Θ. Φωτίου: Έκοψαν 83.000 παιδιά από βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Όλγα Γεροβασίλη: Ηγέτης 4 ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ | Τhes.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρμόδιοι φορείς έχουν καλέσει την κα Μιχαηλίδου να την αποσύρει και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για να προχωρήσει η προσχολική αγωγή ένα βήμα μπροστά και να μη γυρίσει δεκαετίες πίσω.

Αναλυτικά η δήλωση της βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ένα στα τρία παιδιά έμειναν χωρίς voucher για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ φέτος, δεύτερο έτος πανδημίας. Πρόκειται για «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόρριψης» που ξεκινάει με την καθυστέρηση έναρξης υποβολής των αιτήσεων οι οποίες ξεκίνησαν στις 19/7. Στόχος είναι  να μειωθούν συνολικά οι υποβαλλόμενες και οι πλήρεις αιτήσεις, να μην υπάρχουν αντιδράσεις εν μέσω διακοπών και τελικά να μη μπορέσουν χιλιάδες γονείς να υλοποιήσουν τα voucher λόγω αδυναμίας εγγραφής των παιδιών τους, αφού η προθεσμία είναι μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη.

Όλα αυτά τα είχαμε καταγγείλει εγκαίρως στη Βουλή. Η κα Μιχαηλίδου βέβαια δεν δίσταζε κάθε φορά να υπόσχεται 200.000 τουλάχιστον δωρεάν vouchers για το 2021-22.

Λόγω της πανδημικής κρίσης που έχει πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, ο πρώτος στόχος δεν επετεύχθη αφού φέτος υποβλήθηκαν αιτήσεις για σχεδόν 251.000 παιδιά, έναντι 229.000 πέρυσι. Η δικαιολογία ότι απορρίφθηκαν 83.000 παιδιά λόγω υπέρβασης εισοδηματικών κριτηρίων είναι αστεία και αβάσιμη, αφού τα όρια είναι πολύ υψηλά (33.000 για δύο παιδιά έως 42.000 για πέντε παιδιά), εξωπραγματικά σχεδόν για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ειδικότερα για τα ΚΔΑΠ,  οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν σχεδόν 129.000, και ο αριθμός των 113.877 που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ  αφορά τις πλήρεις αιτήσεις. Δεδομένου ότι δόθηκαν 63.000 εγκρίσεις, αυτό σημαίνει ότι φέτος, όπως και πέρυσι, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ  65.000 παιδιά.

Την ίδια στιγμή που 83.000 παιδιά δεν πήραν voucher, η κυβέρνηση φέρνει στη διαβούλευση νομοσχέδιο με το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα απαξιώνοντας εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακούς, δομές και εργαζόμενους. Μια πρόταση που δεν βασίζεται καν σε χαρτογράφηση υφιστάμενων δομών αλλά είναι κολλάζ προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί  κατά βάση σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρμόδιοι φορείς έχουν καλέσει την κα Μιχαηλίδου να την αποσύρει και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για να προχωρήσει η προσχολική αγωγή ένα βήμα μπροστά και να μη γυρίσει δεκαετίες πίσω.

 

Όλγα Γεροβασίλη: Ηγέτης 4 ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ολγα Γεροβασίλη: Ηγέτης 4 ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είναι πια γνωστό πως σε αντίθεση με άλλους που χρειάζονται 6 μέρες για να φτιάξουν τον κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται μόνο 4 ώστε να έχει και 3 για ξεκούραση.

Σφοδρότατη επίθεση εξαπολύει η Ολγα Γεροβασίλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον αποκαλεί ηγέτη των 4 ημερών, ενώ του καταλογίζει τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές. Η γραμματέας της Κοινοβουλεττικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φείδεται χαρακτηρισμών για τον πρωθυπουργό σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews.

Χτυπάει κατευθείαν στην καρδία λέγοντας «Ποιος επιμένει να δοξάζεται μονίμως αμέριμνος και κρυπτώμενος στα δύσκολα;». Χαρακτηρίζει μισή τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνοντας λόγο «για υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση.» Αναφερόμενη δε στην πανδημία πετάει βόμβα επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ κατατάσσουν ουσιαστικά πλέον τη χώρα μας στα πλήρως αφερέγγυα και αναποτελεσματικά κράτη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.»

Απαντώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «Δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Το δικό μας χρέος είναι στην κοινωνία η οποία χρειάζεται επειγόντως ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις.»

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ολγας Γεροβασίλη

Έχετε διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το τι πήγε λάθος στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές;

Είναι αποτέλεσμα συντονισμού η παραλίγο τραγωδία με το Ιλιούσιν; Είναι η μοναδική επιλογή η εκκένωση και η εγκατάλειψη της φύσης και των περιουσιών; Είναι …”επιτελικότητα” ο μεν αρχηγός της πυροσβεστικής να επιχειρεί περίπου ως απλός πυροσβέστης και ο αρμόδιος υπουργός να …κρατά την μάνικα; Αυτά ισχυρίστηκαν οι συγκεκριμένοι στον τηλεοπτικό αέρα και στα δελτία τύπου, ο μεν ευχαριστώντας την πολιτική ηγεσία του και ο δε κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση! Γιατί κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν απαντά στα 6 απλά ερωτήματα του αρμόδιου τομεάρχη μας κ. Σπίρτζη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος που τελείωσε με τη διαγραφή των παλιών τουιτ για τους νέους συνεργάτες του πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Το συντονισμό όλων αυτών έχει ο …Ηγέτης των 4 ημερών γιατί είναι πια γνωστό πως σε αντίθεση με άλλους που χρειάζονται 6 μέρες για να φτιάξουν τον κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται μόνο 4 ώστε να έχει και 3 για ξεκούραση.

– Βλέπετε ευθύνες, πολιτικές ή ποινικές, σε συγκεκριμένα πολιτικά, υπηρεσιακά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα κι αν ναι, σε ποια;

Τις όποιες ποινικές ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη. Η μισή συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη μετά τα … αλληλοσυγχαρίκια, δε συνιστά ανάληψη ευθυνών αλλά υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση. Ποιος όμως άφησε τα απομεινάρια της Μήδειας να μετατραπούν σε καύσιμη ύλη; Ποιος ευθύνεται για αυτή την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, η οποία συνεχίζεται; Ποιος επιμένει να δοξάζεται μονίμως αμέριμνος και κρυπτώμενος στα δύσκολα;

– Ο κύριος Χαρδαλιάς ισχυρίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας. Συμφωνείτε;

Πρώτα απ’ όλα εύχομαι στον κ. Χαρδαλιά γρήγορα περαστικά ώστε να επιστρέψει υγιής στην οικογένεια και τα καθήκοντά του. Θυμίζω πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε σημαντικά την Πυροσβεστική σε προσωπικό, εξασφάλισε σημαντικό επιπλέον αριθμό μέσων εναέριας πυρόσβεσης και παρέδωσε το #112 σε δοκιμαστική λειτουργία. Παραδώσαμε μια πρόταση νόμου για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασία που ενσωμάτωσε τα ευρήματα του καθηγητή κ. Γκολντάμερ και για τη σύνταξη της οποίας συνεργάστηκαν αυτοδιοίκηση και πανεπιστήμια. Η ΝΔ την αγνόησε και στη θέση της έφερε έναν κυριολεκτικά ανεφάρμοστο νόμο. Τον ανέστειλε μέσα σε λίγους μήνες προκαλώντας επιχειρησιακό χαος. Οι τεράστιες αλλαγές για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς κρίνονται από τα αποτελέσματα. Το ταμείο της καταστροφής εξακολουθεί και σήμερα να γράφει. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτη και χιλιάδες συμπολίτες κυριολεκτικά ξεριζώνονται από τον τόπο τους.

– Μπορεί το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί για να οργανώσει την Πολίτικη Προστασία που έχουμε ανάγκη; Πώς απαντάτε, από την άλλη πλευρά, σε όσους λένε ότι δίνεται συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ξέρουμε καλά ποιούς έχουμε απέναντί μας και το πώς πολιτεύονται. Δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Το δικό μας χρέος είναι στην κοινωνία η οποία χρειάζεται επειγόντως ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις. Η ΝΔ ως κυβέρνηση, αγνόησε την πρόταση νόμου μας για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ξεκαθάριζε επιτέλους τα ζητήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης. Ίσως δεν τη διάβασαν από συνήθεια, όμως, όπως ανακοίνωσε και ο Αλεξης Τσίπρας την επαναφέρουμε. Εκεί βρίσκεται μεταξύ άλλων και η σύσταση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα παραμείνουν ανεξαρτήτως κυβέρνησης, με μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο με τη συμμετοχή αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Ζητάμε τελικά από την κυβέρνηση το αυτονόητο: να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

– Σας ανησυχούν τα στοιχεία της πανδημίας οδεύοντας προς το τέλος του καλοκαιριού;

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Οι ΗΠΑ κατατάσσουν ουσιαστικά πλέον τη χώρα μας στα πλήρως αφερέγγυα και αναποτελεσματικά κράτη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Το στοίχημα του εμβολιασμού χάθηκε. Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου και δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 50% του πληθυσμού. Αντί να ακολουθήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την πολιτική της πειθούς, ο κ. Μητσοτάκης τρέχει τώρα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: αυταρχισμό, τιμωρητικά μέτρα και διχασμό σε εμβολιασμένους και “ψεκασμένους”. Τουλάχιστον, αυτό τον ενάμιση χρόνο εμπεδώσαμε πλέον πως οι ευθύνες και ο κ. Μητσοτάκης έχουν οριστικά “αποξενωθεί”.

– Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στο οικονομικό επίπεδο και τι προβλέπετε για την πολιτική αντιπαράθεση για αυτή την κατηγορία θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό, από φθινόπωρο;

Όταν οι πολίτες αντιληφθούν την αξία της πληρωμής σε ρεπό, την πραγματική θέση τους απέναντι στην εργοδοσία, το κόστος του ασφαλιστικού και το ποιος θα το επωμιστεί και ο πτωχευτικός νόμος αρχίσει την αντικοινωνική δράση του θα είναι αργά. Οι πολίτες ήδη αναμετρώνται με την ανεργία, την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια και τα καύσιμα. Τα 52 λεπτά αύξησης στον κατώτατο μισθό μοιάζουν κακόγουστο αστείο. Είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των εργαζομένων και των άνεργων και συμπαραστεκόμαστε ενεργά στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας μέσα και έξω από τη Βουλή.

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις προσφυγικές ροές που θα δημιουργήσει η νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν και ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας και της Ευρώπης;

Η ελληνική κυβέρνηση πιστή στο “βλέποντας και κάνοντας” παρακολουθεί. Αν συνεχίσει αυτή την τακτική, η χώρα μας, με μαθηματική βεβαιότητα, θα υποφέρει μόνη από τις συνέπειες των γεωστρατηγικών επιλογών άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ήδη την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης αυτής της κρίσης. Πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα, με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης στο δράμα του Αφγανικού λαού. Η υποκρισία και η αδιέξοδη πολιτική του “Φρουρίου Ευρώπη”, το μόνο που θα καταφέρει είναι να στήσει νέα πανάκριβα και άχρηστα τείχη και χρυσοπληρωμένα και “τρύπια” αφρόδιχτα.