Θρομβώσεις μετά το εμβόλιο: Η ομάδα αίματος που δεν κινδυνεύει – ΕΜΑΚ: Αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Απελπιστική καθυστέρηση με τα εμβόλια, χάνονται οι στόχοι της Ευρώπης |  Business Daily

Τι λένε οι επιστήμονες για τα περιστατικά στην Κρήτη

Τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία ενώ μια νέα μελέτη εξειδικεύει για το ποιος μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, και αναφέρει ότι όσοι έχουν αίμα τύπου Β διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.

Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση.

  • Τα άτομα στην ομάδα αίματος 0 έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης
  • Το αίμα τύπου Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Μάλιστα, κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σαφής και σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης.

  • Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας 0, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες μικρότερες εκθέσεις παρατήρησης που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με ομάδα αίματος εκτός της ομάδας 0 σε σύγκριση με άτομα με ομάδα αίματος 0. Και στις δύο ομάδες αίματος Α και Β, παρατηρήσαμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ομάδα αίματος 0», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων:

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

  • «Επειδή η θρόμβωση είναι μια ισορροπημένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι ακόμα βιολογικοί μηχανισμοί (όπως λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων κ.α.) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα άτομα των ομάδων αίματος Α και Β, πέρα από την ήδη γνωστή σύνδεση με τον VWF», κατέληξαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Τι λένε οι επιστήμονες για τα περιστατικά στην Κρήτη

Ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος και ο αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναλύουν στο iatropedia.gr τα νεότερα δεδομένα για τις επιπλοκές των εμβολίων και δεν κρύβουν ότι είναι… περίεργο που εμφανίστηκαν τόσα πολλά περιστατικά στην Κρήτη μετά το ίδιο εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca.

«Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να είχαμε ένα με δύο περιστατικά το πολύ. Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά», λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος από την πλευρά του, τόνισε πως υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις και με τα άλλα εμβόλια και σημειώνει πως ενημερώθηκε για θρόμβωση σε πολίτη στη Θεσσαλονίκη και με το εμβόλιο της Moderna.

  • Το πρώτο περιστατικό αφορά τον 35χρονο από την Ιεράπετρα, ο οποίος εμφάνισε δύο θρομβωτικά επεισόδια -με διαφορά λίγων ημερών- μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Χθες (18.05.2021), λίγες μέρες μετά, έγιναν γνωστές στην Κρήτη δύο ακόμη περιπτώσεις πιθανών επιπλοκών από το εμβόλιο, σε γυναίκες 44 και 47 ετών. Οι δύο γυναίκες εμφάνισαν θρόμβους και διαταραχές πήξης αίματος, τη 13η και 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους, επιπλοκές που έχουν συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, η “κίτρινη κάρτα”, με την οποία δηλώνονται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19, έχει συμπληρωθεί μόνο για τον 35χρονο άνδρα. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η περίπτωση που θεωρείται περισσότερο πιθανή από τις τρεις να σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Ο Νίκος Τζανάκης τονίζει στο iatropedia.gr ότι οι εξετάσεις συνεχίζονται στις δύο γυναίκες, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, για το εάν τελικά σχετίζονται οι παρενέργειες του εμβολίου, με τις επιπλοκές που εμφάνισαν στην υγεία τους.

  • «Οι δύο γυναίκες εξετάζονται ακόμη. Δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί το θέμα, γιατί δεν είναι τόσο τυπικές περιπτώσεις, όπως αυτές που έχουν περιγραφεί στις παρενέργειες του εμβολίου. Η κίτρινη κάρτα θα συμπληρωθεί όταν βγουν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις. Δεν μπορείς δηλαδή να το αποδώσεις απευθείας σε παρενέργεια του εμβολίου και να συμπληρώσεις κίτρινη κάρτα. Παραδείγματος χάριν μπορεί να υπάρχει μια κολπική μαρμαρυγή ή κάτι άλλο που είναι πολύ πιο συχνό αίτιο για τέτοια προβλήματα», όπως λέει.

Ο καθηγητής Τζανάκης τονίζει πως εκτός από το εμβόλιο υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, που μπορεί οδήγησαν τις δύο γυναίκες σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διαλεύκανση αυτών των περιστατικών.

Είναι πολύ σπάνια, ωστόσο, όπως τονίζει. Συγκεκριμένα εμφανίζονται σε 10 εμβολιασμένους στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, όμως, το ένα από αυτά τα 10 μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

  • «Είναι το κλασικό σύνδρομο που κάνει αυτό το εμβόλιο, όπως και της Johnson & Johnson. Και τα δύο προκαλούν μια αυτοάνοση θρόμβωση και εν συνεχεία αιμορραγία. Είναι περίεργο, που εμφανίστηκαν τόσα πολλά στην Κρήτη και όλα μετά το ίδιο εμβόλιο. Αν σχετίζονται όλα βέβαια με το εμβόλιο. Θα διερευνηθούν όλα διεξοδικά και θα έχουμε σίγουρα απαντήσεις. Η Επιτροπή συνέχεια προβληματίζεται και παρακολουθεί στενά το θέμα με τις παρενέργειες των εμβολίων», τονίζει ο Γεώργιος Χρούσος.

Στατιστικά, πάντως, τρία διαδοχικά περιστατικά και μόνο στην Κρήτη είναι πολλά, σχολιάζει ο καθηγητής Τζανάκης: «Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να είχαμε ένα με δύο περιστατικά το πολύ σε όλη την Κρήτη. Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά. Είναι πολλά. Και ένα στα 100 χιλιάδες να εμφανίζεται -που λένε οι πιο ευφάνταστοι- πάλι είναι πολλά. Η αίσθησή μου είναι για τις δύο γυναίκες ότι μπορεί να μην είναι. Θα δούμε…», σημειώνει.

Το σύνδρομο που προκαλεί τους θρόμβους αυτούς, όμως, εμφανίζεται κυρίως στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με αδενοϊό (AstraZeneca, Johnson & Johnson).

 

ΕΜΑΚ: Αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – “Κανείς δεν αρνήθηκε – Μας ενοχλεί η απειλή”Πυροσβεστική: Διορία σε υπαλλήλους της ΕΜΑΚ να εμβολιαστούν αλλιώς  αντικατάσταση

Την ενόχληση των μελών του σώματος της ΕΜΑΚ για την διατύπωση της απόφασης που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ .

«Μας ενοχλεί η απειλή», «είναι απορημένοι οι συνάδελφοι», «δημιουργήθηκε ένα θέμα που δεν υπάρχει», τόνισε και πρόσθεσε ότι κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη διατύπωση της απόφασης και προειδοποίησε ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμών στο Σώμα απάντησε ότι όπως και μέσα στην κοινωνία θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό αλλά δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν «απλώς στάθηκαν πίσω – πίσω».

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η απόφαση βάζει την ΕΜΑΚ απέναντι στην κοινωνία και την παρουσιάζει σαν αρνητή ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των εμβολιασμένων στην ΕΜΑΚ που αριθμεί περίπου 400 άτομα και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανέναν θέμα με τους εμβολιασμούς καθώς «ψυχή τους είναι η προστασία του πολίτη»