Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ: Έτοιμη να εφαρμοστεί η κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την Υγεία — ΕΦΚΑ: Βουλιάζει στα χρέη και τρέχει για κατασχέσεις — Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πάγια ρύθμιση για μόνιμο μπλόκο στους νεοναζί

133800190.jpg

Ο υπουργός Υγείας αφήνει κατά μέρος δευτερεύοντα -για τον ίδιο- θέματα και στρέφεται στον στρατηγικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας, την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας πριν από περίπου δύο μήνες, είχε δεσμευτεί ότι θα επιχειρήσει να τελειώσει με τις παθογένειες του συστήματος Υγείας. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο να εφαρμόσει την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ωστόσο, το γεγονός ότι έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι όλα τα θέματα (ακόμα και αυτά που επιδέχονται όντως αλλαγών), η καλοκαιρινή περίοδος και άλλα θέματα της επικαιρότητας (πυρκαγιές, δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια κ.ά.) έβγαλαν από το προσκήνιο της επικαιρότητας την Αριστοτέλους.

Οπως όλα δείχνουν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να «σηκώσει μανίκια». Συνήθως αυτή η φράση χρησιμοποιείται για κάτι θετικό, αλλά εδώ δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο υπουργός Υγείας θα παραγκωνίσει κάποια σημαντικά θέματα, έτσι ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του κυβερνητικού πλάνου. Μεταξύ άλλων, η λύση που αναμενόταν να δώσει στο θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα πηγαίνει πίσω, αφού προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι να τελειώσει ένα θέμα που θα χρονίσει σε λίγο, αλλά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Οι Δούρειοι Ίπποι της ιδιωτικοποίησης

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Στον ΕΟΠΥΥ η δουλειά μοιάζει πιο εύκολη. Στην Αριστοτέλους θέλουν να φτιάξουν έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με ιδιωτικούς όρους, γι’ αυτό και αναμένεται να επεκταθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξάλλου, η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία Πλεύρη-Γκάγκα νομοθέτησαν την υποβάθμιση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που αποτελούσε τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι στην αγορά.

Επίσης, σίγουρη φαίνεται να είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Αυτή η συνεργασία θα γίνει και με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη για την αποκλιμάκωση των ράντζων τον περασμένο χειμώνα. Τελικά, τα ράντζα δεν εξαφανίστηκαν, αλλά έμεινε… προίκα η συνεργασία με τους ιδιώτες.

Ακόμα ένα όχημα που θα φέρει πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γεμίσει τα νοσοκομεία με αποτυχημένους γαλάζιους πολιτευτές (όπως, δηλαδή, έκανε από το 2019 μέχρι σήμερα), αλλά θα εντάξει μάνατζερ. Ουσιαστικά αυτό συμφωνεί και με όσα έλεγε ο Σπύρος Πνευματικός, ο υποψήφιος βουλευτής που τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου Ν.Δ. όταν αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα του κόμματος για την Υγεία.

Τέλος, αλλά καθόλου έσχατο, η διαδικασία αλλαγών που συντελείται στο ΕΚΑΒ θα ενταθεί και θα συμβάλει και αυτή στην ιδιωτικοποίηση. Με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις και τους θανάτους πολιτών εξαιτίας καθυστέρησης ασθενοφόρων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε εντολή στα νοσοκομεία να συνάψουν συμφωνία με ιδιώτες. Απλά μέχρι να γίνει αυτό, γέμισε τα ασθενοφόρα με στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς ΟΤΑ…

Αντώνης Ραυτόπουλος

 

ΕΦΚΑ / Βουλιάζει στα χρέη και τρέχει για κατασχέσεις

1338003150.jpg

Το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ μεγάλωσε σημαντικά μέσα στο 2023 από την «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η διοχέτευση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στον περιβόητο «κουμπαρά», δηλαδή στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ),

Επιπλέον, η διαρκής μείωση κυρίως των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες προκάλεσε σημαντικές απώλειες στα έσοδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός να σπεύσουν να κλείσουν το έλλειμμα.

Συνολικά, για να δώσει συντάξεις ο ΕΦΚΑ αλλά και για να σταθεί στα πόδια της η ΔΥΠΑ χρειάστηκαν παρεμβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά πάνω από το προβλεπόμενο πλεόνασμα των δύο οργανισμών. Αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δηλαδή η κρατική ένεση ρευστότητας, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα ξεπερνούσε το 2023 τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή την εικόνα προσπαθεί να συσκοτίσει το υπουργείο Εργασίας, και βέβαια ο ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε μπαράζ αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν αγγίξει τα 45,6 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι η είσπραξη 1,57 δισ. ευρώ εντός του 2023, έναντι 1,7 δισ. το 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις δράσεις του, κατηγοριοποιεί τις οφειλές τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς την παλαιότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ διαχωρίζει τις οφειλές χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως αυτές για τις οποίες έχουν επανειλημμένα ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας υπάρχουν περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και άλλα 33.000 με αντίστοιχα υψηλά χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ενώ μόλις κάποιοι λίγοι μεγαλοοφειλέτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της διαδικασίας αναβίωσης των 120 ή των 72 δόσεων και της επανένταξης στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ

* Κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών ανάλογα με τη βιωσιμότητα, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση. Κεντρικός στόχος είναι η ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών των μεγάλων οφειλετών, ώστε να προσδιοριστούν οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διαφορετική κάθε φορά αντιμετώπιση των οφειλετών βάσει των επιμέρους χαρακτηριστικών τους.

* Δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως η νομική του μορφή, το είδος της δραστηριότητάς του κ.ά., αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.

* Ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται, για παράδειγμα, το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

* Διαχωρισμός οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως, για παράδειγμα, οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια. Στο πλαίσιο αυτό έχει εφαρμογή η διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

* Εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών-οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.

Ανδρέας Πετρόπουλος

 

Αυτοδιοικητικές εκλογές / Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πάγια ρύθμιση για μόνιμο μπλόκο στους νεοναζί13380184.png

Με πομφόλυγες δεν ξορκίζεται το κακό και για τον λόγο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες για μια πάγια ρύθμιση που θα αποκλείει τους καταδικασμένους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής από τις εκλογικές διαδικασίες.

Το πρόβλημα με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές παραμένει, όσο κι αν προσπαθεί ο Κώστας Μπακογιάννης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο στον νεοναζί, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Μάνατζερ του Κασιδιάρη εγώ δεν γίνομαι» είπε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι δεν τον φοβάται, αναβαθμίζοντας όμως έτσι τον εγκληματία νεοναζί σε πολιτικό του αντίπαλο. Και όσο αυτά γίνονται σε επικοινωνιακό επίπεδο, το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα της υποψηφιότητας του καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές παραμένει.

Ο Κ. Μπακογιάννης παρουσιάστηκε απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση. «Θα εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο» είπε, επιβεβαιώνοντας ότι δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω παρέμβαση. Παρέπεμψε στον νόμο που ισχύει ήδη, για να υπενθυμίσει ότι «όταν καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης, την ίδια κιόλας μέρα έστειλα επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την ίδια μέρα έχασε τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Αναπάντητο, ωστόσο, έμεινε το ερώτημα σχετικά με το ότι ο νεοναζί εγκληματίας θα μπορεί ανενόχλητος να διεξάγει προεκλογική καμπάνια (όπως έχει ήδη κάνει) και να «προωθεί» με θεσμική επίφαση τις ακροδεξιές χρυσαυγίτικες απόψεις του.

Ζαχαριάδης: Δεν είναι επιχείρημα ότι θα τεθεί σε αργία. Το αντίστροφο έπρεπε να ισχύει

«Δεν αρκεί η εκ των υστέρων αργία» είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ήταν άλλωστε ο πρώτος που ανέδειξε το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, περιέγραψε την ασυνέχεια στη λειτουργία που παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα στη χώρα: «Απαγορευόταν να κατέβει στις βουλευτικές, επιτρέπεται στις αυτοδιοικητικές και να δούμε τι θα γίνει στις ευρωεκλογές. Αυτό δεν είναι κράτος με συνέχεια ούτε κράτος με θεσμική μνήμη και συνοχή, να δίνεται η δυνατότητα σε καταδικασμένους ναζιστές για συμμετοχή σε ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης στη μία κάλπη να εκτίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία και στην άλλη όχι».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «δεν είναι επιχείρημα το γεγονός ότι θα τεθεί σε αργία αν εκλεγεί. Το αντίστροφο θα έπρεπε να ισχύει». Δηλαδή αφού αν εκλεγεί, θα τεθεί σε αργία, να μην του επιτραπεί να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έγινε αντίστοιχα και στις βουλευτικές εκλογές.

Επιπλέον, ο Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε το γεγονός ότι ακόμα κι αν ο ίδιος ο Κασιδιάρης παυθεί, δεν θα ισχύει το ίδιο για τον δημοτικό σύμβουλο που ενδέχεται να εκλέξει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «βάλει τον σπόρο του μίσους, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του φασισμού μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που γέννησε τον διάλογο και τη Δημοκρατία». Άφησε αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της Ν.Δ., ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

Ηλιόπουλος: Πρωτοβουλίες για πάγια ρύθμιση αποκλεισμού των νεοναζί

Για μικροπολιτική αντιμετώπιση στο θέμα της υποψηφιότητας Κασιδιάρη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο), ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, που έβαλε πλάτη στο «μικροπολιτικό φιάσκο» στη Βουλή, η οποία ψηφίζει και ξαναψηφίζει πρωτοβουλίες.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το επόμενο διάστημα, τονίζοντας η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει «πρωτοβουλίες διά λόγου και με πολιτικές δυνάμεις, και με ανθρώπους που έχουν δώσει αυτή τη μάχη, όπως οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ώστε να υπάρξει μια πάγια ρύθμιση, που δεν θα επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες». Για να προσθέσει ότι έτσι «θα γλιτώσουμε αυτό το καραγκιοζιλίκι, με τη Βουλή να έχει ψηφίσει τόσες ρυθμίσεις και στις αυτοδιοικητικές να λέει “δεν θα φέρω ρύθμιση”». Συμπερασματικά ανέφερε ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, μπορεί να βρεθεί μια πάγια ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει ούτε στον Ηλία Κασιδιάρη ούτε στα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής να πάρουν μέρος σε εκλογές». Ωστόσο, εκτίμησε πως αυτή η πολιτική βούληση δεν υπάρχει από την κυβέρνηση.

Κατερίνα Μπρέγιαννη