Ιάσονας Αποστολόπουλος: Pushbacks με «βιομηχανικό τρόπο» από την Ελλάδα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – Σακελλαροπούλου σε Βασιλιά της Ιορδανίας: “Η Ελλάδα στο πρόσωπό σας βλέπει έναν σύγχρονο ηγέτη”

Ο διασώστης μίλησε, από την Ιταλία και το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όπου βρίσκεται, στο Kontra Channel, επισήμανε ότι στο Αιγαίο «απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο», και τόνισε: «Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, αυτά, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Καταπέλτης για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τον Έβρο, με τις συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ακόμα κι αν έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος, ήταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος μιλώντας στο Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη, στον απόηχο της επεισοδιακής, και με ακροδεξιό δάκτυλο, ακύρωση της παρασημοφόρησής του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», επισήμανε ο διασώστης, μιλώντας για τα pushbacks στο Αιγαίο, από το πλοίο GeoBarents που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ιταλία αντιμετωπίζοντας την απαγόρευση απόπλου από τις ιταλικές αρχές». «Εχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC, το CNN, τη Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη».

Και εξήγησε:

«Συμβαίνει ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν.

Έχουμε περιπτώσεις όπου έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft- τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα.

Τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα».

Διασωστική λέμβος παρατημένη στο Αιγαίο με πρόσφυγες που προηγουμένως είχε περισυλλέξει το ελληνικό λιμενικό, και ύστερα τους άφησε ξανά να παραδέρνουν στο Αιγαίο ώσπου να διασωθούν από το τουρκικό λιμενικό.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ύστερα κι από σχετική αναφορά δημοσιογράφου στο πάνελ, αναφέρθηκε και στο θέμα του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ  ως απόπειρα εισβολής της Τουρκίας, και συνέχισε με νέα αναφορά σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο:

«Καταρχάς εισβολή είναι όταν αυτοί που έρχονται διεκδικούν εδάφη ή πλούτο, όχι όταν ζητάνε άσυλο. Δεύτερον, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα υπό την επίκληση της υπεράσπισης των συνόρων. Αυτά για τα οποία μιλάμε τόση ώρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε καταλάβει ότι η χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;»

Και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Δεν λέω κάτι ριζοσπαστικό αυτή τη στιγμή. Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Δεν υπάρχει κανένα λιμενικό στον κόσμο που να βλέπει ναυαγούς μπροστά του και να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από διάσωση. Αυτός είναι ο πιο αρχέγονος νόμος της ανθρωπότητας. Γραπτός, άγραφος, σε τρεις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη πράξη που να νομιμοποιείται να κάνει ένας λιμενικός σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τη διάσωση. Τέλος! Όποιοι μιλάνε για “αποτροπές”, όποιοι λένε “να τους σπρώχνουμε στην Τουρκία”, όσοι μιλάνε για “δυναμική φύλαξη των συνόρων”, ουσιαστικά αποκρύπτουν μια κατάσταση τρομακτικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ό,τι βλέπουμε σε αυτό το βίντεο (σ.σ.: από το BBC, με πλάνα από επιχειρήσεις επαναπροώθησης από το ελληνικό λιμενικό) συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας, απαγωγές, βασανιστήρια, άρνηση διάσωσης, έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή»

Σακελλαροπούλου στον Βασιλιά της Ιορδανίας: “Η Ελλάδα στο πρόσωπό σας βλέπει έναν σύγχρονο ηγέτη”Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, όπου συζήτησαν για τους κοινούς στόχους Ελλάδας – Ιορδανίας.

Στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού που συνδέουν την Ελλάδα και την Ιορδανία, καθώς και στα περιθώρια ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων αναφέρθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν αποτελέσει τη βάση για πολύ ισχυρές διμερείς σχέσεις που διαρκώς ενδυναμώνονται και οι οποίες βεβαίως στηρίζονται στο κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

«Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Ιορδανία, γιατί βλέπει στη χώρα αυτή έναν πυλώνα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Και στο πρόσωπό σας, Μεγαλειότατε, βλέπει έναν σύγχρονο ηγέτη με δυναμική παρουσία και νηφάλια προσέγγιση και φωνή. Στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, στην περιοχή» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς Αμπντάλα, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θερμά της λόγια και για την ευγενική φιλοξενία, εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες για τα 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι και η χώρα του, φέτος, γιορτάζει έναν αιώνα ανεξαρτησίας.

Αναφερόμενος στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου, υπογράμμισε ότι «προσβλέπουμε στη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεών μας, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικές» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια μακρά ιστορία συνεργασίας σε διάφορα ζητήματα, όπως και συνεργασία για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων, είτε μιλάμε για ζητήματα όπως η Covid, είτε μιλάμε για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, συνεργαζόμαστε και οικοδομούμε γέφυρες μαζί».

Επισήμανε, επίσης, ότι «ιστορικά, πράγματι έχουμε μια στενή ιδιαίτερη σχέση, μια ειδική σχέση και γι’ αυτό ακριβώς είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα και τώρα προσβλέπω και στην επερχόμενη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «φεύγοντας, παίρνω μαζί μου ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο συνεργαζόμαστε καλά, θα συνεργαστούμε έτι περαιτέρω εξαιρετικά, διότι μπροστά μας έχουμε ένα μέλλον ενθαρρυντικό. Εξ ου και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εσάς προσωπικά, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, τόσο για τη συνεργασία όσο και για την ευγενική φιλοξενία».