Θερμή υποδοχή κι ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους συντελεστές της ταινίας “Ράφτης” στη χθεσινή πρεμιέρα

Θερμή υποδοχή κι ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους συντελεστές της ταινίας “Ράφτης” στη χθεσινή πρεμιέρα

Η ταινία “Ράφτης” θα βγει πανελλαδικά στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 3 Ιουνίου από την Tanweer

Μεγάλη προσέλευση του κόσμου κι ένα θερμό χειροκρότημα εισέπραξαν η σκηνοθέτης Σόνια Λίζα Κέντερμανκαι οι ηθοποιοί Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου και Βάσω Ιατροπούλου, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας “Ράφτης” που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, στον θερινό κινηματογράφο Cine Φλοίσβος.

Η ταινία “Ράφτης” θα βγει πανελλαδικά στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 3 Ιουνίου από την Tanweer.

Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Στάθης Σταμουλακάτος, Ταμίλλα Κουλίεβα (από αριστερά προς τα δεξιά)

Λίγα λόγια για την ταινία:

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου και Βάσω Ιατροπούλου

Ο παραμυθένιος “Ράφτης” με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και την Ταμίλλα Κουλίεβα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που υπογράφει η ταλαντούχα Σόνια Λίζα Κέντερμαν.

Η Ελληνογερμανίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τις μικρού μήκους ταινίες “Νικολέτα” (2013) και “Λευκό Σεντόνι” (2014), υφαίνει με μαεστρία τον Ράφτη, μία αισιόδοξη και ανθρωποκεντρική ιστορία με φόντο την κρίση, όπως τη βιώνει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ο συγκινητικός και αναπάντεχα δυνατός πρωταγωνιστής της.

Η αργοπορημένη ενηλικίωση ενός ονειροπόλου ράφτη που ζει στο μικροσκοπικό πατάρι του οικογενειακού ραφτάδικου, η μεταμόρφωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου σε πλανόδιο δημιουργό, που βρίσκει την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη, είναι στο επίκεντρο αυτής της τρυφερής και λυρικής ιστορίας. Ο “Ράφτης” έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 24ο Tallinn Black Nights Film Festival στην Εσθονία, ενώ η πανελληνία πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας και το Πρώτο βραβείο ΕΡΤ.

Σύνοψη

Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο,  ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;