Θα σας πάμε μέχρι τέλους κύριε Μητσοτάκη… Ορέστης Μεταξάς

Η υπόθεση Novartis είναι σαν τη μπίλια της ρουλέτας. Μαύρο, κόκκινο, κόκκινο, μαύρο, ώσπου στο τέλος κάθεται σε κάποιο χρώμα.

Η υπόθεση Novartis αρχικά ήταν σκάνδαλο Novartis, μετά έγινε σκευωρία Novartis, ώσπου με το τελευταίο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου η μπίλια έκατσε οριστικά στο σκάνδαλο Novartis.

Για τις ΗΠΑ η υπόθεση της Novartis στην Ελλάδα έχει προ πολλού χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν  για την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς που επηρέαζε τις τιμές των φαρμάκων της Novartis και την προώθηση τους  σε μια σειρά από άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ.Έψαξαν την υπόθεση στην Ελλάδα και διαπίστωσαν όλα όσα σκανδαλώδη έγιναν. Και τότε στράφηκαν εναντίον της εταιρίας ζητώντας αποζημίωση. Στην διερεύνηση αυτή έλαβαν υπ’όψη τους καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των γνωστών προστατευόμενων μαρτύρων. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που γνώριζαν από πρώτο χέρι το τι πραγματικά έγινε στην Ελλάδα, έδωσαν στοιχεία βάσει των οποίων καταδικάστηκε η Novartis να καταβάλει στις ΗΠΑ αποζημίωση 350 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Για τις ΗΠΑ και για την ίδια την εταιρία που παραδέχτηκε όλα όσα εγκληματικά έγιναν στην Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξ αρχής προσπάθησε να μας πείσει ότι σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε. Μόνο κάποιοι γιατροί χρηματίστηκαν  για να ευνοήσουν και να προωθήσουν τα φάρμακα της Novartis. Λες και είχαν την δυνατότητα  οι γιατροί να παρέμβουν στην αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα, λανσάροντας κάποια καινούργια φάρμακα, ή επιβάλλοντας αυξημένες τιμές στα φάρμακα της εταιρίας στην Ελληνική αγορά και κατ’επέκταση στην παγκόσμια αγορά. Αυτή την δυνατότητα μόνον οι υπουργοί υγείας την είχαν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να αφήσει απρόσκοπτες τις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου, άρχισε να μιλά για σκευωρία Novartis, που προφανώς την οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε το κουκούλωμα και στοχοποίησε αυτούς που ερευνούσαν το σκάνδαλο και αρνήθηκαν να το καλύψουν. Την εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Κώστα Βαξεβανη και τον αρμόδιο υπουργό δικαιοσύνης  της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που χειρίστηκε τις αρχικές διαδικασίες.

Γιατί έγινε όλη αυτή η μεθόδευση; Προφανώς γιατί το σκάνδαλο Novartis ακουμπά όλο το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο ιθύνων νους και πρώην αντιπρόεδρος της  Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, που διώκεται για κακουργήματα σχετικά με την υπόθεση, ήταν υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη και διοργάνωνε στο σπίτι του δείπνα με φαρμακοβιομήχανους παρουσία Μητσοτάκη, προκειμένου να τον προωθήσουν στην ηγεσία της ΝΔ.

Όλα πήγαιναν κατ’ευχήν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Η προπαγάνδα και ο έλεγχος των ΜΜΕ είχαν δώσει τις διαστάσεις που βόλευαν στην κυβέρνηση. Είχαν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις εμπλοκής στο σκάνδαλο  των υπουργών υγείας της επίμαχης περιόδου Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ  και η απόφαση για το αν τελικά θα παραπεμφθεί σε δίκη ο τρίτος υπουργός υγείας της ίδιας περιόδου Ανδρέας Λοβέρδος, καθυστερούσε και καθυστερεί, με πιθανή κατάληξη την παραγραφή.

Ξαφνικά η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ανατρέπει όλο το βολικό για την κυβέρνηση σκηνικό. Η απόφαση αποδέχεται  ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ότι οι εισαγγελείς καλώς το διερευνούσαν, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες συνεισέφεραν στη διερεύνηση του σκανδάλου. Δεν παραπέμπονται σε δίκη οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης, ενώ η κυρία Τουλουπάκη και ο κύριος Παπαγγελόπουλος που παραπέμπονται, δεν παραπέμπονται για συμμετοχή στην «σκευωρία» Novartis  αλλά για άλλες υποθέσεις που πιθανότατα δεν θα σταθούν τελικά νομικά. Η κυβέρνηση προσπάθησε να τους φορτώσει την κατηγορία της συνομωσίας Novartis και απέτυχε πανηγυρικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουτηγμένη μέσα στη λάσπη της ενοχής οργάνωσε τη σκευωρία συγκάλυψης Novartis. Η σκευωρία συγκάλυψης Novartis από την κυβέρνηση είχε οσμή παρακράτους. Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο του FBI,  το οποίο παραποιήθηκε στην επίσημη μετάφραση του υπουργείου εξωτερικών, όταν αφαιρέθηκε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος κατονομαζόταν ως πολιτικός που δωροδοκήθηκε. Μπορούμε να φανταστούμε τι ανάλογες μεθοδεύσεις έχουν γίνει για να θαφτεί το σκάνδαλο Novartis και να απαλλαγούν όσοι εγκλημάτησαν. Τι μεθοδεύσεις που πιθανότατα ποτέ δεν θα τις μάθουμε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να το βάλει κάτω. Ακόμα και τη στιγμή που έγινε  γνωστό το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, διέρρεαν ψευδώς ότι οι κύριοι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο για την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία. Σε ελάχιστο χρόνο διαψεύστηκαν. Αυτό εξόργισε και δημοσιογράφους όπως η κυρία Μάνδρου και ο κύριος Τέλλογλου που διακίνησαν την ψευδή είδηση.

Και τώρα τι; Τώρα πλατιά ενημέρωση της κοινωνίας για τις μεθοδεύσεις του παρακράτους Μητσοτάκη που νοιώθοντας απολύτως ένοχο θέλησε να συγκαλύψει με κάθε τρόπο το σκάνδαλο Novartis. Είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να ενημερώσει την κοινωνία ότι το σκάνδαλο Novartis υπήρξε, ότι αυτοί που κομπάζουν και καμαρώνουν ότι απαλλάχτηκαν δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες διαδικασίες απαλλάχτηκαν. Πρέπει να αντιστραφούν οι ρόλοι και να γίνει αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη.»

Μόνον έτσι θα μυρίσει άρωμα ισονομίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας