Η «covid μακράς διαρκείας» πλήττει τον εγκέφαλο αλλά και πολλά όργανα του σώματος

Η «covid μακράς διαρκείας» πλήττει τον εγκέφαλο αλλά και πολλά όργανα του σώματος

Συμπτώματα «μετακινούνται» από το ένα όργανο στο άλλο σε όλο το σώμα

Η λεγόμενη «COVID μακράς διαρκείας», η συνεχιζόμενη νόσηση μετά τη λοίμωξη από COVID-19, μπορεί να μην είναι ένα μόνο σύνδρομο, αλλά πιθανώς έως και τέσσερα, που προκαλούν σκαμπανεβάσματα συμπτωμάτων που προσβάλλουν όλα τα μέρη του σώματος και τον εγκέφαλο, όπως δήλωσαν σήμερα γιατροί.

Σε μια πρώτη έκθεσή του για την μακράς διάρκειας COVID-19, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) της Βρετανίας σημειώνει ότι το πιο κοινό μοτίβο μεταξύ αυτών που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την COVID-19 -ορισμένοι από τους οποίους για επτά μήνες ή και περισσότερο- είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, μόνον για να υποχωρήσουν από εκεί και να εμφανιστούν σε ένα άλλο όργανο του σώματος.

«Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί τις επιβλαβείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη νόσηση από COVID στις ζωές πολλών ανθρώπων» δήλωσε η δρ Ιλέιν Μάξγουελ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης αυτής.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως δικτυώθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνέχιση των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊούΟρισμένοι ονόμασαν την πάθησή τους «COVID μακράς διαρκείας».

Σύμφωνα με την ομάδα ασθενών στη Βρετανία LongCovidSOS, στοιχεία από την εφαρμογή ιχνηλάτησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, δείχνει ότι το 10% των ασθενών με COVID-19 εξακολουθεί να μην είναι καλά μετά το πέρας τριών εβδομάδων και έως και 5% μπορεί να συνεχίσει να ασθενεί για μήνες.

Η Μάξγουελ, η οποία παρουσίασε την έκθεση αυτή που τιτλοφορείται: «Ζώντας με την COVID» σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες ήδη αγωνίζονται «να διαχειριστούν αυτά τα νέα και κυμαινόμενα μοτίβα συμπτωμάτων και προβλημάτων».

Αυτή και οι συνεργάτες της στην σύνταξη της έκθεσης αυτής παρότρυναν τους ασθενείς και τους γιατρούς να καταγράψουν και να ιχνηλατήσουν τα συμπτώματα ώστε οι ερευνητές στον τομέα της υγείας να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την πάθηση και να βρουν τρόπους ανακούφισής της το ταχύτερο δυνατό.

«Παρά τις αβεβαιότητες, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια τώρα» υπογράμμισε. «Χρειάζεται να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία».

Για την αρχική αυτή έκθεση, η ομάδα της Μάξγουελ δημιούργησε μια ομάδα αναφοράς από μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται Long COVID.

Οι μαρτυρίες τους δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη νόσηση από την COVID-19 μπορεί να έχει κυκλική μορφή, σύμφωνα με την Μάξγουελ, με κυμαινόμενης σοβαρότητας συμπτώματα, τα οποία μετακινούνται από το ένα όργανο στο άλλο σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συστήματος, του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος και της καρδιάς, των νεφρών, του εντέρου, του ήπατος και του δέρματος.

«Υπάρχουν πολύ δυνατές ιστορίες για το ότι συνεχιζόμενα συμπτώματα COVID-19 έχουν βιώσει άνθρωποι όλων των ηλικιών και άνθρωποι από όλα τα υπόβαθρα» αναφέρεται στην έκθεση αυτή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η Μάξγουελ σημείωσε ότι αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα να δημιουργηθεί μια λειτουργική διάγνωση που θα αναγνωρίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι εργοδότες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες ώστε να βοηθούν τους ασθενείς αυτούς να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

«Αν και αυτή είναι μια νέα ασθένεια και μαθαίνουμε κι άλλα για τις επιπτώσεις της (…), οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξοπλιστούν καλύτερα για να υποστηρίζουν τους ανθρώπους με COVID εν εξελίξει, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες» καταλήγουν οι γιατροί αυτοί στην έκθεσή τους.