Θλιβερή ελληνική πρωτιά εντός Ε.Ε. στην ανεργία των νέων – Νέα ευρω-τιμωρία άνω των 40 εκατ. ευρώ για ΛΑΡΚΟ – Πρεμιέρα εκπτώσεων τη Δευτέρα 5 Ιουλίου – Αντέχει η Ελλάδα 4ο κύμα; Ούτε και η ίδια η κυβέρνηση ξέρει!

Θλιβερή ελληνική πρωτιά εντός Ε.Ε. στην ανεργία των νέων

Ηχηρό χαστούκι στο αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης δίνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, που αναδεικνύουν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων για τον μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το ποσοστό των ανέργων νεαρής ηλικίας στη χώρα μας έφτασε στο 38,2%, περίπου 21 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος κυμαίνεται στο 17,3%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ την ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ισπανία και η Ιταλία.

Τη μικρότερη ανεργία στους νέους παρουσιάζει η Πολωνία με 7,4%, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Ολλανδίας.

Νέα ευρω-τιμωρία άνω των 40 εκατ. ευρώ για ΛΑΡΚΟΝέα ευρω-τιμωρία άνω των 40 εκατ. ευρώ για ΛΑΡΚΟ

Ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου προτείνει πρόστιμα 30.000 τη μέρα επί σχεδόν 4 χρόνια για κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 2008-2011 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί παράνομες.

Με πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ είναι αντιμέτωπη ξανά η ελληνική κυβέρνηση για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί η πώληση με τη διπλή διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή, στην οποία μάλιστα έχουν κατατεθεί 6 μη δεσμευτικές προσφορές από 2 εγχώριους και 4 ξένους ομίλους.

Ενώ λοιπόν ο διαγωνισμός πώλησης έχει ήδη περάσει σε δεύτερη φάση και η θητεία του ειδικού διαχειριστή που λήγει στις 7 του μηνός θα πρέπει να παραταθεί για να συνεχιστεί η διαδικασία εκποίησης της υπερχρεωμένης πλην διεθνώς ελκυστικής εταιρείας παραγωγής νικελίου, κοβαλτίου και άλλων πολύτιμων μεταλλευμάτων, το Δικαστήριο της Ε.Ε. απαιτεί από το ελληνικό κράτος την καταβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων για κρατικές ενισχύσεις προ 10-12 ετών που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομες κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χθες, ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας για ενισχύσεις ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει στη ΛΑΡΚΟ διαδοχικές κυβερνήσεις με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011, καθώς και για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009. Πρόκειται για «αμαρτήματα» στα οποία περιέπεσαν οι κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει απόφαση για τον παράνομο χαρακτήρα τους το 2014, απαιτώντας ανάκτηση των ενισχύσεων.

Το 2016 η Κομισιόν προσέφυγε στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας για μη εκτέλεση της απόφασής της και το 2017 το Δικαστήριο δικαίωσε την Επιτροπή. Η Κομισιόν κατέθεσε νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας γιατί δεν έχει εφαρμόσει την προηγούμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και γι’ αυτή τη νέα προσφυγή ο εισαγγελέας προτείνει:

● να επιβληθεί στην Ελλάδα χρηματική ποινή ύψους 26.697,89 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της προηγούμενης απόφασης (από 9/11/2017)

● και επιπλέον κατ’ αποκοπήν ποσό 3.709,23 ευρώ τη μέρα επί τον αριθμό των ημερών που θα έχουν περάσει από τις 9 Νοεμβρίου 2017 μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η νέα απόφαση, που πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετούς μήνες.

Αν ροκανιστεί ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα -ήτοι οι φορολογούμενοι και όχι οι επενδυτές που θα πάρουν την πολύτιμη μεταλλευτική επιχείρηση καθαρή από χρέη- θα προσεγγίσει τα 45 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Πρεμιέρα εκπτώσεων τη Δευτέρα 5 ΙουλίουΠρεμιέρα εκπτώσεων τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

Τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός της ημέρας.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και σύμφωνα με τη νομοθεσία τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως εφέτος λόγω της κατάστασης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφασίζει την πρόωρη έναρξή τους σε μία προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των εμπορικών συλλόγων προς τα μέλη τους, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού της έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.

Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Αντέχει η Ελλάδα 4ο κύμα; Ούτε και η ίδια η κυβέρνηση ξέρει! Ο ένας αδειάζει τον άλλοΑντέχει η Ελλάδα 4ο κύμα; Ούτε και η ίδια η κυβέρνηση ξέρει! Ο ένας αδειάζει τον άλλο

Η συζήτηση για το κατά πόσο ή όχι επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα άνοιξε για τα καλά, με κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται επί του θέματος αν και με αντιφατικές δηλώσεις.

Δεν μπορεί η οικονομία να μπει σε μια νέα περιπέτεια από το φθινόπωρο σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, δήλωσε σήμερα το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα Ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για lockdown την ώρα που έχουμε εμβόλιο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν μαζικά.

Χθες μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο κ. Σκυλακάκης βγήκε να διαψεύσει τον Άδωνι λέγοντας ότι οικονομία αντέχει παρά την πανδημία λέγοντας «Η οικονομία αντέχει».

Και πάμε τώρα στον φαύλο κύκλο που ο ένας αδειάζει το άλλον από τη μια μέρα στην άλλη…

Άδωνις Γεωργιαδής – «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι;»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open την Τετάρτη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Δεν νομίζετε, ότι αντί να φωνάζετε σε μας, είναι καλύτερα, να πείτε σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα, να συνεχίσουμε τη ζωή μας;», του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Εγώ φταίω, που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».

Πελώνη: Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν

Η Αριστοτελία Πελώνη βρέθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν.

«Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν.Όμως δεν υπάρχει μια δεξαμενή, από την οποία μπορεί συνέχεια να βγαίνουν χρήματα και με κάποιο μαγικό τρόπο να ξαναγεμίζει. Είμαστε στραμμένοι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και αποτελέσματα του αναμενόμενου», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 9,89.

Γεραπετρίτης: Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με σημερινές δηλώσεις, φαίνεται πως συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Ανάπτυξης πως δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι.

«Τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είναι πεπερασμένα», επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ξεκαθάρισε δε ότι «η Ελλάδα για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και την εργασία ιδίως, έχει αποδώσει ένα τεράστιο πόρο, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, που είναι κατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».

Και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα του καθολικού εμβολιασμού, σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ‘Αρα, ναι, εμείς θα ενισχύουμε κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, θα συνιστούν ένα σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και ιδίως εκείνων που έχουν εμβολιαστεί».

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο για lockdown

Δεν μπορεί η οικονομία να μπει σε μια νέα περιπέτεια από το φθινόπωρο σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για lockdown την ώρα που έχουμε εμβόλιο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν μαζικά.

Σημείωσε πως όσο τα εμβόλια δουλεύουν δεν υπάρχουν περιθώρια για lockdown.

Ξανά Σκυλακάκης: Η οικονομία αντέχει

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία αντέχει έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά την προειδοποίηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη «ότι αν έρθει πανδημία τον χειμώνα τελειώσαμε», σχετικά με τις συνέπειες της συνέχισης της οικονομικής στήριξης για τις συνέπειες της πανδημίας. Η δήλωση πήρε διαστάσεις εσωκυβερνητικής προειδοποίησης, αν και ο κ. Γεωργιάδης αναφερόταν κυρίως στην ανάγκη να εμβολιαστούν οι νέοι και όσοι άλλοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ώστε να μην υπάρξει νέο lockdown.

Αφορμή για τη διαβεβαίωση του κ. Σκυλακάκη πάντως ήταν το Μεσοπρόθεσμο.

Ας μας πει τελικά η κυβέρνηση ποιον να ακούσουμε Πελώνη, Γεραπετρίτη και Άδωνι ή τον Σκυλακάκη;