Θ. Λύτρας: «Ο λόγος που δεν κάναμε προδημοσίευση της μελέτης, είναι επειδή είχαμε ενημερώσει» — Αποκάλυψη: Στο “στόχαστρο” του Μαξίμου ο Λύτρας, αποστάσεις από Τσιόδρα

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε τη μελέτη βόμβα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, βγάζοντας ψεύτη τον Θεόδωρο Λύτρα, δίνει ο τελευταίος. Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας τονίζει με νόημα ότι «αυτό που έγραψα για τη μελέτη, ισχύει όπως ακριβώς το έγραψα και δεν θα μπω σε παιχνίδια λέξεων».

Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Λύτρας δήλωσε στο iatronet.gr: «Είχαμε ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο, όπως ακριβώς έγραψα στην ανάρτησή μου. Δεν πρόκειται να μπω σε παιχνίδια λέξεων. Εάν δεν είχαμε ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο, θα ήμασταν υπόλογοι. Εάν δεν είχαμε ενημερώσει ή δεν είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε, θα είχαμε κάνει προδημοσίευση. Ο λόγος που δεν κάναμε προδημοσίευση της μελέτης, είναι επειδή είχαμε ενημερώσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε – πριν καν ρωτηθεί – ότι «η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της».

 

Αποκάλυψη: Στο “στόχαστρο” του Μαξίμου ο Λύτρας, αποστάσεις από Τσιόδρα παρά το πολιτικό “σωσίβιο” στον ΜητσοτάκηΟικονόμου - Παραμένει σύμβουλος του Μητσοτάκη ο Τσιόδρας | in.gr

Μπορεί ο Σωτήρης Τσιόδρας να προσέφερε τελικά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολλές και από πολλές πλευρές, πιέσεις το πολιτικό σωσίβιο που αωαζητούσε απεγνωσμένα το Μαξίμου για τον Πρωθυπουργό, υποβαθμίζοντας την αξία της ίδιας του της έκθεσης και θολώνοντας την σημασία της, μιλώντας πάλι για τον εμβολιασμό έστω κι αν η έκθεση συντάχτηκε προ εμβολίων, εντούτοις στο Μαξίμου βλέπουν πλέον με δυσπιστία τον καθηγητή. Ο λόγος είναι πως του χρεώνουν την “βόμβα” Λύτρα θεωρώντας πως θα έπρεπε να είναι περισσότερο σχολαστικός σε σχέσημε την εχεμύθεια του συνεργάτη του πριν τον επιλέξει για την σύνταξη της μελέτης.

Εκεί όμως που πνέουν μένεα, είναι κατά του ίδιου του καθηγητή Θ. Λύτρα.

Συγκεκριμένα ο ισχυρισμός του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για τα ευρήματά της , στον οποίο επιμένει και μετά την διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, και στη συνέντευξή του στην φιλοκυβερνητική Καθημερινή, όχι μόνο διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μαξίμου, αλλά κυβερνητικές πηγές, μην κρύβοντας τη δυσφορία τους, αφήνουν αιχμές ως προς την σκοπιμότητα τέτοιων δηλώσεων και δημιουργίας συγκρουσιακού κλίματος και ανασφάλειας στους πολίτες σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας.

Η ενόχληση του Μαξίμου έγινε πιο έντονη από την νέα δήλωση του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, που συνέταξε την έρευνα μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Είχαμε ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο, όπως ακριβώς έγραψα στην ανάρτησή μου. Δεν πρόκειται να μπω σε παιγνίδια λέξεων», τονισε στο iatronet.gr, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε.

«Εάν δεν είχαμε ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο, θα ήμασταν υπόλογοι. Εάν δεν είχαμε ενημερώσει ή δεν είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε, θα είχαμε κάνει προδημοσίευση. Ο λόγος που δεν κάναμε προδημοσίευση της μελέτης, είναι επειδή είχαμε ενημερώσει» υποστήριξε ο κ. Λύτρας.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σχετικά με αυτό το ζήτημα στην σημερινή πρωινή ενημέρωση ήταν πώς «Η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανένα συνεργάτη του, πριν την επίσημη δημοσίευσή της» εκθέτοντας ουσιαστικά τον κ. Λύτρα που ήδη από χθες, όπότε δημοσιοποιήθηκε η μελέτη είχε πει ότι «δώσαμε τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του ο κ. Λύτρας υπογράμμισε πως «Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε».

Στην κόντρα αυτή, που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις ο έτερος συντάκτης της έκθεσης κ. Σωτήρης Τσιόδρας δεν πήρε καμία θέση. Αντιθέτως προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός πως η επιστημονική ανάλυση που έκανε μαζί με τον συνεργάτη του, κ. Λύτρα, έγινε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εστιάζοντας δε στη μελέτη αυτή καθεαυτη είπε πως πρόκειται για παλαίτερη επιστημονική μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες».

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο το Μαξίμου  και ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς έαν η δημοσίευση της έρευνας επηρεάζει τη σχέση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσιόδρα ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ότι αφορά τους επιστήμονες, προσθέτοντας με αιχμές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν είχε υπονομεύσει τον κ. Τσιόδρα, σε αντίθεση με άλλους που αμφισβήτησαν το επιστημονικό κύρος και την αξιοπιστία του.

Με πληροφορίες από in.gr