Θηριωδίας συνέχεια στο Πάπιγκο — Το κίνημα μίλησε, η εισαγγελία άκουσε

 Πράσινο φως από το ΣτΕ για την ολοκλήρωση ανέγερσης οικοδομών εφοπλιστή

Προσωρινό ήταν τελικά το πάγωμα των εργασιών για την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για τη θηριωδία που συντελείται σε μια απόλυτα προστατευόμενη περιοχή από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό.

Όπως είχαν καταγγείλει εδώ και 17 μήνες έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εξυπηρέτηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε συντελεστεί κατάφωρη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου («Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή», «Εφ.Συν.», 10/6/2022).

Σε μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που οδεύουν άλλωστε προς την ολοκλήρωσή τους, αν και «με προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεστάλη από 14ης Ιουλίου η εκτέλεση των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου».

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Επιτροπή Αναστολών συνεκλήθη και απέρριψε την αίτηση αναστολής. Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου «με προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεστάλη από 14ης Ιουλίου η εκτέλεση των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου […] «Από εχθές, λοιπόν, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες μπορεί να ολοκληρωθούν ΠΡΙΝ από την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έκδοσης αδειών, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, μετά τέσσερις αναβολές που ζήτησαν οι αντίδικοι».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι αντιδράσεις «απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής»

 

Το κίνημα μίλησε, η εισαγγελία άκουσε

paros paralies
Μια πρώτη δικαίωση για το ακούραστο κίνημα πολιτών για ελεύθερες παραλίες συνιστά η εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση αυθαιρεσιών επιχειρήσεων σε παραλίες της Πάρου και της Σερίφου ● «Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι και περιμένουμε να δούμε απτά αποτελέσματα» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες

Την παρέμβαση της νέας εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη έφεραν οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες. Η εισαγγελική παραγγελία αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών για αυθαιρεσίες επιχειρήσεων στο νησί της Πάρου, όπως και στη Σέριφο, αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη για τη συνέχιση λειτουργίας επιχείρησης που είχε σφραγιστεί, με τον ίδιο μάλιστα να βρίσκεται κατηγορούμενος για τις ενέργειές του υπέρ της νομιμότητας.

Πρόκειται για σημαντική νίκη της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες» που εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά, όπως η Νάξος και η Σύρος. Μέλη της ομάδας σχολιάζουν με νόημα ότι η πολιτεία δεν θα είχε κινητοποιηθεί εάν οι ομάδες πολιτών οργανωμένες από τα κάτω δεν είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες αποτελεί συλλογικότητα πολιτών του νησιού που αγωνίζονται ενάντια στη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και τον εκτοπισμό τους από τις παραλίες, στις οποίες η ελεύθερη πρόσβαση αποτελεί δικαίωμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών.

paros paraliesΠΗΓΗ: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες

Οπως αναφέρεται στη σελίδα της Κίνησης στο facebook, τα μέλη της κινητοποιούνται ώστε να μην παγιωθεί το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Το κίνημα ξεκίνησε τη δράση του τον Ιούνιο έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα του Παριανού εκπαιδευτικού Χρίστου Γεωργούση, που είναι ενεργός εδώ και δεκαετίες στα κινήματα και τον πολιτισμό. Το οργανωτικό κομμάτι έχει αναλάβει η Περιβαλλοντική Ομάδα του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Πάρου «Αρχίλοχος».

Οι «εκδρομές» και τα βήματα προς τη νομιμότητα

Στο κάλεσμα της Κίνησης την περασμένη Κυριακή ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 400 άτομα με κάποιους από τους συμμετέχοντες να απλώνουν συμβολικά τις πετσέτες τους σε χώρο όπου είχαν τοποθετηθεί παράνομα ομπρέλες, ξαπλώστρες και πολυθρόνες από τον επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την παραλία. Πρόκειται για τη δεύτερη «εκδρομή», όπως την αποκαλεί ο Δαμιανός Γαβαλάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Η πρώτη «εκδρομή» έγινε στις 23 Ιουλίου στη μικρή Σάντα Μαρία στη Νάουσα και η δεύτερη στις 30 Ιουλίου στις παραλίες Μαρτσέλο και Κριός της Παροικίας.

«Η εισαγγελική παρέμβαση προήλθε από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι και περιμένουμε να δούμε απτά αποτελέσματα από την επίσκεψη της εισαγγελέα Σύρου. Περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να διασώσει την τιμή της πολιτείας. Δεν μπορεί ορισμένοι να δηλώνουν την περιφρόνησή τους προς όλες τις αρχές. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα καθαρίσει το νησί από μία επίσκεψη. Είναι τέτοιο το πλέγμα της ασυδοσίας και της ανομίας εδώ που θα χρειαστεί δουλειά μηνών. Είναι σημαντικό να απελευθερωθούν κάποιες παραλίες και να αποδοθούν στους πολίτες όπου ανήκουν ώστε αυτό να δώσει θάρρος και ορμή στους ανθρώπους που βρίσκονται στις τάξεις μας, είτε είναι πιο διστακτικοί και περιμένουν κάποια βήματα για να συμμετέχουν», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γαβαλάς.

Παράλληλα, έχει σταλεί προς όλες τις αρμόδιες αρχές αποδεικτικό υλικό για δεκάδες περιπτώσεις παραβάσεων, συνοδευόμενο από το αίτημα που συγκεντρώνει περισσότερες από 2.200 υπογραφές πολιτών, ώστε να πράξουν οι αρμόδιοι τα δέοντα για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στις παραλίες του νησιού. Η Κίνηση επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και στον Δήμο Πάρου καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Γαβαλάς, δεν έχει ασκήσει τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες για το εάν οι επιχειρήσεις τηρούν τα συμφωνηθέντα για την παραχώρηση των παραλιών. Εβδομάδες μετά τη συγκρότηση της Κίνησης, ο Δήμος Πάρου προχώρησε σε επιστολή προς την εισαγγελία Σύρου.

Δήμος Πάρου: Δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι τόσο εκτεταμένο όσο αναφέρει το Κίνημα Πολιτών. «Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχουν κάποιοι σωστοί επιχειρηματίες και κάποιοι που αυθαιρετούν. Πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση γιατί αλλοιώνουν το τοπίο και δεν αφήνουν χώρο για τους λουόμενους. Ωστόσο οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι ελεύθερες», σημειώνει στην «Εφ.Συν.». «Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο δήμος, η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο καταγράφουμε το πρόβλημα και ενημερώνουμε την κτηματική υπηρεσία στην οποία ανήκουν οι παραλίες» λέει ο κ. Κωβαίος.

paros paraliesΠΗΓΗ: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες

Επισημαίνει επιπλέον ότι «οι επιχειρήσεις που έχουν καταλάβει το σύνολο των αιγιαλών είναι κάθε μέρα γεμάτες, σημάδι ότι υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό το είδος εξυπηρέτησης». Ο Δήμος Πάρου έχει καταθέσει υπόμνημα για τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι και το Λιμενικό να δίνουν πρόστιμα στους παραβάτες. Το αίτημα του δήμου όμως απορρίφθηκε.

Σε αντίθεση με όσα πράττει και υποστηρίζει ο δήμαρχος Πάρου, η εισαγγελική παρέμβαση αφορά και τη Σέριφο, όπου εκεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης συνελήφθη και βρέθηκε κατηγορούμενος, επειδή προσπάθησε να επιβάλει τον νόμο υπέρ των πολιτών σφραγίζοντας επιχείρηση που παρανομούσε, ωστόσο η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί παρά το σφράγισμα, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος…

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Βασιλική Γραμματικογιάννη