Θέατρο του Νέου Κόσμου: “Νικαράγουα, Περιστατικό 315” του Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ

Νικαράγουα, Περιστατικό 315» του Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ online από ...

“Νικαράγουα, Περιστατικό 315” του Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Παίζει ο Μανώλης Μαυροματάκης

 Η παράσταση έχει θέμα τη ζωντανή μαρτυρία ενός νεαρού Σαντινίστα που έπειτα από μία περιπέτεια που έζησε στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, όταν συνελήφθη από τους Κόντρας, νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου ως ψυχασθενής. Το ερώτημα που απασχολούσε τους θεράποντες γιατρούς ήταν αν είναι πράγματι ψυχασθενής ή αν είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρεται έτσι ύστερα από μία τέτοια εμπειρία.

Τη μαρτυρία αυτή κατέγραψε ο Χουλιάν Εχέα Μαρτίνεθ, που είχε δουλέψει ως παιδαγωγός σ’ αυτό το κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου. Δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais και έγινε παράσταση στη Βαρκελώνη το 1987. Η μαρτυρία αυτή αποτελεί μία αλληγορία για την ιστορία αυτής της μικρής χώρας, σήμερα πλέον δορυφόρου της πολιτικής των ΗΠΑ, που αποτόλμησε και κατάφερε να αποτελέσει ένα παράδειγμα τρίτου δρόμου την εποχή του ψυχρού πολέμου, επί 11 χρόνια, προκαλώντας τη συγκίνηση όλου του προοδευτικού κόσμου, αλλά και το μένος της αμερικανικής κυβέρνησης, που φοβήθηκε ότι η χώρα αποτελούσε τη λεγόμενη «απειλή από ένα καλό παράδειγμα».

Στη διάρκεια των παραστάσεων λειτουργούσε στο Δώμα του θεάτρου έκθεση με Φωτογραφίες από την Νικαράγουα της Εύης Κώτσου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2003 δόθηκε παράσταση της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για την καμπάνια «Ένα Σχολείο για τους Τσιάπας», για την ολοκλήρωση ενός κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων στην επαρχία Τσιάπας στο Μεξικό.

Μανώλης Μαυροματάκης: «Ο σπόρος έχει την πληροφορία, αλλά χωρίς το ...

Συντελεστές Μετάφραση: Λένα Φραγκοπούλου

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Ολυμπία Σιδερίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Λίνος Μεϊτάνης

Σκηνοθεσία βίντεο ντοκιμαντέρ: Μαργαρίτα Μαντά

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Κώστας Αλεφάντης

Παίζει ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης