα βόμβα με τίτλο «Φιάσκο με το Ταμείο Ανάκαμψης;» παρουσιάζει το Euroactiv, εκθέτοντας για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφών είπε στο EUROACTIV ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Mητσοτάκη υπέβαλε στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης, από την οποία αφαίρεσε τα αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μέτρα πρόληψης από τις πλημμύρες.

Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση μετά την τελευταία καταστροφή θα αλλάξει τη θέση της, ενώ μέσα στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε καμία απάντηση.

Συγκεκριμένα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τους υπουργούς ποια και πόσα έργα εξαιρέθηκαν, τις αιτίες της απόφασης αυτής, αλλά και πώς θα χρηματοδοτηθούν πλέον αυτά τα έργα, όπως επίσης ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Documento είχε αποκαλύψει ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είχε αφαιρεθεί και το έργο της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.