Μαρμαράς: Εμφανίστηκε πάλι η τοξική βλέννα — Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης για πολιτικές δολοφονίες

 Η θάλασσα του Μαρμαρά
Θα φτάσει στην Ελλάδα;
O καθηγητής, Γιώργος Συλαίος εξηγεί το φαινόμενο με την επανεμφάνιση της τοξικής βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Το φαινόμενο της τοξικής βλέννας που έκανε πάλι την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά σχολιάζει μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, ο οποίος μιλά και για τους φόβους που υπάρχουν για μολυσμένα ψάρια.

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, η επανεμφάνιση του φαινομένου είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που καταγράφονται στη γειτονική χώρα.

«Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την αστική δραστηριότητα μέσω των οικισμών που είναι κατά 80% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχουμε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% επίσης ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χειμάρρους και από εκεί στην παράκτια θάλασσα. Τέλος, έχουμε τα απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Συλαίος.

«Με την πρώτη βροχόπτωση λιπάσματα και φυτοφάρμακα μεταφέρονται ως διάχυτη ρύπανση στην παράκτια περιοχή», συμπληρώνει ο καθηγητής και αναφέρεται επίσης στην επίδραση της ναυσιπλοϊας η οποία μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί. «Τα πάρα πολλά σκάφη που υπάρχουν στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά.

Θα φτάσει και στην Ελλάδα η ρύπανση;

Όπως σχολιάζει ο κ. Συλαίος, σιγά σιγά η ρύπανση θα φτάσει και στη χώρα μας και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως έγινε και την άνοιξη. Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε η πρώτη αναφορά για θαλάσσια βλέννα στον Μαρμαρά, ενώ φέτος σημειώθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021. Το 1997 καταγράφηκε η πρώτη αναφορά για τοξική βλέννα στην περιοχή.

 

Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συζήτηση για πολιτικές δολοφονίες

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Ο Κιλιτσντάρογλου στις 8 Οκτώβρη συναντήθηκε με δημοσιογράφους στη Μερσίνα της Τουρκίας κι εκεί έκανε κάποιες δηλώσεις και αναφέρθηκε στη δήλωση που είχε κάνει ο Ερντογάν κατά της Ακσενέρ τον περασμένο Μάιο μετά από επίθεση που είχε δεχτεί από οπαδούς του ΑΚΡ στη Ριζούντα. «Αυτές είναι οι καλές σου οι μέρες, θα δεις τί έρχεται μετά». Ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ανησυχία του και πάλι ότι μπορεί να γίνουν πολιτικές δολοφονίες.

«Για τις πολιτικές δολοφονίες ανησυχώ. Είναι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν. Είπε, ‘Περίμενε και θα δούμε τί θα σου συμβεί’. Ο Ερντογάν προκειμένου να μην φύγει από την εξουσία θα κάνει τα πάντα. Αυτή είναι η τουρκική έκδοση του πώς να μη φύγεις από την εξουσία. Θα προσπαθήσει τα πάντα για να μη φύγει. Επειδή βλέπει πόσο βαρύ είναι το κόστος της αποχώρησης από την εξουσία για αυτόν».

Αϊντίν: «Κι εμείς έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δολοφονίες»

Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σοζτζού, ο αντιπρόεδρος του Καλού κόμματος Κοράι Αϊντίν είπε: «Κι εμείς έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δολοφονίες». Τότε, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε σε αυτές τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αλτούν υποστήριξε ότι «εκείνοι που κατήγγειλαν “πολιτικές δολοφονίες” προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου» στη χώρα και κάλεσε όσους τα λένε να διαβιβάσουν ό,τι έγγραφα έχουν στην κατοχή τους στον εισαγγελέα. «Αυτά τα ψέματα που διατυπώθηκαν ανεύθυνα στοχεύουν στην εμπιστοσύνη του έθνους μας, στοχεύουν το κράτος. Ο κύριος σκοπός αυτών των ισχυρισμών είναι να υπονομεύσουν την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη της χώρας μας και να διαταράξουν την κοινωνική μας ειρήνη», έγραψε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στον Αλτούν τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου: «Τί θα γίνει δηλαδή μετά το “αυτές είναι οι καλύτερες μέρες σου”; Σε ποιον ανήκει αυτή η φράση; Αυτό δεν είναι απειλή; Δηλαδή ένας ηγέτης πολιτικού κόμματος θα δεχθεί επίθεση και ο ηγέτης της χώρας θα σηκωθεί και θα το ανακοινώσει. Τί σημαίνει αυτό; Αγάπη δεν νομίζω να σημαίνει, ούτε ότι θα τον αγκαλιάσει».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, από την άλλη πλευρά, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Φαχρετίν Αλτούν, “Δεν απαντώ στους διορισμένους”.

Αλλά συνέχισε προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση αυτή, λέγοντας: «Ακούγονται τέτοιου είδους πράγματα φυσικά, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν πολύ. Αλλά εγώ πιστεύω ότι ο θάνατος δεν είναι ούτε μια ανάσα ούτε μια ανάσα μετά».