Θα κάνει πίσω η Ε.Ε. στο εμπάργκο πετρελαίου; — Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να δειπνούν μαζί σε εστιατόρια

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την επιλογή να «παρκάρουν» το σχέδιο καθώς αδυνατούν να μεταπείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Συμφωνία για το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμα δεν υπάρχει και η βιντεοκλήση που θα γινόταν μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, και μιας επιλεγμένης ομάδας μετά το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, στη Βουδαπέστη (τη Δευτέρα) δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Με αξιωματούχος να ξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ» οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια επιλογή για να παρακάμψουν την απροθυμία του Όρμπαν να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο: το… παρκάρισμα του σχεδίου.

Μια ιδέα που κυκλοφορεί θα έβλεπε άλλα στοιχεία του πακέτου να προχωρούν, με την υποστήριξη και των 27 χωρών μελών. Αλλά η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα μπορούσε να τεθεί στην άκρη προς το παρόν, ενώ οι εργασίες για μια συμβιβαστική συμφωνία που μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία συνεχίζονται, δήλωσαν διπλωμάτες της Ε.Ε. στο POLITICO.

Σημαντικό πλήγμα

Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τις προσπάθειες της Ένωσης να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία – και θα επέφερε πλήγμα στη φον ντερ Λάιεν ειδικότερα.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το πρωί για μια προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συγκληθούν περαιτέρω συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Επάνω από τις διαπραγματεύσεις δεσπόζει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η συζήτηση για τις κυρώσεις θα επιλυθεί πριν από αυτό ή θα μετατεθεί στην ημερήσια διάταξη της Δευτέρας.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., πιέζει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για όπλα για την Ουκρανία κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία τήρησε αρνητική στάση αλλά μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει αμέσως τη νέα χρηματοδότηση.

Μαρία Ψαρά

 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να δειπνούν μαζί σε εστιατόριαΤαλιμπάν στο Αφγανιστάν

Στην πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν απαγορεύεται πλέον άνδρες και γυναίκες να δειπνούν μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι.

Οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι, δήλωσε σήμερα μια επίσημη πηγή.

Το Αφγανιστάν είναι μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αλλά είναι φυσιολογικό άντρες και γυναίκες ή οικογένειες να μαζεύονται σε τραπέζια εστιατορίων, ειδικά στη Χεράτ που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Αλλά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στη Χεράτ, ο Ριαζουλάχ Σεράτ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές διέταξαν «οι άνδρες και οι γυναίκες στα εστιατόρια να μένουν χωριστά».

Οι ιδιοκτήτες έχουν προειδοποιηθεί προφορικά για το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει ακόμη και για όσους είναι ένα «παντρεμένο ζευγάρι».

Μια γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι πήγε σε ένα εστιατόριο την Τετάρτη με τον σύζυγό της, αλλά ο διευθυντής τους ζήτησε να «(καθίσουν) χωριστά» και έφυγαν χωρίς να φάνε.

Ο Σαφιουλάχ, ένας διευθυντής εστιατορίου, επιβεβαίωσε ότι του δόθηκε εντολή να επιβάλει αυτόν τον διαχωρισμό.

«Πρέπει να υπακούσουμε σε αυτή τη διαταγή, αλλά έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας», είπε.

Ο Σεράτ ανέφερε ότι το υπουργείο επέβαλε επίσης τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσια πάρκα στη Χεράτ, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, αρνώντας τους την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.