Ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή: Το πρόγραμμα και η έκπληξη. Η Αθήνα προετοιμάζεται για την πρόκληση – Τι ανοίγει από τη Δευτέρα, πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια

Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Τελευταία νέα και διεθνείς ειδήσεις για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το iefimerida.gr

Οκτώ ώρες με δαγκωμένα τα χείλη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή. Τόσο θα διαρκέσει η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή λίγο πριν κατηφορίσει στην Αθήνα για το ανεπίσημο δείπνο, που θα του παραθέσει στη σκιά της Ακρόπολης ο Νίκος Δένδιας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν θα ταξιδέψει στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια περιορίζοντας τον κύκλο της περιοδείας του, όμως έχει εντάξει στο πρόγραμμα του επισκέψεις, που θα «ευνοήσουν» το αφήγημα του προστάτη των δικαιωμάτων των μειονοτικών και θα του παράσχουν την ευκολία να τους ξαναβαφτίσει «Τούρκους».

 • Η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα ηρεμίας και διαμηνύει ότι «αν χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις στην τουρκική πλευρά, θα δοθούν με στέρεο τρόπο».

Στις 11 το πρωί της Κυριακής ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα κατευθυνθεί στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Εκεί θα συναντήσει τους ψευδο-μουφτηδες Ξάνθης και Κομοτηνής, İbrahim Şerif και Ahmet Mete.

Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» στην Κομοτηνή. Θα γευματίσει σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης και νωρίς το απόγευμα θα αφήσει λουλούδια στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, που είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διακινώντας διακήρυξη ότι είναι «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Κίνηση για την οποία καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προεξοφλούσαν επίσκεψη και στην Πάχνη στα Πομακοχώρια, το χωριό με το οποίο συνδέθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός για να μιλήσει με μαθητές του νηπιαγωγείου. Όμως η ιδέα δεν προχώρησε. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δικαιολογούσαν την υπαναχώρηση στην μεγάλη απόσταση που θα έπρεπε να διανύσει ο Τούρκος υπουργός για να φτάσει στην Πάχνη.

 • Τα μηνύματα όμως είχαν φτάσει… αρμοδίως στην Άγκυρα. Θα ήταν μια επιλογή ευθέως επιθετική την ώρα που οι δύο χώρες δείχνουν ότι συζητούν με δεδομένες τις διαφορετικές θέσεις τους.

Το ρίσκο ο κ. Τσαβούσογλου να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα με τις κινήσεις του στην Θράκη λίγο πριν τις επίσημες συνομιλίες, είναι υπαρκτό και αναγνωρίζεται από το επιτελείο του Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κομοτηνή έχουν φτάσει καλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και στελέχη της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο προβοκάτσιας.

Μετά την αναθέρμανση του στρατιωτικού διαλόγου σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεδρίασαν μεταξύ 25 και 27 Μάϊου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας εμπειρογνώμονες υπό τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με αποκλειστικό θέμα την αποτύπωση, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

Η τελευταία επισήμανση είναι σημαντική καθώς στο εν λόγω πρωτόκολλο ορίζεται ότι η ελληνοτουρκική μεθόριος θα καθοριζόταν οριστικά με βάση τις συντεταγμένες και τα σταθερά σημεία της κοίτης του 1926 και όχι με τις αλλαγές που επιφέρουν τα συχνά πλημμυρικά φαινομένα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

“Απειλή” για τοπικά lockdown μετά τη νέα χαλάρωση των μέτρων – Τι ανοίγει από τη Δευτέρα, πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήριαΤα νέα μέτρα του lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για καταστήματα, σχολεία και μετακινήσεις | LiFO

H καραντίνα… παραμένει στη ζωή μας, καθώς θα εφαρμόζεται τοπικά με αυστηρά νέα μέτρα σε όσες περιοχές κρίνονται «επικίνδυνες» λόγω κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά ανακοινώθηκε η περαιτέρω χαλάρωση και η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων καθώς από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια, τα γήπεδα 5Χ5 και τα γήπεδα μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους, ενώ μειώνεται στο 25% η τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι θα εφαρμόζεται τοπική καραντίνα σε όσες περιοχές κρίνεται αναγκαίο, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο, για οποιοδήποτε λόγο
 • Στους χώρους της εστίασης ο μέγιστος αριθμός στα τραπέζια θα είναι τέσσερα (4) άτομα και έξι (6) σε περίπτωση οικογένειας
 • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών
 • Εξαίρεση οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο με τους λειτουργούς

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως:

 • Πάρτι
 • Συναυλίες
 • Εμποροπανύγηρεις
 • Λιτανείες
 • Λαϊκές αγορές

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο και υπό τους εξής υγειονομικούς όρους:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την αλλαγή πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος στο τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους πελάτες, κατά τον χρόνο αναμονής

«Δεν πρέπει να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι η πανδημία έχει τελειώσει, Μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι η ασφάλεια μας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά τι ανοίγει τις επόμενες μέρες

 • Η τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται στο 25% του προσωπικού
 • Από την Δευτέρα 31 Μαΐου επαναλειτουργούν με αυστηρά πρωτόκολλα τα γυμναστήρια
 • Από την Δευτέρα 31 Μαΐου ξεκινά η χρήση των γηπέδων 5×5 και των γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους
 • Από την 1η Ιουνίου επιτρέπονται οι αθλητικές οργανώσεις εκτός σταδίων έως 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα χωρίς απονομές χωρίς θεατές με χρήση μάσκας
 • Οι εκλογές και οι εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις θα μπορούν να γίνονται διά ζώσης εάν τα μέλη δεν ξεπερνούν τα 150
 • Επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και πιστοποιητικών και θεωρητικών εξετάσεων
 • Σημειώνεται, ότι την επόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου ανοίγουν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού.

Τα γυμναστήρια θα πρέπει να μεριμνούν για την τήρηση αποστάσεων και τα λοιπά μετρά υγιεινής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένας αθλούμενος ανά 10 τ.μ., τα παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά και ο κλιματισμός και τα αποδυτήρια θα είναι κλειστά.

Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η εισήγηση της επιτροπής φέρεται να ήταν για διπλή μάσκα και για τους εργαζόμενους στα γυμναστήρια, αλλά και για τους αθλούμενους. Οι σχετικές πληροφορίες όμως προκάλεσαν αντιδράσεις και επαγγελματιών του κλάδου και όσων ασκούνται, καθώς άθληση έστω και με απλή μάσκα είναι πρακτικά αδύνατη

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ισχύουν τα εξής:

1) Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

2) Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

3) Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Τη Δευτέρα (31/05) ενεργοποιείται το νέο εργαλείο για την πορεία της πανδημίας. Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν οι πολίτες:

 • Το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ σε κάθε περιοχή.
 • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση.
 • Την ανοδική/καθοδική σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού σε κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.