Θα μας τρελάνουν! Τώρα λένε ότι τελικά η μάσκα προστατεύει κι ετοιμάζουν και καμπάνια με οδηγίες για τη σωστή χρήση της

Εν τέλει η μάσκα… προστατεύει! Ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας, κάνοντας στροφή… 180 μοιρών και αναιρώντας ουσιαστικά τους σφοδρούς ισχυρισμούς όλων των προηγούμενων εβδομάδων, όπου η κυβέρνηση, δια στόματος του καθηγητή λοιμωξιολογίας και όχι μόνο…- επιδίωκε και μάλιστα με επικριτικό τόνο να πείσει τους πολίτες ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν…

Συγκεκριμένα ο Σωτ. Τσιόδρας, μιλώντας για την απόφαση της επιτροπής για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας από το γενικό πληθυσμό σε συνθήκες συγχρωτισμού. Όπως είπε, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων σύμφωνα με τις οποίες συστήνεται «η χρήση υφασμάτινης μάσκας προκειμένου να δώσουμε λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού». Ο Σωτ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η χρήση μάσκας δεν αφορά τους ανοιχτούς χώρους αλλά «τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία» καθώς και τα καταστήματα όταν αυτά ανοίξουν. Όπως εξήγησε, η σωστή χρήση της μάσκας θα επικοινωνηθεί από την πολιτεία ώστε να μη δίνεται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

Ξεκαθάρισε ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.