ΙΑΤΑ: Οι αεροπορικές δεσμεύονται για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα αντιδρά — ΟΗΕ: Ντοκουμέντα για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη

ΙΑΤΑ: Οι αεροπορικές δεσμεύονται για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - Η Κίνα αντιδρά

Για την επιτάχυνση των σχεδίων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής συμφώνησαν χθες, Δευτέρα, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με την άσκηση συσσωρευμένης πίεσης από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και ομάδες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, σχετικά με τις επιπτώσεις από τα αεροπορικά ταξίδια δισεκατομμυρίων επιβατών, οι οποίοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) στην οποία συμμετέχουν 290 αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και δεκάδες κρατικών αεροπορικών εταιρειών, δεσμεύτηκε για «καθαρά μηδενικές» εκπομπές άνθρακα από το 2050, σε μία κίνηση που συνδέει για πρώτη φορά την ανάληψη δράσης για το κλίμα από τον αναφερόμενο τομέα, με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Παράλληλα, επιταχύνει μία δέσμευση που έγινε πριν από 12 χρόνια για τον περιορισμό των εκπομπών από τα επίπεδα του 2005 μέσω της υλοποίησης μέτρων, όπως η χρήση βιοκαυσίμων στους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά και η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία των υβριδικών ηλεκτρικών κινητήρων αεροσκαφών.

Διαφορές Πεκίνου – Δύσης για το περιβάλλον

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των κινεζικών αεροπορικών εταιριών, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, σχετικά με την πολιτική για το περιβάλλον μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Γλασκόβη.

Η αεροπορική εταιρεία China Eastern, μία από τις «τρεις μεγαλύτερες» κρατικές αεροπορικές εταιρίες της Κίνας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία παγκοσμίως, στον τομέα των εσωτερικών αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για ένα θυελλώδες ζήτημα που έχει τεθεί πολλές φορές στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ Γουίλι Γουόλς παραδέχτηκε ότι ο παραπάνω στόχος θα είναι «μία πρόσθετη πρόκληση σε μία πολύ δύσκολη περίοδο», αλλά έκανε έκκληση για ενότητα. «Για την αεροπορία, η καθαρή μηδενική εκπομπή ρύπων είναι μία γενναία και τολμηρή δέσμευση. Αλλά είναι επίσης μία αναγκαιότητα» δήλωσε ο ίδιος στην ετήσια διάσκεψη της ΙΑΤΑ.

Οι αεροπορικές εταιρείες υιοθέτησαν τον στόχο, καθώς τα διευθυντικά στελέχη τους συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης με την COVID-19, με εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών, μεταξύ του 2020 και του 2022.

Η ΙΑΤΑ αναμένει μία μείωση των οικονομικών απωλειών για τις αεροπορικές εταιρίες την επόμενη χρονιά στα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από εκτιμώμενες δραστικές οικονομικές απώλειες 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

 

Κλιματική Αλλαγή: Διαδήλωση με σύνθημα «ο άνθρακας δεν τρώγεται»

«Ο άνθρακας δεν τρώγεται» είναι το σύνθημα που έχει κάνει λάβαρό της η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε, η οποία επαναλαμβάνει το μήνυμά της απευθυνόμενη σε όλον τον πλανήτη για να δώσει φωνή στις κοινότητες στον κόσμο που είναι οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Στους διαδρόμους του κέντρου διασκέψεων του Μιλάνου, στο οποίο καταχειροκροτήθηκε από 400 νέους από όλον τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί για να διατυπώσουν σε προτάσεις το όραμά τους για την δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η 24χρονη φορούσε και μπλούζα με το σύνθημά της γραμμένο στα αγγλικά με κεφαλαία γράμματα: “WE CANNOT EAT COAL”.

Αν βρισκόταν στην εξουσία…

«Υπάρχει πληθώρα πραγμάτων που θα ήθελα να κάνω, αλλά πιστεύω ότι (το πρώτο) θα ήταν να τερματίσω τις επενδύσεις στα ενεργειακά σχέδια με ορυκτά καύσιμα”, λέει στο AFP. Κι αυτό “επειδή δεν μπορούμε να τρώμε άνθρακα, δεν μπορούμε να πίνουμε πετρέλαιο, δεν μπορούμε να αναπνέουμε φυσικό αέριο».

Για εκείνη η συνέχιση της κατασκευής σταθμών που λειτουργούν με άνθρακα, πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου αποδεικνύει ότι οι ηγέτες του πλανήτη δεν είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στον αγώνα για το κλίμα.

«Αν κάποιος ανησυχούσε πραγματικά για τη ζωή των κοινοτήτων και των πληθυσμών που είναι εκτεθειμένοι στις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, μια πραγματικά ηγετική κίνηση θα ήταν να σταματήσει τις επενδύσεις» στα σχέδια αυτά, σημειώνει.

Αυτού του είδους η μάχη κατά των ορυκτών καυσίμων και της εκπομπής των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη θα υπηρετούσε εν γένει τον πλανήτη, αλλά κυρίως “αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, χωρίς να ευθύνονται γι’αυτήν”, υπογραμμίζει, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που μπορεί να “ενισχύσει” την φωνή αυτών των πληθυσμών που είναι οι πιο φτωχοί.

«Με οδηγεί η ελπίδα»

Για να βοηθήσει την κοινότητά της, η πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων ξεκίνησε στην χώρα της μαζί με την οργάνωσή της Rise Up Movement το σχέδιο “Vash Green Schools”, το οποίο επιτρέπει να εγκατασταθούν στα σχολεία που βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές ηλιακοί συλλέκτες και οικολογικοί φούρνοι για να αντικαταστήσουν το μαγείρεμα στα ξύλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την νεαρή ακτιβίστρια, το να βοηθάς τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους και να προσαρμοστούν στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αρκετό. Η Νακάτεθέλει οι πλούσιες χώρες να κινητοποιήσουν πόρους για να αντισταθμίσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί οι αναπτυσσόμενες, με το αίτημα αυτό να είναι ευρέως διαδεδομένο στους κόλπους των χωρών του Νότου.

«Οι απώλειες και οι ζημίες είναι ήδη εδώ τώρα. Οι ηγέτες οφείλουν να το αναγνωρίσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν γι’αυτές τις απώλειες και ζημίες”, υπογραμμίζει η Νακάτε, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μια ακτιβίστρια της “κλιματικής δικαιοσύνης».

«Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία δεν μπορεί να προσαρμοστεί κάποιος», προσθέτει εξάλλου.

«Δεν μπορεί να προσαρμοστεί κάποιος στην πείνα, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην εξαφάνιση, ή στις παραδόσεις που χάθηκαν, ή στην Ιστορία που χάθηκε», τονίζει η νεαρή γυναίκα, αναφερόμενη κυρίως στις κοινότητες που θα εκδιωχθούν από τη γη τους ή θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τρόπο ζωής εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Όσον αφορά το μέλλον της ίδιας, η Νακάτε λέει ότι έχει μείνει “άναυδη” από τα χειροκροτήματα που δέχεται στα ταξίδια της σε όλον τον κόσμο, ότι το μέλλον της το βλέπει κυρίως προς το παρόν “ήρεμο” στην Ουγκάντα, όπου περνάει “απαρατήρητη” και όπου θέλει να κάνει κι άλλες σπουδές προσανατολισμένες στο περιβάλλον.

Χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την μάχη της. «Η ελπίδα είναι αυτό που με οδηγεί για να συνεχίσω να αξιώνω κλιματική δικαιοσύνη».

«Με όραμα και φαντασία για ένα μέλλον που μας αξίζει, ελπίζω ότι θα μπορέσω να συνεχίσω να μιλάω δυνατά, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», λέει.

 

ΟΗΕ: Ντοκουμέντα για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη ΛιβύηΟΗΕ: Ντοκουμέντα για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη

Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί από το 2016 στη Λιβύη, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών και στις φυλακές, κατέληξε μια αποστολή επιτόπιας έρευνας ειδικών του ΟΗΕ .

«Υπάρχουν λόγοι να σκεφθούμε πως εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη, ενώ η βία στις φυλακές και εναντίον των μεταναστών στη χώρα μπορεί να αποδειχθεί ότι συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζουν οι ειδικοί αυτοί, που επιβεβαιώνουν γεγονότα που καταγγέλλονται επί μακρόν.

Αυτή η ανεξάρτητη αποστολή αποφάσισε ωστόσο να μην δημοσιοποιήσει «τον κατάλογο των προσώπων και των οργανώσεων (Λίβυων/λιβυκών αλλά και ξένων) που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις, τις καταπατήσεις δικαιωμάτων και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη από το 2016».

«Ο εμπιστευτικός αυτός κατάλογος θα παραμείνει έτσι, μέχρις ότου να παρουσιαστεί ανάγκη δημοσίευσής ή διαμοιρασμού του» με άλλες αρχές που μπορούν να ζητήσουν λογαριασμό από τους υπεύθυνους.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η δικαιοσύνη της Λιβύης ερευνά επίσης την πλειονότητα των περιπτώσεων που αναφέρει η αποστολή του ΟΗΕ, αλλά σημειώνουν πως «διαδικασία για την τιμωρία των υπόπτων για παραβιάσεις ή κακομεταχείριση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Η αποστολή που αποτελείται από τρεις ειδικούς, τους Μοχάμεντ Οτζάρ, Χαλόκα Μπεγιανί και Τρέισι Ρόμπινσον, συγκέντρωσε εκατοντάδες έγγραφα, πήρε συνεντεύξεις από 150 πρόσωπα και πραγματοποιεί έρευνα στην ίδια τη Λιβύη, αλλά και στην Τυνησία και στην Ιταλία.

Η αποστολή υπογραμμίζει πως «οι άμαχοι πλήρωσαν βαρύ φόρο» στη βία που ρημάζει τη Λιβύη εδώ και πέντε χρόνια, κυρίως λόγω των επιθέσεων εναντίον σχολείων ή νοσοκομείων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δεκάδες οικογένειες. Οι καταστροφές υποδομών υγείας είχαν αντίκτυπο στην πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και οι νάρκες κατά προσωπικού που άφησαν οι μισθοφόροι σε ζώνες κατοικιών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους», υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι μετανάστες, που προσπαθούν να βρουν δίοδο προς την Ευρώπη στη Λιβύη, υποβάλλονται σε κάθε είδους βία «στα κέντρα κράτησης και εξαιτίας των διακινητών», είπε ο Τσαλόκα Μπεγιανί.

«Η έρευνά μας δείχνει πως οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες, με έναν υψηλό βαθμό οργάνωσης και με την ενθάρρυνση του κράτους – τόσες πλευρές που επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δραματική κατάσταση στις φυλακές

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης τη δραματική κατάσταση στις λιβυκές φυλακές, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονται κάποιες φορές σε καθημερινά βασανιστήρια και οι οικογένειές τους δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν.

Η αυθαίρετη κράτηση σε μυστικές φυλακές και σε ανυπόφορες συνθήκες χρησιμοποιείται από το κράτος και τις πολιτοφυλακές εναντίον όλων εκείνων που εκλαμβάνονται ως απειλή.

«Η βία χρησιμοποιείται σε τέτοια κλίμακα στις λιβυκές φυλακές και σε τέτοιο βαθμό οργάνωσης που αυτό μπορεί ενδεχομένως να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε η Τρέισι Ρόμπινσον.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη – την ανώτερη αρχή του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στις 7 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*