ΘΡΙΑΣΙΟ: Απεργιακός ξεσηκωμός τη Δευτέρα 12 Απρίλη ενάντια στη μετατροπή του… – Έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson

Σε πανεργατική απεργία στο Θριάσιο Πεδίο, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), προχωρούν τη Δευτέρα 12 Απρίλη σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Πάρτε πίσω την απαράδεκτη απόφαση για μετατροπή του Θριάσιου Νοσοκομείου σε νοσοκομείο μίας νόσου. Επιτάξτε τώρα τις υποδομές του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση», είναι η απαίτηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Θριάσιου), του Σωματείου Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Τα σωματεία βρίσκονται καθημερινά «στο πόδι», προετοιμάζοντας με περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις την απεργία που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής.

Εκτός από τους εργαζόμενους και τα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσεις να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση παίρνουν και εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αν και δεν καλύπτονται από την απόφαση του Εργατικού Κέντρου. Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (7 π.μ. έως 3 μ.μ.) για τη Δευτέρα, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στους δήμους Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει την ίδια μέρα, από τις 7 π.μ., σε κατάληψη του αμαξοστασίου και του δημαρχείου της Ελευσίνας.

Σημαντική είναι η ανταπόκριση μαζικών φορέων στο κάλεσμα να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο υπογραφών που διακινεί διαδικτυακά το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο για τη στήριξη του αγώνα του, έχει συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες ονόματα κατοίκων που διεκδικούν την ακύρωση της μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid και την ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ.

«Η Δυτική Αττική από “πίσω αυλή” γίνεται πρωταγωνιστής – στις 12 Απρίλη θα μιλήσει ο λαός!», διαμηνύουν σωματεία και φορείς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι εκτεθειμένοι σε πολλούς και σοβαρούς κινδύνους

Η απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας είναι άλλωστε για τα σωματεία συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης αυτής, που δεν σταμάτησε ούτε όταν η Δυτική Αττική βρέθηκε «στο κόκκινο» και τέθηκε σε lockdown, όπως εξηγούν ο Λεωνίδας Γραμματικός, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, και ο Σταύρος Χρηστίδης, από το Σωματείο Ενέργειας, συνδικαλιστές εκλεγμένοι και οι δύο στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής.

«Εναν και πλέον χρόνο πανδημίας, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, σε βιομηχανικές μονάδες, σε αποθήκες και σε επιχειρήσεις logistic, σε σούπερ μάρκετ, δεν πάψαμε να αντιμετωπίζουμε την εντατικοποίηση, τα κρούσματα και τη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά “ατυχήματα” που κοστίζουν ακόμα και ζωές συναδέλφων μας», υπογραμμίζουν. Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα χάρη στη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων, και βέβαια συνεχίστηκε ασταμάτητη και η επίθεση της εργοδοσίας: Τα 12ωρα, τα «κομμένα» ρεπό, οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να «αναπληρώσουν» τις μέρες που απουσίασαν όταν έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα, είναι μερικές από τις πλευρές αυτής της επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, η εργοδοσία, όπως και η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, «έκλεισαν τα αυτιά» στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων. Τώρα, η κυβέρνηση «κλείνει την πόρτα» του μοναδικού νοσοκομείου που υπάρχει σε μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, με χιλιάδες εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς και σοβαρούς κινδύνους.

Η αντίδραση των σωματείων στην εξέλιξη αυτή ήταν άμεση, εκφράστηκε με τη συγκέντρωση που έγινε έξω από το νοσοκομείο τη μέρα έναρξης της εφαρμογής της απόφασης, ενώ συνεχίζεται με την καθημερινή προετοιμασία της απεργίας.

Το κάλεσμα σε απεργιακό ξεσηκωμό παίρνει τη σκυτάλη από την πλούσια δράση που ξεδίπλωσαν τα σωματεία, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων, της έντασης της καταστολής και της τρομοκρατίας. Οι διαμαρτυρίες στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Μεταφορών, οι παρεμβάσεις στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, οι κινητοποιήσεις στην εργοδοσία για μέτρα προστασίας της υγείας, έχουν συναντήσει την αποδοχή εργαζομένων που ανησυχούν καθημερινά για το αν θα γυρίσουν «σώοι» από το μεροκάματο, για το αν θα «κολλήσουν» τον ιό και αν θα τον μεταφέρουν από τον χώρο δουλειάς στο σπίτι και την οικογένειά τους.

Οι συνδικαλιστές αναδεικνύουν, τέλος, την ανάγκη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης. Οπως εξηγούν, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να προκηρύξει την απεργία μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα που προκαλεί αγανάκτηση στον λαό της περιοχής. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα έβαζε εμπόδια στην οργάνωση και τη διεκδίκηση, είχε «κατεβασμένα ρολά» και επικαλούμενη τα υγειονομικά μέτρα αρνούνταν κάθε πρωτοβουλία συζήτησης και οργάνωσης, παρέπεμπε για «μετά» αγώνες και κινητοποιήσεις για επείγοντα αιτήματα, ξεπλένοντας έτσι την κυβερνητική πολιτική. Ακόμα και τώρα, με το ίδιο σκεπτικό αρνήθηκε τη διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης.

Αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης η δημιουργία του νοσοκομείου

Μια ιδιαίτερη πλευρά, αυτή των αγώνων που έδωσαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της περιοχής, σε προηγούμενες δεκαετίες, για να φτιαχτεί το νοσοκομείο στο Θριάσιο, υπενθυμίζει ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Ο ίδιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στα χρόνια εκείνου του αγώνα, θυμάται με τα ονόματά τους έναν έναν τους «πρωταγωνιστές» της διεκδίκησης: Τον οικοδόμο που πρώτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να φτιαχτεί το νοσοκομείο. Τον χειριστή στην επιχείρηση «ΤΙΤΑΝ» που κατέθεσε πρώτος το μεροκάματό του για το σκοπό αυτό. Το Σωματείο των Εργαζομένων στην εταιρεία «ΧΑΛΥΨ» και την Ενωση Χαλυβουργών, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταθέσουν συλλογικά μεροκάματα των εργαζομένων, πρώτα από μια σειρά εργατικά συνδικάτα της περιοχής που ακολούθησαν στη συνέχεια. Θυμάται ακόμα τα εμπόδια κόντρα στα οποία πάλεψαν μέχρι να καταφέρουν τον στόχο τους. Χαρακτηριστικά, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει την έκταση στην οποία χτίστηκε το νοσοκομείο «χώρο για βουστάσια», επισημαίνει. Η εργατιά της περιοχής άλλωστε είχε και έχει την ανάγκη λειτουργίας σύγχρονου, καλά εξοπλισμένου και θωρακισμένου δημόσιου νοσοκομείου, λόγω της επικινδυνότητας της δουλειάς στα εργοστάσια και τις άλλες επιχειρήσεις.

Η δημιουργία τελικά του νοσοκομείου αποτελεί, όπως σχολιάζει ο Ν. Αγγελόπουλος, δείγμα της θέλησης του λαού της περιοχής και της δύναμης που έχει η συλλογική δράση. Σήμερα, οι ανάγκες που πυροδότησαν τη διεκδίκηση όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά διογκώνονται για τους συνταξιούχους και όλο τον λαό, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης επιδεινώνει την κατάσταση.

«Στο όνομα όλων αυτών που αγωνίστηκαν κόντρα σε μεγάλα εμπόδια για τη δημιουργία του νοσοκομείου», απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και όλο τον λαό να παλέψουν και να μην επιτρέψουν να γίνεται η πανδημία «αντικείμενο θησαυρισμού των κλινικαρχών και των αετονύχηδων της Υγείας».

 

Έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson

Μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ σχηματισμού αιματικών θρόμβων και του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA), σημειώνοντας ότι διερευνά περιστατικά στις ΗΠΑ.

«Ο FDA έχει λάβει γνώση πληροφοριών στις ΗΠΑ για περιστατικά σοβαρών θρομβοεμβολών, που σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με θρομβοπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων), τα οποία εμφανίστηκαν σε λίγα άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου της Janssen κατά της Covid-19», υπογράμμισε ο FDA σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείου, χρησιμοποιώντας το όνομα της ευρωπαϊκής θυγατρικής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού J&J.

«Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε αποδείξει μια αιτιώδη συνάφεια με τον εμβολιασμό και συνεχίζουμε την έρευνά μας και την αξιολόγηση αυτών των περιστατικών», τόνισε ο FDA, συμπληρώνοντας πως «θα ενημερώσουμε το κοινό όταν γνωρίζουμε περισσότερα».

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει αναφορές για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε τέσσερις ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της J&J και πως διεύρυνε την έρευνά της για το εμβόλιο της AstraZeneca ώστε να περιλάβει αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας.

Από τα τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, τρία σημειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J από τη μονάδα της, Jansseen, ανέφερε ο EMA, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος πέθανε και πως ένα περιστατικό καταγράφηκε σε κλινική δοκιμή.

O FDA δήλωσε ότι «έχει γνώση της ανακοίνωσης του EMA», η οποία «βασίζεται» σε πληροφορίες που του παρείχε ο αμερικανικός οργανισμός, «που συγκέντρωσε κατά την περίοδο μετά την αδειοδότηση του εμβολίου της Janssen» στις ΗΠΑ.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από την έγκριση των διδοσικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Ο EMA ενέκρινε επίσης το εμβόλιο της J&J και η χορήγησή του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα.