Θεοδωρικάκος: Προληπτικοί έλεγχοι και κλείσιμο των ΑΕΙ ενόψει Πολυτεχνείου — Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση ανοίγει νομοθετικά το δρόμο για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων

Στο πνεύμα της αστυνομοκρατίας των προηγούμενων ετών και στη λογική του δόγματος «νόμος και τάξη» σκοπεύει να λειτουργήσει και φέτος η κυβέρνηση ενόψει των εορτασμών για το Πολυτεχνείο, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας αλλά και την πανδημία.

Μάλιστα, φέτος, σχεδιάζουν να κλείσουν τα ΑΕΙ στις 17 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, όπως αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη που είχε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τις πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η προσέλευση θα γίνει κανονικά και το ίδρυμα του Πολυτεχνείου θα μείνει ανοιχτό κατά τον εορτασμό, ενώ θα συστήνεται σε όλους να διατηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Όσον αφορά στα μέτρα, όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου, θα κινηθούν στα περσινά πρότυπα, θα υπάρχει επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ. σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλά θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους πριν από τον εορτασμό και κατά την προσέλευση του κόσμου στο Πολυτεχνείο από ομάδες της Ασφάλειας και των άλλων αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αμέσως μετά τον εορτασμό θα κλείσει το ίδρυμα και θα διασφαλιστεί για να μην παραμείνουν άτομα εντός ή να καταφύγουν εκ των υστέρων. Ταυτόχρονα θα κλείσουν και θα φρουρούνται τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Καλέσαμε σε σύσκεψη σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις πρυτανικές Αρχές των πανεπιστημίων του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς σε λίγες ημέρες επίκειται ο εορτασμός της 48ης επετείου από την μεγάλη εξέγερση των φοιτητών και του λαού μας ενάντια στη δικτατορία, στις 17 Νοέμβρη 1973.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που ενέπνευσαν και εκείνο τον αγώνα έχουν τεράστια αξία και σήμερα, για όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες και για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Προφανώς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού. Συμφωνήσαμε την πολύ στενή, ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία μας, ώστε ο εορτασμός αυτός να είναι ενωτικός και ειρηνικός. Η Ελληνική Αστυνομία θα συμβάλλει με υπευθυνότητα σε μέτρα τάξης, ηρεμίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες του εορτασμού, ώστε ο εορτασμός να γίνει με απόλυτη τάξη, ηρεμία, ειρήνη, με σεβασμό στα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, που δυστυχώς συνεχίζεται, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς».

Στη σύσκεψη από πλευράς πρυτανικών αρχών συμμετείχαν, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτης- Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και η αντιπρύτανης Ι. Χατζηγεωργίου, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Δημήτρης Μπουραντώνης, ο αντιπρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Βασίλης Βλασταράς και οι πρυτάνεις του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, του Χαροκόπειου Μαρία Νικολαΐδη και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Κλανδής.

 

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση ανοίγει νομοθετικά το δρόμο για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων

Καταργεί την ασυλία όσων καταγγέλουν πράξεις διαφθοράς

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση τη οποία εγκάλεσε ότι επιχειρεί με νομοθετικές ρυθμίσεις να άρει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στις υποθέσεις διαφθοράς και να αποκαλύψει την ταυτότητά τους, εξαπέλυσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά τα ν/σ με τις τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Με το άρθρο 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δίνετε τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτίθεται πολιτικά η κυβέρνηση, καθώς μετά τις προηγούμενες δύο προσπάθειες της να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, που έπεσαν στο κενό διότι υπήρχε η καθαρή απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επανέρχεστε τώρα και με νομοθετική ρύθμιση επιτρέπετε την ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Δίνετε την αφετηρία να αρθεί η προστασία τους και αυτό το καταγγέλλουμε με στεντόρεια φωνή», τόνισε.

Όσον αφορά το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο έμενε ατιμώρητος όποιος αποκάλυπτε ότι ήταν ο δράστης πράξεων διαφθοράς κατά υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων, σημείωσε: «Με τη νέα πρόταση αυτός ο οποίος βάζει στο κεφάλι του στον τορβά, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έχει ως επιβράβευση τη μειωμένη ποινή, ενώ πρέπει να έχει την απαλλαγή; Ομως ασυλία για διαφόρους άλλους ξέρετε να θεσμοθετείτε», τόνισε.

Ο κ Ξανθόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και για το άρθρο 191 του Π.Κ σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που επίσης τροποποιείται, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το είχαμε πει και σε ανύποπτο καιρό, κύριε Υπουργέ, μη διανοηθείτε να το φέρετε έτσι, ξεπερνάει και εσάς και εμάς. Με αφορμή κάποια ψευδή δημοσιεύματα που διακινούνται, δε μπορεί να βάλουμε στον «κορσέ» όλη τη δημόσια συζήτηση και όλη την πολιτική αντιπαράθεση. Η δημοκρατία είναι ισχυρή, αντέχει την αντίθετη άποψη, αντέχει οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί δημόσια, δεν μπορεί να ποινικοποιείται με αυτόν τον απαράδεκτο θεσμικά νομικά και πολιτικά τρόπο η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα».

Επανέλαβε τέλος το αίτημα να κατατεθεί το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε να ξέρουμε τι πρότεινε η επιτροπή και τι αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης.